Rockerul irlandez Bob Geldof a intrat in istoria muzicii nu printr-o voce deosebita sau un talent memorabil, ci printr-o inima de exceptie. O inima mare, care bate necontenit pentru saracii si oropsitii pamantului. In 1985, el a organizat primele doua concerte umanitare, la Londra si Philadelphia, concerte ce au adus pe scena cei mai apreciati artisti pop-rock la acel moment. Grandiosul eveniment a avut ca rezultat strangerea a peste 100 de milioane de dolari, bani donati in totalitate pentru eradicarea foametei in Etiopia si in tarile africane. Dupa 20 de ani, in vara acestui an, Bob Geldof, care intre timp a fost ridicat pentru faptele sale la rang de "Sir", a propus lumii un proiect muzical si mai indraznet: 10 concerte gratuite sustinute in mari orase de pe patru continente, avand ca scop induplecarea liderilor mondiali sa stearga datoriile tarilor sarace si sa gaseasca o solutie pentru salvarea popoarelor africane. Cifrele marii tragedii africane sunt infioratoare: 50.000 de oameni mor zilnic din cauza saraciei; in Africa de Sud, unul din cinci oameni este infectat cu Hiv; la fiecare trei secunde, un copil moare din cauza unei boli ce poate fi tratata! Iar primii care reactioneaza la aceasta tragedie contemporana sunt marile vedete ale muzicii! Muzica este cea care trage un semnal de alarma la nivel planetar si incearca sa rezolve concret suferinta, sa aduca si o alta alinare decat indignare publica si incurajari. Stigmatizata si criticata in fel si chip, muzica rock si pop poate atrage si sensibiliza un numar urias de oameni, poate conta cu adevarat, are un cuvant greu de spus si dincolo de scena, iar cei opt lideri mondiali care s-au intalnit pe 6 iulie la Edinburgh stiu acum ca decizia lor a fost urmarita cu sufletul la gura de milioane de oameni din intreaga lume. "De data asta, nu vrem caritate, ci dreptate", "Faceti din saracie o istorie trecuta"; animat de sloganuri dinamice, giganticul eveniment Live 8 a avut un ecou mondial: 150 de trupe si artisti solo au participat benevol la concertele care au adunat mult peste un milion si jumatate de spectatori si peste trei miliarde de telespectatori! "Cel mai mare concert din istorie", a jubilat Geldof.
Din pacate, un singur canal romanesc de televiziune a transmis evenimentul si, in loc sa faca din asta un titlu de glorie, si-a aratat nepriceperea si lipsa respectului pentru fenomenul muzical. Telespectatorii au fost exasperati de calupurile de publicitate programate alandala, chiar la inceputul recitalurilor sau in mijlocul acestora, de defectiunile transmisiei prin satelit (insumate au insemnat peste doua ore), de comentariile interminabile care au stirbit deseori magia de pe scena. Pentru o seara, ne-a fost dor de puricii transmisiunilor de la televiziunea bulgara.
Crema muzicii
Mobilizarea artistilor pentru acest eveniment a fost absolut senzationala. S-a cantat hip-hop, rock, country, muzica traditionala africana. Cele mai respectabile nume din bransa: Sting, Elton John, Peter Gabriel, Neil Young, cele mai apreciate trupe noi, ca Muse, Audio Slave, legendele The Who, Roxy Music, Deep Purple. N-au lipsit nici "divele" Mariah Carey, Madonna, Celine Dion, Alicia Keys. Chiar si cateva mari staruri de la Hollywood - George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie - s-au alaturat cauzei.
Primele acorduri ale Live 8 s-au auzit insa la Tokyo, acolo unde vedeta necontestata a fost Bjork, la prima aparitie in concert dupa doi ani de pauza. "Credem cu pasiune in aceasta cauza", a declarat ea. "Numai faptul ca suntem constienti de aceasta drama este un pas important in rezolvarea ei." La Johannesburg, momentul culminant al serii a fost aparitia pe scena, la 87 de ani, a lui Nelson Mandela. Primit cu aplauze si ovatii ce au durat cinci minute, fostul lider al luptei antiapartheid s-a adresat actualilor lideri mondiali. "Istoria si generatiile ce vor veni va vor judeca dupa decizia pe care o veti lua in saptamana aceasta. Nu va mai uitati in stanga si-n dreapta, nu mai ezitati. Va sta in puteri sa evitati un genocid."
Daca in Canada au participat la concert "doar" 35.000 de spectatori (au cantat Bryan Adams, Celine Dion), in Statele Unite, la Philadelphia, pe pajistea din fata Muzeului de Istorie, s-au adunat in jur de un milion de oameni! Unul din cele mai emotionante momente ale evenimentului a fost produs de actorul si cantaretul Will Smith, care a propus spectatorilor sa pocneasca din degete odata la trei secunde. Exact acesta este intervalul de timp in care un copil african moare din cauza saraciei!
Si in Europa, participarea publicului a fost senzationala, imaginile din elicopter ale maselor de oameni stranse dand intreaga semnificatie a grandorii Live 8. La Berlin, in fata Portilor Brandenburgice, s-au strans 150.000 de spectatori, care au cantat alaturi de americanii de la Green Day, We Are The Champions, un tribut adus lui Freddie Mercury si trupei Queen (care au stralucit la concertul din 1985). In Franta, Palatul de la Versailles a avut sambata 100.000 de oaspeti care au fost intampinati de Andrea Bocelli si de The Cure, iar la Roma, acolo unde au cantat, printre multi altii, Duran Duran si Faith Hill, au asistat 200.000 de spectatori. Toate concertele au avut loc in aer liber, au fost gratuite si au tinut cel putin sapte-opt ore! Cea mai selecta scena a fost cea londoneza, singura de altfel peste care a plouat. Aglomeratia de celebritati (Jerry Hall, John McEnroe, familia Beckham, Gwyneth Paltrow) din culisele scenei spune totul despre felul in care a fost primit concertul in viata artistica londoneza, caci despre spectatorii stransi in Hyde Park, numarul lor ne scuteste de comentarii: 250.000! Concertul a inceput cu un omagiu adus de cea mai tare trupa a ultimilor ani, U2, predecesorilor The Beatles. Bono si Paul McCartney au cantat impreuna Sgt. Peppers. "Acesta este momentul nostru. Este vremea noastra. Este sansa noastra de a lua atitudine pentru ceea ce e drept", a spus Bono, un mai vechi luptator pentru drepturile lumii sarace.
Bob Geldof a urcat pe scena atat ca organizator, pentru a-l prezenta pe miliardarul Bill Gates, prezent, si el, la eveniment, un mare filantrop si sponsor al acestei actiuni ("putem sa stergem datoriile lumii a treia si ar fi cel mai bun lucru pe care l-a facut omenirea vreodata", a declarat acesta), cat si ca lider de trupa. Impreuna cu trupa sa din anii 80, Boomtown Rats, toti albi la tample, a interpretat marele lor hit I dont like Mondays. Annie Lennox a avut o prezenta tulburatoare, atat prin vocea ei, cat si prin imaginile cu copii bolnavi, filmate de artista britanica in Africa, la capataiul lor. Chiar daca nu au fost special compuse pentru astfel de concerte, piesele marilor nume ale anilor 70-80 au dat, prin mesajul si prin profunzimea lor, un plus de greutate concertului. Well Be Watching You (Suntem cu ochii pe voi) a cantat cu inteles Sting. La Londra, au mai stralucit The Who, R.E.M., Robbie Williams, insa, din punct de vedere muzical, momentul de gratie a fost reunirea, dupa 25 de ani, a celor patru componenti ai formulei de aur Pink Floyd. Parea greu de imaginat ca ar putea sta impreuna, cinci minute, in aceeasi camera, dar iata-i acum imbratisati pentru reverenta facuta publicului, ovationati pentru cateva zeci de minute ce vor intra in istoria rockului.
Sir Paul McCartney a fost cel ce a deschis si a incheiat concertul londonez. Hey, Jude, avandu-l pe Sir Paul la pian, inconjurat de toti artistii ce au cantat pana atunci si de un cor de copii africani, a insemnat sfarsitul unui eveniment fabulos. Care, in afara de a arata puterea muzicii si a solidaritatii umane, are ca scop precis salvarea a zeci de mii de vieti.