Inundatiile, nota de plata a defrisarii padurilor

Horia Turcanu
Inundatii catastrofale, grindina, tornade, mii de case distruse si oameni care au pierdut totul, uneori chiar si viata.

Aceasta este Romania ultimelor luni, cea pe care o vedem la televizor. O Romanie distrusa de fenomene meteorologice extreme, cum nu s-au mai pomenit pe la noi pana acum.
Ne pansam ranile cu ajutoare de la comunitatea internationala, aducem pompe si conserve, guvernul in corpore se incalta cu cizme de cauciuc si coboara din elicoptere in mijlocul zonelor sinistrate. De vina este ghinionul, Dumnezeu care ne trimite ploi nemaivazute, de vina este incalzirea globala cu un grad si jumatate, oricine altcineva in afara de noi...
Numai ca intr-una din zilele acestea, pentru prima data a fost rostit in mod public marele, cruntul adevar, pe care unii il striga de mult timp: cauza fundamentala a catastrofelor de clima care se petrec in ultima vreme este taierea dementiala a padurilor din Romania, jaful generalizat care a lasat versantii muntilor goliti de orice vegetatie, lacomia iresponsabila a hotilor organizati in junte intangibile, protejate in mod tacit de toate guvernele din ultimii 15 ani.
Avem, de fapt, in fata, consecintele indolentei si ale coruptiei generalizate care domneste in Romania, ale neputintei de a face ordine si de a instaura legea intr-o zona in care urmarile, dupa cum se vede, sunt incalculabile. Timp de ani de zile, mii si mii de camioane au carat copacii taiati la adapostul noptii, la adapostul legilor neclare, la adapostul functionarilor manjiti si al impotentei guvernelor de a opri catastrofa. Avem acum nota de plata a acestor ani in care milioane de metri cubi de lemn au fost pur si simplu jefuiti. Nu intamplator, nici unul dintre partidele politice aflate vreodata la putere in Romania nu a pomenit un cuvant in campaniile lor electorale despre protectia mediului, despre oprirea nebuniei care culca la pamant aceasta resursa fundamentala pentru viata noastra, care este padurea. Caracatita firmelor care functioneaza la limita legii isi intinde de fiecare data tentaculele pana sus, in sferele puterii, acolo unde banii nu mai au miros si nici culoare. Nu e nici o coincidenta faptul ca zonele cele mai afectate de fenomenele meteorologice extreme, de inundatii si de grindina si de vanturi cum nu s-au mai vazut, sunt tocmai acelea in care padurea a disparut cu desavarsire. De ani de zile, citim in presa despre mafia lemnului din Vrancea, de pe Valea Trotusului, din Neamt si din Bacau, dar abia acum, o tara intreaga intelege ceea ce are de platit, in contul inconstientei si al ticalosiei celor care au provocat catastrofa.
Nu este suficient sa reconstruim casele, sa stramutam satele, sa reparam digurile. Am inlatura doar consecintele, nu si cauza. Iar cauza este prapadul inimaginabil din padurile Romaniei. Odata cu aceia care au furat din banii pentru intretinerea digurilor, ar trebui adusi in fata justitiei aceia care au macelarit in interesul propriu, nepasandu-le nici o clipa de consecinte, padurile tarii. Marea cruciada anticoruptie a guvernului actual ar trebui sa se extinda in zona oculta a exploatarilor forestiere ilegale, dar si a celor aflate la limita legii. Oamenilor carora le-au fost spulberate casele de torente coborate din muntii rasi de paduri ar trebui sa li se explice de ce s-au intamplat toate acestea.
Ceea ce se petrece acum in Romania este nu un semnal de alarma, ci un ultimatum pe care natura ni-l da. Daca nu-l intelegem si daca distrugerea iresponsabila a padurilor din Romania va continua, atunci evenimentele din aceasta vara catastrofica a anului 2005 ar putea sa constituie doar inceputul dezastrului.