Prezente romanesti in lume...

Sanda Anghelescu
Anul acesta, intre 6 si 17 septembrie, se va desfasura la Berlin a cincea editie a Festivalului International de Literatura. Au fost invitati sa citeasca din operele lor cei mai cunoscuti scriitori din lume: Mario Vargas Llosa, Russell Banks, Kazuo Ishiguro, Carlos Fuentes si Kenzaburo Oe.

Alaturi de aceste nume prestigioase ale culturii internationale, scriitorul Norman Manea, unul dintre cei mai tradusi scriitori din literatura romana contemporana, va citi pagini din opera sa, in sectiunea "Kaleidoscope".
Stabilit la New York, unde este profesor la Bard College, scriitorul Norman Manea s-a nascut in Moldova, la Burdujeni, langa Suceava, in anul 1936. A fost sortit sa duca o viata deloc usoara. Deportat in Transnistria, impreuna cu familia, iar dupa razboi obligat sa traiasca in plin comunism, el a cunoscut "in direct" ororile celor doua dictaturi ce-au marcat Europa secolului trecut. Experientele dureroase ale acelor ani au devenit subiectul ultimului sau roman, aparut cu un rasunator succes in Statele Unite, Intoarcerea huliganului (tradus si la Editura "Polirom", in 2003).
Cartea s-a bucurat de o mare pretuire din partea publicului si a criticii - a fost tradusa in Germania, Italia si Spania, unde s-a bucurat de acelasi mare succes. Si chiar daca Norman Manea scrie in limba engleza, subiectele, personajele, atmosfera, totul apartine spatiului romanesc, locurilor sale natale pe care le-a parasit abia la varsta de cincizeci de ani, ramanand pana astazi un suflet romanesc.