Sanatatea intre mit si adevar

Rodica Demian
O veche zicala spune ca mancand in fiecare zi cate-un mar, alungam doctorul din casa. Foarte adevarat. Marul este, insa, o exceptie, pentru ca majoritatea dogmelor medicale nu mai sunt deloc, dar chiar deloc valabile. Asa pretind, cel putin, ultimele cuceriri ale stiintei.

Cat de ridicole par astazi tratamentele folosite de stramosii nostri: vraciul topaind in jurul bolnavului pentru alungarea duhurilor rele, blana de pisica pentru curmarea durerilor reumatice sau untura de peste atotvindecatoare.
Ce fericire pe capul nostru ca suntem civilizati, cu atatea medicamente la indemana. Oare chiar asa sa fie? In fiecare dimineata, milioane de oameni isi pun in palma tabletele mici si colorate, le privesc o clipa visatori si le inghit cu apa, fiind convinsi ca au facut ceva pentru a trai mai sanatos si mai mult.
Din punctul de vedere al ultimelor cercetari stiintifice, ideea ca vitaminele sub forma de tablete ar ajuta la ceva este la fel de intemeiata ca si aceea ca blana de pisica ar usura suferinta reumaticilor. Sau parerea ca razele Rontgen sunt extrem de daunatoare si ca antibioticele sunt cel mai eficient remediu impotriva gripelor. Trecand in revista miturile cele mai populare privind sanatatea, putem constata ca unele sunt doar amuzante, iar altele pot pune in pericol viata celui care crede cu tarie in ele. Ce este mit si ce adevar aflati din lista pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza.

Mitul nr. 1
Toaletele publice sunt cel mai mare focar de infectie

Este o teorie sustinuta mai ales de femei, care nu s-ar aseza nici in ruptul capului pe colacul Wc-ului, nici macar la cei mai apropiati prieteni. De teama microbilor care stau la panda!
Este adevarat ca este un loc unde pot sa existe microbi periculosi, dar numarul acestora este cu mult mai mare pe birourile, aparent inofensive, in preajma carora isi petrec o mare parte din timp, sau pe ecranul calculatorului. In cifre: cercetatorii americani de la Universitatea Arizona au constatat, in urma studiului efectuat, ca pe tastatura computerelor si pe aparatele de telefon, numarul microbilor este de 400 de ori mai mare decat pe scaunul Wc-ului. Recordul absolut il detine telefonul: peste 25.000 de microbi doar pe receptor! Este adevarat, insa, ca majoritatea lor nu afecteaza persoanele sanatoase.

Mitul nr. 2
In familia mea au existat cazuri de cancer la san. Nu scap nici eu

Aceasta teorie este valabila doar pentru 5-10% din totalul imbolnavirilor, in aceste cazuri vorbindu-se, efectiv, de "cancer mamar familial". Dar iata ce spun specialistii: "Daca si bunica si mama, si sora persoanei in cauza au avut cancer la san, riscul este, intr-adevar, mult mai mare". Studiile unor cercetatori din Heidelberg (Germania) aduc ceva in plus: ca pericolul este si mai ridicat daca membrii familiei au contactat boala inainte de a implini 40 de ani. Valabil pentru restul de 90%: factorii ereditari nu sunt de neglijat, dar, in orice caz, cancerul mamar nu se "mosteneste" precum culoarea ochilor sau a parului.

Mitul nr. 3
Consumul de oua creste nivelul colesterolului

"Nu este chiar asa", spun cercetatorii germani. "Cei care mananca zilnic, la micul dejun, un ou fiert vor avea nivelul de colesterol mai ridicat, dar numai temporar. Pe durata lunga, organismul regleaza aceasta valoare la o limita genetic stabilita." Adica: consumand o cantitate mai mare de grasimi, colesterolul propriu organismului nostru scade, dar creste, in schimb, daca consumul de grasimi este mai mic. Aceasta nu inseamna ca avem "liber" la grasimi, fara masura. Mai importante decat "dictatul" dietelor sunt semnalele transmise de organismul nostru. Daca vom reinvata sa le auzim, el ne va spune mult mai clar ce facem bine si ce nu. Asadar, ciuliti urechile!

Mitul nr. 4
Sarea ridica tensiunea

"Iata un exemplu clasic de studiu gresit interpretat", comenteaza specialistii americani afirmatia de mai sus. Realitatea: intr-un experiment efectuat pe animale, cercetatorii le-au administrat iepurilor de casa o supradoza de sare si au constatat ca tensiunea acestora a crescut. Greseala comisa: cercetatorii au transferat rezultatul experimentului asupra oamenilor si au inceput o adevarata campanie de "denigrare" a sarii.
De fapt, consumul redus de sare poate avea efectul invers. Este foarte adevarat ca la persoanele mai in varsta, care consuma sare mai putina, s-a observat o scadere minimala a tensiunii arteriale, dar tensiunea scazuta poate sa insemne mai multi hormoni de stres, o valoare mai crescuta a glicemiei si, ceea ce este mai grav, aparitia unor probleme cardiaco-circulatorii, care ar fi trebuit prevenite cu acea cantitate de sare in minus. Concluzia: din cand in cand va puteti sara supa fara economie.

Mitul nr. 5
Vitaminele-tablete ne ajuta sa ne mentinem tineri si sanatosi

Ani de-a randul ni s-a inoculat ideea ca vitaminele A, E, C, D revigoreaza organismul si ne prelungesc viata. Asa sa fie? "Nimeni nu sustine ca nu avem nevoie de vitamine", spun expertii in nutritie, "dar e de-a dreptul absurd sa-i recomanzi unui om care se hraneste normal pumni intregi de tablete si de prafuri." De fapt, chiar si fanii fast-food-urilor (atat de criticate) primesc o cantitate suficienta de vitamine, fiindca in ultima vreme, mancarurile gata preparate au fost si ele "imbogatite", de dragul reclamei sau doar pentru a nu se strica prea repede (vezi vitamina C).
Nici macar nu exista un studiu serios care sa demonstreze ca vitaminele A, C si E - sub forma de tablete - chiar sunt utile sanatatii. Ba dimpotriva: vitaminele A si D, folosite vreme indelungata, risca sa afecteze ficatul si rinichii, iar vitamina E - atat de laudata pentru anihilarea radicalilor liberi - a fost si ea "demascata" recent drept factor de risc. Un studiu efectuat pe 20.000 de pacienti arata ca in loc sa previna infarctul si comotia cerebrala, vitamina E artificiala sporeste pericolul de imbolnavire.

Mitul nr. 6
Dulciurile produc diabet

Adevarat, dar numai pe jumatate. Expertii sustin ca nu exista nici un studiu care sa dovedeasca ca marii amatori de dulciuri sunt cei care fac - preponderent - diabet. Este insa adevarat ca supragreutatea joaca un rol important in ceea ce priveste imbolnavirile. La persoanele care ciugulesc tot timpul cate ceva, care se misca putin sau deloc si care au tendinta - si ereditara - spre ingrasare, o bucata de ciocolata mancata zi de zi poate face sa creasca, in mod considerabil, riscul imbolnavirii de diabet.
Mitul nr. 7
Antibioticele vindeca gripele si racelile

Complet gresit, din pacate! Adevarurile spuse de bunicile noastre se confirma: cu doctor, raceala dureaza 14 zile; fara doctor, doua saptamani. Un studiu britanic a urmarit comparativ evolutia bolii, la subiectii tratati cu si fara antibiotice. Rezultatul: antibioticele nu au accelerat vindecarea. Motivul: 9 gripe din 10 nu sunt provocate de bacili, ci de virusuri, in fata carora antibioticele sunt neputincioase. Dar oamenilor le place sa mearga la doctor cum le curge putin nasul sau cum tusesc. Si vor retete, iar medicii prescriu antibiotice, desi stiu foarte bine ca nu au nici un efect. Dupa cum arata studiul, efectele s-au vazut doar asupra simptomelor secundare - stare de oboseala si tulburari de somn, dar avantajul a fost anulat de efectele secundare aparute: flora intestinala afectata sau producerea unor bacterii mai rezistente, care reduc la zero actiunea antibioticelor, in cazul unor afectiuni mai grave.

Mitul nr. 8
Razele Rontgen pot produce cancer

Este lucru stiut ca nu este bine sa faci radiografii prea dese, pentru ca iradierea afecteaza organismul. Dar nu in mod asa de grav cum se spune. "In zilele noastre, o radiografie pulmonara amplifica un cancer cu o miime. In schimb, la un fumator mediu, riscul de imbolnavire este de 1000 de ori mai mare."
Radiologilor li se pare de neinteles isteria creata in jurul mamografiei, desi la femeile trecute de 60 de ani nu exista indicii legate de efectul cancerigen, iar la femeile intre 40 si 50 de ani, riscul este foarte scazut. Utilitatea acestui consult preventiv depaseste cu mult pericolul pe care l-ar putea produce iradierea, sunt de parere medicii, dar cu toate acestea, nici ei nu recomanda radiografiile repetate intr-o perioada scurta de timp.



Cuvantul expertului

La intrebarea: de ce sunt atat de raspandite jumatatile de adevar, raspunde dr. Werner Bartens, autor al unui "Lexicon al erorilor medicale" aparut in Germania.
"Sunt raspandite pentru ca oamenii vor sa creada in ele. Dar exista si alte motive. Sa luam exemplul radiatiilor telefoanelor mobile. Sigur ca in prezent nu putem exclude faptul ca folosirea lor poate produce efecte nedorite pe durata lunga, iar ele exista deja de peste 20 de ani. Dar ceea ce se poate spune astazi - conform studiilor efectuate - este ca nu exista nici un indiciu precis ca telefoanele mobile produc sau accelereaza cancerul. Desi exista mii de studii care au cercetat acest domeniu, nici unul nu a putut sa demonstreze pericolul, dar, ce-i drept, nici inofensivitatea aparatelor... Dar faptul ca atatia oameni cred in efectul lor nociv demonstreaza teama profunda, extrem de raspandita, de progresul ultrarapid, razant, al cancerului.
Pentru unii, miturile legate de sanatate sunt un fel de credinta de care vor sa se agate. Iar daca lucrurile in care cred ei nu sunt daunatoare, pot exista si anumite laturi pozitive. Din pacate insa, oamenii cred in mituri care pot prezenta un pericol pentru ei. Un exemplu ar fi cei care nu consulta medicul. Iau - dupa ureche - ultimele medicamente despre care citesc in ziare. Intr-un asemenea caz mitul le-ar putea periclita viata."