Sir Julian Rose

Ion Longin Popescu
- Membru al Comitetului de Dezvoltare Rurala din sud-estul Angliei, consultant al Guvernului Britanic -

"Nu repetati devastarea rurala care s-a produs in Europa occidentala! Nu acceptati disparitia taranimii"

Consecventa programului sau editorial, de informare corecta asupra a tot ce se intampla important in actualitatea romaneasca si europeana, "Formula As" isi continua seria interviurilor inspirate din spinosul demers al integrarii europene. Raspunzand unor eventuale comentarii critice, facem precizarea ca nu ne-am propus sa ducem o campanie impotriva Uniunii Europene, nu suntem euro-sceptici, nu dorim amanarea datei de integrare a tarii noastre. Dimpotriva, credem ca intrarea Romaniei in Ue, cu toate durerile si costurile insotitoare, este o reparatie istorica pentru frustrarile si marginalizarea de care au avut parte romanii in ultimele veacuri. Demersul nostru publicistic vizeaza insa dreptul cititorilor nostri de a fi informati, dar si crearea unui climat de actiune a societatii civile romanesti in consens cu societatea civila occidentala. Romanii nu trebuie sa intre in Ue ca niste sclavi umili si obedienti, ascultatori in pozitie de drepti ai ordinelor venite din cancelariile Bruxellesului. Ei nu trebuie sa intre de buna voie intr-un jug la care vor fi condamnate sa traga si generatiile viitoare, ci intr-un club democratic, in care deciziile se iau prin consultarea tuturor. Iar daca exista, in Ue, lucruri ce trebuie schimbate, cum ar fi Pac (Politica Agrara Comuna - element esential al asa-numitului "acquis comunitar"), romanii sa fie in linia de luptatori, nu in cea de aplaudaci si "yesmeni".

* * *

Dupa descrierea mutatiilor nefericite din viata satelor unguresti si poloneze - mutatii provocate dupa integrarea in Ue, de inflexibila politica agrara comuna (Pac) a Bruxellesului -, publicam in numarul de fata, ca pe un avertisment, situatia dramatica creata in mediul rural, dupa integrarea unuia dintre primii membri ai Ce, Marea Britanie - tara trista in care agricultura intensiva promovata de Pac a generat, inca de acum trei decenii, rapida disparitie a taranimii si a satelor. Sir Julian Rose, aristocrat britanic si mic fermier ecologic, este membru al Asociatiei Solului si co-fondator al Asociatiei Producatorilor si Consumatorilor de Lapte Nepasteurizat. Este membru al Comitetului de Dezvoltare Rurala din Sud-Estul Angliei, consultant al Guvernului Britanic si co-presedinte al Coalitiei Internationale pentru Salvarea Satelor din Polonia. Bun cunoscator al situatiei taranesti din fostele tari comuniste, inclusiv din Romania, s-a remarcat prin articolele si discursurile sale inflacarate in sprijinul conservarii civilizatiei rurale si a agriculturii taranesti de subzistenta. Este unul dintre greii europeni ai luptei pentru schimbarea politicii agrare comune a Ue si pentru "azvarlirea la gunoi" a semintelor modificate genetic.
"Satul meu natal a murit. Pamantul a murit. Animalele mor si ele; mor si micii fermieri ramasi intr-o lume care-i considera inutili"
- Sir Julian Rose, v-am ascultat in Parlamentul European vorbind despre efectele Pac asupra satelor din estul Europei. Taranimea, cu modul de viata, traditiile, obiceiurile si cultura ei, este "dizolvata" de interesele globale ale Ue. Totul a inceput in Occident, in urma cu 35 de ani. Ce s-a intamplat cu satele britanice?
- Am copilarit intr-o frumoasa zona rurala din sudul Angliei, inconjurata de petice de padure si poienite insorite. Flori de camp si pasarele fara numar inveseleau atmosfera. Tarani, ciobani, gradinari si paznici de vanatoare se miscau spre ritualurile lor zilnice - in timp ce, in centrul comunei, fiecare satean isi facea rondul de cumparaturi, oprindu-se la macelar, la brutar si la carciumar. Multi aveau povesti de istorisit si sfaturi intelepte de dat. Copiii mergeau la scoala, harjonindu-se si vorbind tare, iar dupa ore obisnuiau sa se joace in iarba inalta si in capitele de fan de la fermele parintilor. Cele mai multe ferme erau mixte, cu 10-12 vaci si vitei, cativa porci si cateva gaini. Viata se derula parca cu incetinitorul, fiecare avand timp sa se bucure de bogata diversitate a naturii.
- Parca ati descrie viata dintr-o comuna romaneasca din Transilvania! Unde sunt acum toate aceste imagini campestre?
- Calatoresc undeva, in univers. As vrea sa le pot sterge din minte. Nu fac decat sa-mi trezeasca nostalgii atroce, sa ma chinuie ingrozitor. Iata-ne in acelasi sat, dar in anul de gratie 2005, la peste trei decenii si jumatate de punere in practica a politicii agrare comune a Ue si a politicii Organizatiei Mondiale a Comertului. Campiile si padurile sunt tacute, fara nici un om prin preajma. Nu mai vezi flori pe camp, nu mai auzi pasari ciripind in copaci. Copiii sunt dusi la scoli indepartate cu masina. Nu mai ies pe strada sau pe pajiste, se joaca doar in casa, la computer. Nici nu stiu cum arata o capita de fan. Macelarul satului a disparut. Ca el, zarzavagiul si brutarul. Au fost inlocuiti de supermarket-ul de la marginea comunei (acum oras) - un edificiu impunator, situat la vreo 15 minute de condus. Alimentele pe care le vinde acest supermarket sunt nerecognoscibile, nu le poti afla originea. Multe vin din strainatate. Supermarket-urile nu au voie sa vanda marfa locala, iar cei care lucreaza acolo nu sunt capabili sa-ti spuna nici un cuvant despre ceea ce vand. E o lume anonima, omogenizata.
- Dar satul, ce s-a intamplat cu satul?
- Satul a murit. Pamantul a murit. Animalele mor si ele, si la fel se intampla cu micii fermieri ramasi intr-o lume care-i considera inutili. Aceasta este tara care, sub controlul financiar al Bruxellesului, a ales, in anii 70, drumul pentru o agricultura "eficienta". A dezvoltat "ferma-fabrica" de porci si pui, a promovat aplicarea pe scara larga a fertilizatorilor artificiali si a pesticidelor, sustinand superioritatea utilajelor mecanice fata de mana omului. Este tara care, mai mult decat oricare alta (cu exceptia Sua), a utilizat semintele modificate genetic si agricultura intensiva - in asa fel incat "agricultura Marii Britanii sa poata concura pe piata globala" si sa continue sa produca "hrana ieftina", dupa cum spune propaganda oficiala. Oricum, astazi chiar si fermele mari dau faliment. Venitul lor a scazut cu 70% in ultimii trei ani, si numai fermele organice sunt profitabile.

"Viitorul Europei Unite va fi verde sau nu va fi deloc"

- Descrierea dvs. este portretul unei catastrofe. Ce se va intampla cu politica agrara comuna, in baza careia tari ca Romania, Bulgaria si Polonia au negociat viitorul lor agricol?
- Asa cum arata in prezent, pozitia politica a Ue este moarta pe picioare. E terminata. Pac, prin care este subventionata productia de alimente chimizate, este moarta de asemenea. Ue a petrecut ultimii 35 de ani promovand un regim care a fortat 1,2 milioane de tarani britanici sa-si paraseasca satele si pamanturile, reusind simultan sa distruga 90% din fanete si pajisti, si 90.000 de kilometri de garduri vii care margineau, dupa traditia britanica, micile proprietati taranesti. Pac a subminat, de asemenea, in mod sever, alimentele locale taranesti, care formeaza fundatia traditiei culinare europene. Asadar, aceasta politica a fost o mare greseala, dupa cum insusi Franz Fischler, fostul comisar Ce pentru agricultura si dezvoltare rurala, a recunoscut in cele din urma. Nu intamplator, el le-a cerut tarilor candidate precum Polonia, Ungaria, Bulgaria sau Romania, sa-si dezvolte propria "agenda verde", pentru a fi candidati puternici pentru fondurile de Dezvoltare Rurala si Agricultura Ecologica, ce vor forma principala finantare in zonele rurale, in 4-5 ani de acum inainte.
- Asadar, exista speranta. Pac va fi modificat in viitorul apropiat?
- Viitorul Europei Unite va fi verde sau nu va mai fi deloc! Chiar si ministrul Agriculturii din Italia stie acest lucru. Nu intamplator, el a emis o ordonanta potrivit careia toate scolile din tara sunt obligate sa ofere elevilor numai hrana organica. Germania pare ca va urma aceeasi cale. Austria, Suedia si Danemarca sunt deja mult avansate in productia de energie alternativa si alimente ecologice.

"Taranimea nu si-a incheiat, nici pe departe, rolul in istorie"

- Care este situatia in celelalte tari membre ale Ue?
- In celelalte tari europene situatia este identica cu aceea din Anglia. In Franta si Germania, spre exemplu, un exod fara precedent de la tara la oras, petrecut in ultimii 20 de ani, nu a condus, cum se spunea, la cresterea semnificativa a pietei si a nivelului de viata a celor ce au ramas sa lucreze marile ferme rezultate din comasarea pamanturilor. Dimpotriva, expusi la competitia inspirata de Organizatia Mondiala a Comertului si de Pac, au ajuns sa provoace alte si alte nenorociri: eroziunea serioasa a solului, poluarea cu nitrati si pesticide a surselor de apa, colapsul biodiversitatii rurale, slaba ingrijire a animalelor si denaturarea extensiva a alimentelor. Referindu-ma din nou la tara mea natala, statisticile arata ca, in ultimii 12 ani, circa 15.000 de fermieri mari, care au indeplinit exigentele Pac, si-au parasit, si ei, pamanturile. Toti au fost "elevi" ascultatori, indeplinind intocmai regulile si standardele Ue si primind in schimb suport financiar curent. Din pacate, nu au mai putut face fata competitiei de pe piata globala a alimentelor. In concluzie, se poate afirma ca, de mai bine de 30 de ani, Pac a distrus fundatia agriculturii traditionale vest-europene, subminand pe scara larga dezvoltarea durabila in comunitatile rurale.
- Vorbind de fermele taranesti din tarile candidate sau recent admise in Ue, credeti ca vor fi ele capabile sa concureze pe piata globala a gigantilor multinationali sau vor disparea in scurt timp?
- Modelul taranesc de ferma de subzistenta este cel mai bun pe care-l avem in Europa. Nu intamplator, pe teritoriul Ue, piata pentru produsele ecologice creste cu 25% in fiecare an. De aceea, ma adresez taranilor si micilor fermieri din Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, si-i indemn sa se organizeze, sa-si creeze asociatii si sindicate, pentru a se putea apara de pericolul comun: pradalnicele companii multinationale. Nu repetati devastarea rurala care s-a produs in tara mea si in Europa occidentala, nu acceptati disparitia taranimii, a civilizatiei ancestrale care sta la baza culturii si specificului european. Va indemn sa luptati pentru viitor, deoarece taranimea nu si-a incheiat, nici pe departe, cum afirma unii, rolul in istorie. Numai in putine locuri din Europa, printre care in Carpati sau in Balcani, mai poti gasi alimente sanatoase, produse in gospodariile taranesti dupa retete vechi de milenii. Toate acestea nu trebuie sa dispara in numele "programelor de restructurare" ale Ue. Actionati pana nu e prea tarziu si spuneti Nu agriculturii intensive care mi-a distrus tara in numele "mancarii ieftine".


Acest interviu, alaturi de cele trei publicate deja in aceasta pagina, au fost realizate ca urmare a invitatiei adresate "Formulei As", de a vizita Parlamentul European, de catre Grupul de Initiativa francez "Europe Solidaire", de catre Grupul Verzilor din Parlamentul European si de catre Federatia Agricultorilor Ecologici din Romania.
Corespondenta, in limba engleza, pentru sir Julian Rose o puteti trimite la e-mail: julian@icppc.pl