Bucatarie mediteraneana

Redactia
Rosii a la Murcia.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg rosii mari si coapte, 2 catei de usturoi, 3 linguri otet aromat, 1 lingurita seminte de chimen, 1 varf de cutit boia de ardei, 100 ml ulei de masline, 4 crengute de cimbru proaspat, sare, piper.
Mod de preparare:

Opariti rosiile, tinandu-le cateva secunde in apa clocotita, curatati-le de pielita, taiati-le in doua si presati-le usor pentru a elimina semintele. Tocati apoi marunt miezul uneia dintre ele si taiati-le pe celelalte rondele groase de 1 cm. Asezati-le pe un platou mare, intr-un singur strat, in asa fel incat sa nu se suprapuna (pe cat posibil).
Curatati usturoiul, tocati-l marunt si puneti-l intr-o piulita impreuna cu rosia maruntita, sare si piper. Adaugati otetul, boiaua si jumatate din semintele de chimen si pisati-le bine, pana ce obtineti o pasta omogena. Turnati si uleiul in piulita si amestecati.
Turnati sosul astfel obtinut peste rondelele de rosii, presarati deasupra chimenul ramas, decorati-le cu frunzulite de cimbru si serviti-le imediat.

Sardine cu sos acrisor

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg sardine, 100 g faina, 1 ardei iute, 2 linguri otet de vin, 2 lingurite boia de ardei, 1 lingura chimen pisat, 6 catei de usturoi, 150 ml ulei, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati usturoiul si tocati-l marunt. Curatati sardinele (dupa ce ati indepartat capetele), spalati-le, stergeti-le cu un servet si dati-le un praf de sare si de piper. Tavaliti-le prin faina, prajiti-le in uleiul incins si asezati-le intr-un vas adanc.
Puneti tigaia din nou pe foc si peste uleiul in care ati prajit pestele adaugati usturoiul, boiaua, chimenul si ardeiul iute curatat si taiat marunt. Sarati, turnati otetul si 4 linguri cu apa calda si lasati sosul sa fiarba 2 minute, la foc iute.
Turnati sosul peste sardinele prajite, acoperiti-le cu un capac si tineti-le la frigider, pana cand le serviti. Pot fi conservate la rece 48 de ore.

Ardei umpluti

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ardei grasi (de preferinta rosii), 200 g orez, 75 g seminte de pin, 75 g stafide, 2 rosii mari, 2 cepe, 150 g branza telemea, 100 ml ulei de masline, 1 lingura cimbru uscat maruntit, sare, piper.
Mod de preparare:

Fierbeti orezul circa 10 minute in apa clocotita si sarata si lasati-l sa se scurga.
Spalati ardeii, zvantati-i, taiati-le capacelele cam la 1/3 din inaltime si indepartati semintele si nervurile din interiorul lor. Inmuiati stafidele intr-un bol cu apa calduta, rumeniti semintele de pin intr-o tigaie fara grasime si lasati-le sa se raceasca pe hartie absorbanta.
Incingeti cuptorul la 180gr.. Taiati branza telemea cubulete, opariti rosiile, curatati-le de pielita si taiati miezul bucatele. Curatati ceapa si tocati-o marunt.
Caliti ceapa - intr-o cratita - in jumatate din cantitatea de ulei si adaugati apoi orezul, rosiile, stafidele scurse, cimbrul, sare si piper. Lasati-le sa fiarba 5 minute la foc mic, dupa care incorporati cubuletele de branza.
Asezati ardeii unul langa altul intr-o forma termorezistenta, umpleti-i cu amestecul preparat anterior si puneti-le capacele. Stropiti-i cu uleiul ramas, turnati in forma apa (circa 1 cm) si dati-i 40 de minute la cuptorul incins. Serviti-i fierbinti sau calduti.

Imam Bayildi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete lungi, 500 g ceapa, 500 g rosii bine coapte, 6 catei de usturoi, 200 ml ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Cojiti vinetele, alternand o fasie cu coaja cu una fara coaja (ca un model in dungi), taiati-le in doua pe lung, puneti-le intr-un castron mai mare, pudrati-le cu sare grunjoasa si lasati-le sa zemuiasca 30 de minute.
Intre timp curatati ceapa si usturoiul si tocati ceapa ceva mai mare. Opariti rosiile, curatati-le de pielita si taiati-le rondele (eventual presati-le intre palme ca sa indepartati semintele).
Incingeti cuptorul la 180gr.. Spalati vinetele de sare sub jetul de apa rece, stergeti-le si prajiti-le pe ambele parti, la foc iute, in 100 ml de ulei. Lasati-le sa se scurga, despicati-le - pe lung - in partea cu miez si asezati-le intr-o forma termorezistenta unsa cu ulei.
In alta tigaie, caliti ceapa tocata intr-o lingura de ulei - circa 10 minute - amestecand intruna.
Puneti peste fiecare jumatate de vanata ceapa, rosiile si cateii de usturoi, taiati felii, stropiti-le cu restul de ulei, sarati-le, piperati-le si dati-le 30 de minute la cuptor. Serviti-le caldute sau la temperatura camerei.



Dulciuri

Tarta cu caise

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 1 kg caise, 1 pachet aluat de foitaj, 4 linguri branza de vaci cremoasa, 2 linguri migdale feliate, 1 lingura fistic nesarat curatat de coaja, 1 lingura miere de salcam, 4 linguri zahar pudra, 20 g unt pentru forma, zahar tos.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 200gr. si ungeti cu unt o forma mare de tarta. Spalati caisele, stergeti-le, desfaceti-le in doua, scoateti-le samburii si taiati din nou fiecare jumatate in doua. Frecati bine branza de vaci cu zaharul pudra, pana ce obtineti o crema neteda.
Asezati aluatul in forma, fara sa-l ridicati pe margini si intepati-l din loc in loc cu furculita. Intindeti peste el crema, lasand 1 cm de margine libera, puneti peste ea sferturile de caisa cu miezul in sus si presarati deasupra fisticul zdrobit si feliile de migdala.
Topiti mierea intr-o craticioara pe foc foarte mic si turnati-o peste caise. Dati tarta intre 50 de minute si o ora la cuptor (daca se rumeneste prea repede, reduceti temperatura la 180gr.), scoateti-o din forma, lasati-o sa se raceasca si, inainte de-a o servi, presarati-o cu zahar tos.