Ingrediente (pentru 5 persoane): 1 pui de 1,4 kg (gata pentru gatit), 750 g piersici, 500 g ceapa, 250 g orez cu bobul lung, 100 ml zeama de lamaie, 3 linguri seminte de pin, 1/2 lingurita scortisoara pisata, 1 priza nucsoara rasa, 1 priza cuisoare macinate, 2 linguri zahar, 2 linguri ulei, 30 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa si taiati-o fideluta. Decupati puiul si prajiti bucatile in uleiul incins, la foc potrivit, pana ce se rumenesc.
Scoateti puiul din cratita, puneti in locul lui ceapa si lasati-o sa se caleasca.
Puneti din nou bucatile de pui in cratita, sarati-le si piperati-le bine, adaugati scortisoara, nucsoara, cuisoarele, 50 ml de zeama de lamaie si 4 linguri de apa, acoperiti cratita cu un capac si lasati-le sa fiarba 45 de minute la foc mic.
Presarati zaharul peste carnea din cratita, turnati si restul de zeama de lamaie si lasati sa fiarba - tot cu capac - inca 20 de minute.
Intre timp, alegeti orezul si puneti la fiert 1/2 l de apa. Topiti untul intr-o tigaie adanca cu fundul mai gros, adaugati orezul si amestecati-l 5 minute cu o spatula. Turnati peste el apa clocotita si lasati-l sa fiarba - cu capac - circa 20 de minute, pana ce absoarbe toata apa.
Curatati piersicile de coaja, scoateti-le samburii si taiati-le lamele ceva mai groase. Puneti-le in cratita cu bucatile de pui si lasati-le sa fiarba impreuna cu carnea, circa 10 minute.
Incorporati in orezul fiert semintele de pin, amestecati si rasturnati orezul la mijlocul unui platou mare. Asezati de jur imprejur bucatile de pui si piersicile, stropiti-le cu sosul in care au fiert si serviti-le imediat.
Pui cu miere si scortisoara
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 bucati frumoase de pui, 3 linguri zeama de lamaie, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 2 linguri miere lichida, 1 lingura scortisoara pisata, sare, piper.
Mod de preparare:
Puneti 1 l de apa intr-o cratita si lasati-o pe foc sa dea in clocot. Curatati ceapa, taiati-o rondele si introduceti-o in apa clocotita impreuna cu bucatile de pui si putina sare. Acoperiti cratita cu un capac si lasati carnea sa fiarba incet 40 de minute.
Cand carnea este fiarta, incingeti grill-ul din cuptor, amestecati mierea cu scortisoara si cu putin piper si ungeti cu amestecul astfel obtinut bucatile de pui, dupa ce ati indepartat pielita. Asezati-le apoi intr-o tava, dati-le la cuptor, sub gril, si lasati-le sa se rumeneasca circa 3 minute pe fiecare parte.
Scoateti bucatile de pui pe un platou, puneti in tava zeama de lamaie, amestecati-o cu sosul de carne (cu o spatula) si turnati-o peste carne. Serviti puiul astfel preparat cu o garnitura de varza taiata fasii si fiarta in aburi, asezonata simplu cu unt sarat.
Pui cu fenicul
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 pui mai mici, 2 bulbi de fenicul (se gasesc la supermarket), 2 cepe, 1 lingura pasta de tomate, 1 galbenus, 1 lingura smantana (sau frisca nebatuta), 50 g masline negre, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Taiati fiecare pui in doua, iar bulbii de fenicul taiati-i mai intai felii groase de 5 mm si pe urma bastonase. Curatati ceapa si taiati-o fideluta.
Incingeti uleiul intr-o tigaie de teflon si rumeniti in el jumatatile de pui, dupa care adaugati ceapa si lasati-o sa se prajeasca pana ce devine aurie.
Adaugati feniculul, sare si piper si turnati deasupra pasta de tomate diluata in 5 linguri cu apa. Acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa fiarba 20 de minute, la foc mic.
Cand carnea este patrunsa, incorporati maslinele si lasati-le si pe ele circa 5 minute - impreuna cu carnea si feniculul - pe foc.
Separat, amestecati smantana cu galbenusul. Scoateti jumatatile de pui pe un platou, incorporati smantana in sosul cu fenicul, ceapa si masline si turnati-le peste carne. Serviti-o fierbinte.
Dulciuri
Prajitura cu prune
Ingrediente (pentru 12 bucati): 250 g faina, 1/2 plic praf de copt, 125 g unt sau margarina, 100 g zahar, 2 oua, 1 varf de cutit sare, 100 ml lapte, coaja rasa de la o lamaie, 50 g nuca, grasime si pesmet pentru forma, 750 g prune. Pentru presarat deasupra: 2 linguri zahar, 1/2 lingurita scortisoara.
Mod de preparare: Amestecati - cu mixerul - faina, praful de copt, untul, zaharul, ouale, sarea si laptele, pana ce obtineti un aluat neted. Incorporati coaja rasa de lamaie si miezul de nuca taiat marunt (mai putin 2 linguri pe care le pastrati pentru decorat), ungeti o tava (diametrul 26 cm) cu pereti detasabili si presarati in ea pesmetul. Puneti aluatul in tava si asezati deasupra prunele (spalate si fara samburi) taiate in spalturi, apasandu-le una langa alta in aluat. Dati prajitura la cuptorul incins la 200gr. si lasati-o sa se coaca 45 de minute. Amestecati zaharul (cele 2 linguri) cu scortisoara si presarati-l, impreuna cu nucile taiate, peste prajitura calda. Retineti: puteti inlocui prunele cu alte fructe - mere, pere, piersici ori nectarine, dar in acest caz pudrati praji-tura numai cu zahar.