Gratare de vara

Redactia
Antricoate de porc in marinata cu miere.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 catel de usturoi, 2 lamai, 100 ml ulei de masline, 3 linguri miere lichida, 4 antricoate de porc, sare, piper.
Mod de preparare:

Se curata usturoiul si se toaca marunt. Se spala lamaile cu apa calda si se sterg cu un servet. O lamaie se taie felii, iar cealalta se stoarce dupa ce s-a dat coaja pe razatoare. Se amesteca zeama si coaja rasa cu uleiul, mierea si usturoiul, se fixeaza feliile de lamaie - cu scobitori - pe feliile de carne si se lasa apoi sa se marineze in sosul preparat anterior, cateva ore, la frigider. Se pun antricoatele marinate pe gratar, se lasa sa se prajeasca aproximativ 5 minute pe fiecare parte si se condimenteaza cu sare si piper.

Cotlete de miel

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 catel de usturoi, cca 200 ml ulei de masline, sare, piper, 3 linguri rachiu de vin (coniac), 8 cotlete de miel.
Mod de preparare:
Se curata usturoiul, se taie feliute subtiri si se amesteca cu uleiul, coniacul, sarea si piperul. Se pun cotletele in marinata astfel preparata si se lasa sa se fragezeasca cateva ore la frigider. Se scurg bine si se tin pe gratar cate 3 minute pe fiecare parte.

Lipie umpluta cu telemea si menta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g cascaval, 150 g telemea, 1 lingura ulei de masline, 4 linguri lapte, piper, nucsoara, 1/2 legatura menta proaspata, 2 lipii mai mici.
Mod de preparare:
Se da cascavalul pe razatoarea mica si se amesteca cu telemeaua (moale), uleiul si laptele. Se condimenteaza cu piper macinat si nucsoara rasa. Se spala menta, se zvanta, se aleg frunzulitele si se toaca marunt. Se taie lipiile in doua (pe orizontala), se ung cu amestecul de branza, se presara cu menta si se lipesc jumatatile doua cate doua. Se invelesc in folie de aluminiu si se coc pe gratar circa 5 minute pe fiecare parte.

Frigarui cu branza si legume

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 vanata, 1 dovlecel, 1 ardei gras rosu, 150 g ciuperci, 200 g branza telemea, rozmarin proaspat, 80 g unt amestecat cu verdeata tocata (marar si patrunjel), sare, piper.
Mod de preparare:
Se spala legumele, se curata, se lasa sa se scurga si se taie bucati potrivite (cat o imbucatura). Ciupercile se sterg cu un servet, iar branza telemea se taie cuburi mai mari. Se pun pe tepusele de lemn sau de metal, alternativ, legumele, ciupercile si branza, se ung cu untul cu verdeata, se sareaza, se pipereaza si se tin pe gratar circa 10 minute, invartindu-le intruna, ca sa se prajeasca uniform.

Macrouri la gratar

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 lamaie, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura cimbru proaspat, 100 ml ulei de masline, sare, piper, 4 macrouri curatate si spalate, 4 foi de dafin.
Mod de preparare:
Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge cu un prosop si se stoarce dupa ce s-a dat coaja pe razatoare. Patrunjelul spalat si zvantat se toaca marunt si se aleg frunzulitele de cimbru. Se amesteca toate ingredientele de mai sus cu uleiul, se sareaza si se pipereaza. Se umplu macrourile si se ung pe dinafara cu sosul astfel preparat si se prajesc circa 15 minute pe gratar, cu cate-o foaie de dafin deasupra. Se intorc de cateva ori si se ung - de fiecare data - cu uleiul aromat.



Dulciuri

Prajitura cu cirese

Ingrediente (pentru o forma cu pereti detasabili, diametrul - 24 cm): grasime pentru forma, 2 biscuiti sfaramati (sau dati pe razatoare), 1 kg cirese dulci, inchise la culoare, inca vreo 20 de cirese pentru ornat, 1/4 l lapte, 2 chifle, 80 g unt moale, 150 g zahar, 2 galbenusuri, 2 lingurite rase scortisoara rasa, 1 varf de cutit cuisoare pisate, 2 linguri rachiu de cirese, 1 lamaie, 65 g migdale tocate mai mare, 65 g faina, 2 lingurite rase praf de copt, 3 albusuri, 1 priza zahar, sare.
Mod de preparare:

Se unge tava cu unt (sau margarina) si se presara in ea biscuitii rasi. Ciresele se spala si li se rup coditele (samburii raman).
Se da laptele in clocot si se inmoaie in el chiflele taiate cubulete, dupa care se lasa sa se raceasca.
Se freaca bine untul cu zaharul, galbenusurile, mirodeniile, rachiul si coaja rasa de lamaie si se incorporeaza chiflele inmuiate, amestecand bine.
Se prajesc migdalele intr-o tigaie si se amesteca cu faina si praful de copt. Se incinge cuptorul la 180gr..
Se bat albusurile spuma impreuna cu sarea si se incorporeaza in compozitia de oua si rachiu, impreuna cu faina si migdalele, iar apoi se adauga ciresele. Se toarna aluatul in forma, se coace 30 de minute, dupa care se mai lasa 10 minute in cuptor, cu focul stins. Cand s-a racit, se pudreaza prajitura cu zahar si se orneaza cu cirese.