Leacuri de o mie de ani

Redactia
Sfanta Hildegard si retetele ei.

"Natura e Dumnezeu. Intreaga constructia lumii poarta pecetea sa. Traieste in numele Lui si vei fi lecuit de-orice rau"

Remedii Cu Plante
Boabe De Grau


Indicatii terapeutice: dureri de spate, tulburari mentale, stari de agitatie.
Ingrediente: boabe proaspete si intregi de grau, netratate cu ingrasaminte, nedecorticate.
Mod de preparare si folosire: in caz de dureri lombare, se pun la inmuiat peste noapte intr-un vas cu apa un sfert sau o jumatate de kilogram de boabe de grau. Se pun la fiert pe foc mic, intre 30 si 60 de minute. Se strecoara si se aplica cat mai fierbinti pe locul dureros, sub forma de cataplasme (se invelesc in tifon si se acopera cu un material calduros). Atentie! Pielea de pe spate e foarte sensibila, sa nu produceti arsuri. Bolnavul ramane doua ore intins in pat, pe seminte. Cataplasma se aplica trei zile consecutiv si apoi ori de cate ori este nevoie.
Pentru tulburari mentale si agitatie: se infasoara capul bolnavului cu o cataplasma cat mai calda de boabe de grau.
Nota: cataplasmele cu grau se recomanda si in tratarea leziunilor discurilor intravertebrale, contra durerilor de lumbago, dar si in reumatism si raceli (se aplica pe locurile dureroase).
Hildegard van Bingen: "Cine are dureri de spate sau de rinichi sau cine e cuprins adesea de agitatie nestapanita sa-si puna grau fiert si fierbinte pe locurile dureroase. Fierbinteala graului va infrange puterea acestor infirmitati".

Cimisir (Buxus sempervirens)

Indicatii terapeutice: cancer, laxativ usor, presbitie, febrifug.
Ingrediente: frunze, ramurele.
Mod de preparare si folosire:
Pentru tratarea cancerului - se face un macerat din doua lingurite de frunze si ramurele spalate si taiate marunt, peste care se pune apa cat sa le acopere. Se lasa opt ore la macerat. Se beau cate doua paharele de lichior, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.
Ca laxativ, febrifug si pentru corectarea presbitiei: se face o tinctura din doua lingurite de frunze si ramurele tocate marunt, peste care se toarna 250 ml de tuica tare sau alcool de 90 de grade. Se lasa sa stea 7 zile intr-un vas cu capac. Se strecoara si se administreaza o data pe zi, dimineata, o lingurita diluata intr-o jumatate de pahar de apa.
Hildegard van Bingen: "Cine are rac la una din partile corpului, vizibil sau invizibil, sa rupa dintr-o tufa de buxus (cimisir) o mana de frunze si ramurele, sa le spele bine cu apa, sa le taie marunt si sa le toace intr-un mojar, ca sa iasa zeama din ele. Sa puna apa deasupra, sa le lase acoperite si pe urma sa bea, inainte de masa, de trei ori pe zi. Asa cum planta rezista iarna la ger, si omul se va intari si va putea sa reziste la boala".

Patrunjel

Indicatii terapeutice: gingivita, parodontoza, umflarea gingiilor.
Ingrediente: un fir de patrunjel proaspat, doua foi de salata verde sau frunze tinere de stejar, putin vin.
Mod de preparare si folosire: se zdrobesc putin frunzele de salata (stejar) si patrunjel, se inmoaie in vin si se acopera gingia dureroasa. Se lasa in gura 15-20 de minute.
Hildegard van Bingen: "Ia foi de salata sau daca n-ai, doua frunze proaspete si tinere de stejar, si adauga si putin patrunjel. Zdrobeste-le potrivit si adauga putin vin. Lipeste-le de gingie si pastreaza-le o vreme, in gura ta".

Samburi De Cirese

Indicatii terapeutice: colici abdominale, viermi intestinali.
Ingrediente: se scoate miezul moale din samburii sparti de cirese.
Mod de preparare si folosire:
In caz de colici abdominali: se consuma de mai multe ori pe zi, intre 3-5 mieji de samburi de cirese.
In caz de viermi intestinali: se pun 40-50 de mieji de samburi din cirese in otet de vin, cat sa ii acopere de un deget. Se lasa sa se umfle doua zile. Se mananca 1-3 mieji, de 4-5 ori pe zi. Tratamentul dureaza doua saptamani, apoi se face pauza de o saptamana. Se mai repeta o data.
Hildegard van Bingen: "Cine are colici la stomac si va manca mieji de samburi de cirese se va simti mai bine. Cine are viermi in pantec sa puna miejii de cirese in otet si sa-i manance mai ales dimineata, inainte de masa. Viermii vor muri in el".

Castan Comestibil

Indicatii terapeutice: afectiuni cardiace (oboseala a inimii, endocardita) arterioscleroza, scleroza cerebrala, afectiuni ale stomacului.
Ingrediente: castane comestibile fierte sau crude.
Mod de preparare si folosire: pentru a intari inima, se mananca castane crude, curatate de coaja. In caz de scleroza cerebrala sau dureri de stomac, se mananca castane fierte in apa, inainte si dupa mesele principale.
Hildegard van Bingen: "Iar cel care sufera de inima, astfel ca puterea ei nu mai face nici un progres, sau cine devine trist fara motiv, sa manance cat mai des castane crude, iar ele vor varsa un soi de email in inima lui, iar el isi va regasi forta si bucuria de a trai. Cel care are creierul gol prin uscare (scleroza cerebrala) sa fiarba in apa castane, apoi sa le curete de coaja si sa le manance inainte si dupa masa, si creierul sau se va reabilita; durerile de cap ii vor trece".

Cenusa Din Lemn De Prun

Indicatii terapeutice: probleme legate de caderea parului, matreata, par uscat.
Ingrediente: lesie facuta din apa si cenusa de lemn de prun.
Mod de folosire: la inceput, se spala parul in fiecare zi, vreme de o saptamana, cu lesie de prun si se lasa sa se usuce, fara a se clati, ca sa patrunda in piele. Apoi se spala parul de 3 ori, pe urma de 2 ori pe saptamana, vreme de 1-2 luni.
Hildegard van Bingen: "Prepara o cenusa din coaja si frunze de prun si fa cu ea o lesie. Cel ce are matreata sau parul bolnav ii cade, sa se spele cat mai des cu aceasta lesie si va avea un par sanatos, frumos, des si stralucitor".

Remedii Cu Pietre
Semipretioase Si Pretioase
Smarald


Indicatii terapeutice: dureri cardiace, sindromul Roemheld, ulcere ale picioarelor, rani infectate.
Ingrediente: piatra de smarald.
Mod de folosire:
Ca remediu cardiac - se poarta un pandantiv cu o piatra de smarald, astfel ca ea sa fie permanent in contact cu pielea, cat mai aproape de zona inimii.
Ca remediu pentru ulcere deschise si rani infectate: se aplica pe rana un tifon steril, deasupra se fixeaza un smarald, peste care se aplica un nou bandaj, care se infasoara de mai multe ori. Se lasa pe locul bolnav trei zile, apoi se schimba bandajele. Vindecarea intervine surprinzator de repede, adesea in cateva zile.
Hildegard van Bingen: "Cine are dureri de inima, sa poarte asupra lui un smarald, astfel ca acesta sa-i atinga pielea. Carnea lui se va incalzi si se va simti mai bine. Cand cineva are rani urate pe corp, mai ales pe picioare, rani infectate care au facut viermi, sa puna pe abces o panza de in, apoi un smarald si sa aplice alte fese de in, ca atunci cand vrei sa infasi un copil. Sa faca astfel pentru ca piatra sa se incalzeasca. Sa poarte smaraldul trei zile. Viermii vor muri si rana se va inchide".

Jasp

Indicatii terapeutice: dureri reumatismale puternice, reumatism la inima, cosmaruri nocturne.
Ingrediente: o piatra de jasp plata, pe cat posibil neslefuita.
Mod de intrebuintare:
Reumatism: se preseaza piatra rece pe locul dureros, vreme de 10-15 minute, pana cand jaspul se incalzeste. Se ia, se lasa sa se raceasca, apoi se aplica din nou. Este eficace doar acolo unde exista straturi groase de piele. Nu se aplica pe oase. Foarte eficienta contra durerilor sciatice puternice.
Dureri cardiace (tulburari de ritm cardiac): se apasa jaspul rece pe zona inimii, acolo unde se simte cel mai puternic durerea, si se lasa pana se incalzeste. Se lasa piatra sa se raceasca, apoi procedeul se mai repeta de doua-trei ori.
Contra cosmarurilor: se pune o piatra de jasp pe cearceaf, cat mai aproape de cap.
Hildegard van Bingen: "Cand fluxuri de umori rele se ridica spre inima sau in orice alt membru al corpului, atins de guta sau de reumatism, sa se puna un jasp pe locul acela, sa se apese pana ce se incalzeste. Raul va ceda, pentru ca fierbinteala cea buna si puterea cea buna a pietrei il vor invinge. Umorile rele vor fi vindecate si alungate,. Cine are cosmaruri nocturne si viseaza tunete si furtuni, e bine sa aiba asupra sa o piatra de jasp, fiindca iluziile si opresiunile se imprastie".

Onix

Indicatii terapeutice: dureri cardiace, gastralgie, afectiuni ale fierei si splinei, remediu pentru ochi.
Ingrediente: piatra plata de onix.
Mod de folosire:
Pentru dureri cardiace: se poarta onixul cateva ore pe piele (legat la gat sau la incheietura mainii), apoi se pune vin rosu la fiert, se trage de pe foc, se tine onixul deasupra, pana se abureste bine. Apoi se scufunda in vinul fierbinte, se lasa in el pana ce se raceste, iar vinul se bea cat mai cald, imediat.
Pentru gastralgie: se prepara vinul in acelasi mod, dar se varsa incet, intr-un amestec de faina si ou, pana ce se obtine o pasta subtire. Se mananca. Procedeul se repeta cat mai des.
Contra afectiunilor splinei si fierei: Fierbeti carne de miel sau de capra si mancati-o cu adaos de vin fiert cu onix.
Ca remediu pentru ochi: puneti piatra de onix intr-un recipient metalic (fier, cupru, bronz - in nici un caz din argint, aur sau cositor), varsati deasupra un vin de calitate si lasati piatra sa se marineze intre 15 si 30 de zile. Scoateti piatra din vin, puneti lichidul intr-o sticluta si umeziti-va in fiecare noapte ochii cu vin.
Hildegard van Bingen: "Cand ochii se sting sau cad bolnavi din alta cauza, de exemplu, din cauza unor tumori, varsati vin pur intr-un recipient de bronz sau arama sau fier, puneti o piatra de onix in vin si lasati-o sa stea acolo vreme de 30 de zile. Scoateti piatra si lasati vinul in vas. Spalati-va in fiecare seara, inainte de a va culca, cu vin de onix pe ochi. Se vor limpezi si se vor vindeca".
"Cine sufera de dureri de inima, sa incalzeasca o piatra de onix in maini sau pe pielea corpului, iar in vremea asta sa puna o cana de vin la fiert intr-un vas. Se trage vasul, se tine onixul deasupra vaporilor, pana cand transpiratia care se formeaza pe piatra cade inapoi in lichid, apoi se pune si onixul in vin. Lichidul trebuie baut imediat, iar durerea de inima va inceta."
"Cand doare stomacul, prepara un vin cu onix, asa cum a fost descris. Cu acest vin, un ou de gaina si faina de orz, fa o supa. Mancata adesea, ea purifica si vindeca stomacul. Cand doare fierea sau splina, pune la fiert carne tanara de miel sau capra si mananc-o, asezonata cu vin de onix, asa cum se asezoneaza mancarurile cu otet. Fa des lucrul acesta si fierea se va vindeca."

Topaz

Indicatii terapeutice: glaucom, dezlipire de retina, opacifierea cristalinului.
Ingrediente: un topaz mic.
Mod de folosire:
Remediu pentru ochi: scufundati un topaz vreme de trei zile si trei nopti, in vin curat. Inainte de a va culca, frecati-va ochii usor cu piatra inmuiata in vin. Putin lichid trebuie sa atinga si globul ocular. Scoateti topazul din vin si repetati procedeul seara de seara, vreme de 7 zile.
Hildegard van Bingen: "Cel caruia i se tulbura ochii din orice pricina si i se acopera cristalinul, sa puna topazul trei zile si trei nopti la rand in vin pur si, cand va merge sa se culce, sa-si frece ochii cu topazul umezit, astfel ca putin lichid sa patrunda in ochi. Dupa ce piatra e scoasa, vinul poate fi pastrat cinci zile, apoi trebuie reinnoit. Procedura repetata cat mai des va face ca ochii sa se limpezeasca, precum cel mai bun elixir".
Nota: Modul de folosire a remediilor e reprodus in doua variante, una recomandata de editorii cartii (un grup de medici austrieci) iar cealalta, respectand intocmai manuscrisul Hildegardei van Bingen, tradus din limba latina.
Toate pietrele semipretioase recomandate se gasesc in magazinele cu produse orientale, la preturi accesibile. In cazul pietrelor pretioase, pot fi folosite cele fixate in bijuterii (dar fara montura de aur sau de argint).