Caldura Mare!

Rodica Demian
Sfaturi reci pentru zile fierbinti.

Intai si-a facut ploaia de cap, acum soarele. Termometrele explodeaza. Cand temperatura atinge 30 de grade la umbra, viata devine un chin.
Ca sa puteti lupta mai usor cu vipiile lui august, va oferim sfaturi reci, tinute la frigider

1 Dus caldut. In zilele extrem de calduroase, prospetimea absoluta o puteti obtine facand dusuri caldute! E drept ca apa rece pare sa racoreasca mai bine, dar numai in primul moment, pentru ca ea stimuleaza circulatia sanguina. Urmarea: transpiratie mai abundenta. Dupa dus, lasati pielea uda sa se usuce la aer. Este un plus de racoare.
2 Adio palme transpirate: O strangere "umeda" de mana este intotdeauna neplacuta, dar poate fi evitata. Un sfat bun pentru toti cei care au o asemenea tendinta: in zilele calduroase, pulverizati-va in palme un spray antitranspirant. In felul acesta porii se ingusteaza, iar fluxul de transpiratie este stopat.
3 Siesta: Cand soarele e sus de tot pe cer, reduceti "motorul" si treceti la umbra! Programati-va activitatea fizica dimineata sau seara. Un somn bun (nu lung) dupa masa de pranz, cu ventilatorul in priza, mobilizeaza energia consumata si va face sa va simtiti in plina forma.
4 Servetele absorbante: Fata transpirata si nasul lucios au neaparata nevoie de servetele absorbante care sug (ca o sugativa) grasimea si transpiratia, mentinand tenul mat.
5 Imbracaminte comoda: Nu purtati pe caldura haine si lenjerie stramte - se lipesc foarte usor de piele. Cu cat e mai larga imbracamintea, cu atat circula mai bine aerul de-a lungul corpului. Cele mai indicate materiale sunt bumbacul si inul, pentru ca lasa aerul sa patrunda.
6 S.O.S. in caz de insolatie: Daca aveti ghinionul s-o faceti, nu va coditi - extrem de racoritoare si calmanta este baia in lapte! Turnati in apa de baie (calduta) 2-3 litri de lapte si stati in apa 20 de minute. Enzimele din lapte au un efect antiinflamator, iritatiile pielii calmandu-se foarte repede.
7 Musetel pentru ochi: Soarele prea puternic dauneaza ochilor. Daca simtiti ca va inteapa sau va ard, apelati la compresele cu musetel. Bagati un plic cu musetel in apa clocotita, asteptati sa se raceasca si aplicati tampoanele inmuiate pe pleoape 10 minute.
8 Dus pentru fata: Super-fresh din sticla. Apa minerala improspateaza si racoreste pielea cat ai zice peste. Pulverizati-o pe fata la orice ora din zi, chiar si peste machiaj. Tineti-o in frigider ca sa fie rece.
9 Masaje reci: Daca vreti sa va racoriti repede, folositi cuburile de gheata din congelator. Masati-va usor obrazul si decolteul cu gheata. La rece, porii se strang imediat, iar pielea devine roz si proaspata. Dupa masaj, ungeti-va cu o crema hidratanta.
10 Prosoape ude: Simple si foarte eficiente in zilele extrem de calde sunt prosoapele ude! Inmuiati doua prosoape in apa rece si stoarceti-le bine. Puneti unul pe ceafa, iar celalalt pe frunte. Respirati adanc si veti simti cum va relaxati. Repetati procedeul de cate ori credeti ca este nevoie.
11 Picioarele sus: Talpile incinse si picioarele obosite trebuie masate bine! Doar astfel sangele poate sa circule. Apa si otetul de mere racoresc pielea, relaxeaza si decongestioneaza. In plus, stati cat mai mult cu picioarele ridicate pe un scaun sau chiar pe birou.
12 Limpezeala racoritoare: Din cauza caldurii, parul se pleosteste foarte repede, pentru ca pielea capului transpira, iar pe ea se afla o multime de glande sebacee. Iar cand e intr-adevar cald, acestea functioneaza la turatia maxima. Parul se ingrasa mai iute decat de obicei, de aceea este bine ca dupa ce folositi samponul, sa va clatiti cu apa calduta (niciodata fierbinte) in care sa turnati infuzie de menta sau de ace de brad.
13 Geluri hidratante: Ingrijire + prospetime cat ai clipi! Gelul patrunde usor in piele, hidratand-o, astfel ca ea nu devine lipicioasa. O parte din gel se volatilizeaza chiar la suprafata, creand astfel o senzatie foarte placuta de prospetime.
14 Beti, beti, beti! Este un imperativ absolut atunci cand creste temperatura. In fond, prin transpiratie, organismul pierde foarte mult lichid, care trebuie inlocuit. Beti apa minerala, ceaiuri de plante sau sucuri de fructe subtiate - cel putin trei litri pe zi. Cei care transpira exagerat sa incerce cu ceaiuri calde.
15 Sosete racoritoare: Daca sunt din bumbac, la frigider cu ele. Nu e nici o gluma! Sunt o adevarata binefacere pentru picioarele incinse. Puneti-va sosetele astfel racite si tineti picioarele ridicate pe o mobila.
16 Parfumuri usoare, racoritoare: Vara, ele se afla la mare pret! Dau o senzatie de prospetime, iar pielea isi pastreaza umezeala si supletea. Evitati parfumurile grele, puternice.

17 Bratele in apa: Va simtiti obositi, fara vlaga si nu vedeti nici o sansa de destindere? Este momentul sa folositi urmatoarea metoda: tineti bratele sub jetul de apa rece. Doua minute sunt ultrasuficiente. Pulsul se racoreste, iar dvs. va simtiti brusc inviorati.
18 Fitness in apa: Sport in zilele calduroase? Bineinteles! Este momentul ideal pentru activitatile acvatice. Miscarea in apa rece va mentine forma fizica si in plus ra-coreste si improspateaza extraordinar. Daca n-ati plecat la mare, folositi cu incredere cada de-acasa, practicand zilnic calcatul apei.
19 Atentie la machiaj: Fardurile care curg sunt o adevarata tragedie! Cand e cald afara, evitati rimelul sau folositi mascara si farduri pentru pleoape rezistente la apa. Dar atentie: daca folositi crema de plaja, fardul pentru gene - chiar rezistent la apa - s-ar putea sa curga din cauza grasimii.
20 Pudra pentru corp: Pudra absoarbe umezeala. Cand simtiti ca pielea va arde, aplicati un strat subtire de pudra de talc. Racoreste si dezodorizeaza.
21 Masca post-plaja: Dupa expunerea la soare, mastile (de fructe) regenereaza pielea, iritatiile se calmeaza, iar tenul este rehidratat.
22 Nu uitati evantaiul: Suna cam spaniol? Exact! Dar cand aerul incremeneste, nu exista nimic mai bun! Profitati de vantul facut cu o revista sau un caiet.