Inima Reginei Maria

Ion Longin Popescu
Romanii si bulgarii incep sa se descopere unii pe altii sub sceptrul unei inimi nobile, nemuritoare - inima celui mai iubit cap incoronat din Europa secolului al XX-lea: Regina Maria a Romaniei.

Apropierea in mars fortat de Europa Unita scoate parca de la naftalina toate rezervele de bunavointa si respect reciproc romano-bulgar, dar si un mare numar de oportunitati turistice si culturale, de neimaginat cu doar cativa ani in urma, pe cand gazetele bulgaresti isi speriau cititorii cu pericolul "imperialismului romanesc", iar destui politicieni de rang inalt de la Sofia se rasteau la liderii Ue, cerandu-le sa le decupleze tara de "balastul romanesc".
Alta faina se macina astazi la morile de pe Dunarea Prieteniei. Un grup de initiativa romano-bulgar, in frunte cu primariile din Bran si Balcic, si cu societatile "Balkan Consulting Grup" si "Albena Jsco", organizeaza doua "week-end-uri spirituale", in preajma datelor de 15 august (Sfanta Maria Mare) si 8 septembrie (Sfanta Maria Mica). Definite ca "turism spiritual pentru cunoscatori si iubitori de istorie", deplasarile la Balcic si Bran vor avea ca leitmotiv inima Reginei Maria - inmormantata initial in capela "Stella Maris" din gradina Castelului de pe Coasta de Argint a Cadrilaterului si transferata dupa 1940 in capela geamana din Bran. In cele patru zile cat va dura fiecare din cele doua excursii, organizatorii au prevazut concerte de "muzica celesta", interpretata la harpa, pian si flaut, spectacole romantice, vizite la Capul Caliacra, la Cetatea Rasnov, Poiana Brasov etc. Sub genericul "Sonata la Castel", Balcicul va evoca personalitatea extraordinara a "Reginei Lumina" - creatoarea paradisului in miniatura de pe malul marii -, in timp ce la Bran, manifestarile vor cuprinde "Canturi inchinate Fecioarei Maria" si resfintirea capelei "Stella Maris" (recent renovata). Este limpede ca au apus timpurile in care, senini si ironici, vecini apropiati, dar traind "in continente diferite", romanii si bulgarii se ignorau reciproc.

Pentru mai multe detalii, sunati la agentia Balkan Air Travel: (021)313.14.43; 314.39.46; 0720/06.33.06 sau vizitati www.balkanair.ro; e-mail: alexey.hinkov@balkanair.ro