Nici marile iubiri nu sunt asteptate precum vacantele! Un an intreg, zi de zi si seara de seara, ne tot gandim la luna de libertate in care ne vom razbuna de supliciile de peste an. Ca ne-o petrecem la mare, la munte sau in ograda bunicilor de la tara, elanul si bucuria sunt asa de navalnice, ca nu se poate sa nu apara si exagerari: o glezna scrantita, o aschie varata sub unghie, o rana uitata si infectata, o indigestie, o... un... Pricini marunte, suparari mari. Le veti trece cu bine, aplicand remediile noastre de prim-ajutor, luate din medicina straveche a taranilor.
Rani infectate
Metoda urmatoare este folosita din stravechime si nu exista nici o exagerare in afirmatia ca aplicarea ei a salvat mii de picioare, degete, maini si brate de la amputare. Reteta folosita era urmatoarea: pe putina paine neagra (de secara) se punea sare multa si se amesteca in gura pana cand miezul se imbiba de saliva. Pasta obtinuta se aplica pe rana infectata si se bandaja strans. Metoda este foarte eficace si in tratarea sangelui otravit si a inceputului de cangrena.
Aschii in piele
Suprafata afectata se unge cu gudron, apoi se leaga cu o bucata de bandaj imbibat in gudron. Dupa 15-20 de minute, capatul aschiei iese la suprafata si se poate extrage. Aceasta metoda este eficienta si in cazul aschiilor intrate mai demult in carne.
Rani si taieturi
Tinctura de urzici. Se umple o sticla cu frunze proaspete de urzici, fara a le indesa, apoi deasupra se toarna alcool. Se astupa si se tine la soare doua saptamani. Toate taieturile si ranile tratate cu acest lichid se vindeca repede si fara dureri.
Alifie din slanina si ceapa. Se dau prin masina de tocat carne doua bucati de slanina de oaie sau de capra, care se amesteca apoi cu 2 cepe taiate marunt si putina sare. Pasta se aplica direct pe ranile deschise, inainte de a le bandaja. Bandajul se tine 24 de ore. Deseori, dupa prima aplicare a pastei, pacientul se plange de dureri arzatoare. Este ceva normal si trebuie suportate. In timp ce durerile dispar, cu fiecare aplicare a noului bandaj, se observa progresul. Tratamentul se continua pana la completa vindecare a ranii.
Crema de ceara si unt. Doua pahare cu ulei de masline se amesteca cu un pahar de ceara de albine. Amestecul se fierbe si se raceste. Pasta are consistenta untului. Se aplica pe rana bine spalata, apoi se bandajeaza (daca este necesar).
Alifie pentru herpes. Grasime de porc tocata se amesteca in proportii egale cu faina de grau. Se prajeste pe o tava (ca un rantas), apoi se adauga lapte si se fierbe pana cand va avea consistenta unei creme grase. Se aplica un strat subtire de crema. Cateva aplicatii vindeca herpesul.
Antidot impotriva alimentelor alterate
(intoxicatii alimentare usoare)
Ceai de scortisoara. Imediat ce apar primele intoxicatii sau semne de intoxicatii, se pun cateva betisoare de scortisoara in apa si se fierb. Se strecoara si se beau calde, 2-3 cesti odata. Procedeul se repeta pana la disparitia simptomului. Se bea apoi un paharel de vodca in care se adauga putina sare. Opreste starea de voma si curata stomacul.
(Nota: daca apar simptomele unei intoxicatii sau otraviri, se va chema medicul. Sunt mai multe feluri si cauze ale intoxicatiei, fiecare necesitand un tratament special.)
Remedii pentru dureri de dinti
Dintii sunt singurele parti ale corpului omenesc pe care natura nu-i reface. Odata afectati, acestia trebuie tratati de dentist sau extrasi. Deseori insa, durerile de dinti pot avea o origine nevralgica si pot fi rezultatul unei raceli. In cazul acesta, urmatoarele remedii va vor ajuta:
O infuzie calda de salvie este un bun remediu contra durerii. Se tine in gura pe partea dureroasa, pana cand durerea dispare.
O felie subtire de slanina de porc (proaspata sau sarata, dar sarea se inlatura prin radere) se tine intre masele 15-20 de minute. Operatiunea se poate repeta la nevoie.
Se freaca incheietura mainii cu usturoi curatat de coaja. Apoi usturoiul se taie marunt, se pune in regiunea pulsului si dupa aceea se leaga cu bandaj strans (intre piele si usturoi se pune un pansament subtire). Se tine circa 20 de minute, cu toate ca durerea ar trebui sa inceteze imediat.
Abcese la gingie
Intr-un vas de metal se pune putina miere, cu o grosime de 3 cm. Apoi se incalzeste un cui mare, pana cand devine rosu, si se pune in miere. Mierea incepe sa fiarba imprejurul cuiului si se formeaza o masa rosiatica groasa. Cuiul se indeparteaza, iar aceasta masa se pune pe partea afectata a gingiei. Abcesul dispare repede.
Leac impotriva muscaturii
de paianjen veninos
Desi nu este mortala, muscatura paianjenilor veninosi poate provoca infectii grave si dureri. Impotriva lor se foloseste urmatorul leac: in 0,5 litri de ulei de masline, se pun 3 paianjeni vii. Preparatul se tine la soare sau la caldura, inchis ermetic, timp de trei saptamani. Apoi se strecoara. Uleiul se pune imprejurul muscaturii si pe ea, pana cand durerea si umflatura dispar. Luati in vacanta cu dvs. un borcan cu acest preparat.
(Paianjenul se captureaza cel mai usor punand putina miere groasa pe un bat. Acesta se aseaza la gaura unde se adaposteste insecta. Paianjenul se va lipi de ceara, apoi se va putea scoate si pune in ulei.)
Extragerea insectelor din urechi
Vara, cand stam culcati pe iarba sau ajutam la fan, diferite insecte intra in ureche si raman lipite acolo, provocand neplaceri si chiar infectii. Pentru indepartarea lor se foloseste urmatoarea metoda: persoana sta culcata cu urechea in sus, si i se toarna ulei, picatura cu picatura. Cand uleiul ajunge sa umple urechea, insecta - moarta sau vie - iese la suprafata.
Remedii contra arsurilor de soare si vant
Toti patitii stiu cum se poate strica o vacanta din cauza lor. Iata un tratament usor si eficient: se unge partea afectata cu galbenus de ou si se lasa sa se usuce. Dupa 20 de minute, galbenusul se indeparteaza cu apa si sapun. Rezultatele sunt uimitoare.
Raniri externe
Ranirile rezultate din loviri si coliziuni care dau nastere la vanatai (hemoragii interne) trebuie tratate repede, pentru a preveni unele complicatii. Suprafata lovita se trateaza cu apa rece sau gheata. De asemenea, se poate folosi, sub forma de comprese, o infuzie de flori de arnica, amestecata cu camfor.
Luxatii si intinderi de muschi
Laptele proaspat si infierbantat aplicat in comprese este considerat a fi cel mai bun medicament in astfel de situatii. (Unii recomanda laptele batut cald.) O cataplasma de ceapa tocata, amestecata cu zahar, este la fel de utila. (Ceapa rasa marunt se amesteca cu zahar tos si se aplica pe suprafata afectata.) Reteta este eficace in mod deosebit pentru intinderi de muschi si ligamente.
Taieturi si rani mici
Frunzele de aloe taiate in lung si aplicate pe rana cu partea zemuinda, fiind apoi bandajata, o vor inchide in cateva ore.
Dureri de urechi
Durerile de urechi pot fi cauzate de frig sau raceli, cat si de cleiul si impuritatile acumulate. Cand un control medical nu ne poate fi la indemana, putem aplica urmatoarele remedii:
Intr-o jumatate de pahar de lapte se fierb 7 seminte de mac, timp de 30 de minute. Se foloseste caldut, sub forma de spray pentru ureche. (Cu atat mai bine daca o sticluta cu pulverizator va este la indemana.)
Se poate folosi pentru spalare lapte cald, in care au fost fierte seminte de in.
Pentru spalarea urechii se poate folosi si cimbru uscat. Doua linguri de cimbru se fierb timp de 15 minute, in 200 ml apa. Se strecoara. Decoctul se foloseste caldut.
Muscaturi de insecte
Uleiul de peste aplicat pe zona afectata este considerat foarte eficace in cazul piscaturilor de insecte. (Spargeti o gelula de Omega 3.)
In cazul intepaturilor de albine, viespi, bondari, in primul rand trebuie indepartat acul, apoi se aplica pe acel loc suc de usturoi. Acesta opreste durerea si previne umflarea locului. Un alt remediu consta in inmuierea unei bucati de carpa in urina si stergerea locului respectiv cu aceasta. Pentru prevenirea inflamatiilor sau abceselor se recomanda comprese cu apa si bicarbonat, schimbate la 3 ore.