Atentie la produsele cosmetice!

Redactia
Inainte de-a cumpara o crema, un deodorant sau un spray, cititi cu atentie ce scrie pe ele. Peste 99% din ele contin produse chimice nu prea "prietenoase" cand e vorba de sanatate.

Produsele industriale
Industria cosmetica utilizeaza peste 100.000 de tone de substante chimice in fiecare an. Majoritatea produselor de frumusete contin aditivi, conservanti si pot include si ingrediente modificate genetic, dintre care unele trec direct in sange, in timpul aplicarii lor pe piele, acumulandu-se in organism. Mai mult de 99% dintre uleiurile folosite provin din industria petro-chimica sau din plante ale caror uleiuri au fost extrase prin procedee chimice, pentru a fi rafinate, dezodorizate si albite, vitaminele lor fiind distruse. Conform ultimelor cercetari, utilizarea regulata a unor asemenea produse prezinta riscuri pentru sanatate.

Frumusetea "naturala"

Si produsele vandute in comert si prezentate ca "naturale" contin adesea substante de origine chimica. Lista ingredientelor folosite este scrisa cu caractere minuscule, pe eticheta, sau in interiorul ambalajului. Veti sti cu adevarat ce puneti pe piele, doar atunci cand va veti prepara personal produsele cosmetice, pe baza de ingrediente pure si naturale.

Invatati sa cititi etichetele

Industria produselor de frumusete este insuficient controlata. Directivele Uniunii Europene interzic utilizarea a peste 700 de ingrediente, in vreme ce Nomenclatura internationala a ingredientelor cosmetice numeste substantele chimice care trebuie evitate. Din pacate, legislatia privind etichetele nu este universala si nu se aplica pe toate sapunurile, pastele de dinti, deodorantele, ecranele solare si sampoanele. In mod preventiv, va prezentam cateva din produsele chimice continute in produsele cosmetice, pe care ar trebui sa le evitati sau sa le folositi foarte rar.

Produse derivate din petrol - sunt larg folosite in industria cosmetica: uleiurile minerale, "petrolatum" (numit ulei pentru copii sau gel mineral), ingredientele al caror nume contine prefixele "Propyl", "methyl" sau "ethe" si care servesc la "hidratarea" pielii. De fapt, ele raman la suprafata epidermei, impiedicand-o sa respire si blocandu-i capacitatea de a elimina toxinele. Produsul petrolatum usuca si imbatraneste pielea. Propylen-glycolul este folosit in fondurile de ten si produsele hidratante. Se gaseste, de asemeni, in antigelul masinilor si provoaca cancer la sobolani. Benzyl-alcoolul (utilizat in parfumerie) irita pielea si mucoasele.

Derivatele amoniacului - numite complicat - "diethanolaminooleamide", "triethanolamine", "monoethanolamina" - se gasesc in spumantii de baie, geluri pentru dus, lotiuni hidratante si lapte demachiant. Au un efect de detergent si provoaca alergii.

Lauryl sulfat de sodiu - acest agent spumant se gaseste in detergentii pentru degresarea motoarelor, dar si in gelurile pentru baie, sampoane, demachiante si paste de dinti. El poate sa irite pielea, sa provoace caderea parului, sa vatame ochii.

Ppd - "paraphenylene - diamine", utilizate in vopselele negre, pentru par, pot provoca reactii alergice si sunt banuite a fi si cancerigene.

Parabene- "methylparabene" si "propylparabene" sunt conservanti utilizati pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Prezente in aproape toate produsele pentru piele, in paste de dinti si deodorante, sunt o cauza posibila a cancerului de san si testicule, a tulburarilor de prostata si a anomaliilor spermei.

Kathon Cg - este un conservant care poate vatama activitatea celulara, provocand, de asemenea, cancere. Se gaseste in sampoane si alte produse pentru par.

Lanolina - acest emolient natural care netezeste si hidrateaza pielea provine din lana oilor. Ea este contaminata de pesticidele ingerate prin alimentatia animalelor (Ddt). Cremele si rujurile care o contin pot provoca forme grave de acnee.

Filtrele anti Uv - cele care contin "octylmethoxycinnamate" si "octyldimethyl" pot sa provoace reactii alergice, eczeme, iritatii, edeme, imbatranirea epidermei.
(Numele chimicalelor au fost pastrate asa cum apar pe prospectele produselor cosmetice, pentru a le putea recunoaste.)
(In numarul viitor,
produsele de origine naturala.)




Cosmetica naturista

Masca revitalizanta cu argila verde

Argila verde este un dar al naturii, de neinlocuit cand e vorba de masti cosmetice. Materie de origine minerala, este un puternic revitalizant, care are proprietatea de a hrani, netezi si intinde pielea obrazului. Amestecati 2 linguri de argila verde cu apa plata sau de izvor, pentru a obtine o crema neteda. Aplicati-o pe fata curatata inainte, intindeti-va si lasati elementele nutritive sa va patrunda in piele. Dupa 10-25 minute, argila incepe sa se usuce. Inlaturati-o, frecand obrazul cu un burete umed, apoi clatiti-va fata cu apa calduta sau, si mai bine, cu apa de trandafiri. Aplicati apoi un ulei natural, daca fata dvs. are nevoie sa fie rehidratata. Faceti acest tratament revitalizant de doua ori pe luna.