Retete cu oua si legume

Redactia
Oua cu ardei gras.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua, 1/2 ardei gras verde, 1/2 ardei gras galben, 1 crenguta de busuioc, 4 lingurite smantana (sau frisca nebatuta), 30 g unt, 1 lingurita ulei, sare, piper.
Mod de preparare:

Spalati si stergeti cu un servet jumatatile de ardei, curatate de seminte si nervuri, si taiati-le fasii.
Puneti-le intr-o tigaie mica de teflon, turnati peste ele 1 lingurita de ulei, sarati, piperati, acoperiti tigaia cu un capac, lasati-le sa se caleasca incet, la foc mic si scurgeti-le, apoi, pe hartie absorbanta.
Incingeti cuptorul la 180gr..
Topiti untul, ungeti cu el 4 forme mici termorezistente si tineti-le 5 minute la congelator.
Repartizati fasiile de ardei in cele 4 forme si adaugati cate o lingurita de smantana (sau de frisca), 3-4 frunzulite de busuioc si cate un ou crud. Sarati, piperati, dati-le la cuptorul incins, lasati-le 5-6 minute sa se inchege albusul si serviti-le imediat.

Oua cu dovlecei si tarhon

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 3 dovlecei, 1 ceapa, 2 fire de tarhon, 3 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Spalati dovleceii, stergeti-i cu un servet si taiati-i felii subtiri, fara sa-i curatati de coaja.
Incingeti uleiul intr-o tigaie de teflon si caliti ceapa curatata si tocata marunt, pana ce incepe sa se rumeneasca. Adaugati dovleceii si lasati-i sa se prajeasca la foc potrivit, pana ce s-a evaporat tot lichidul.
Spargeti cele 8 oua intr-un bol, adaugati sare si piper si bateti-le - ca pentru omleta - impreuna cu tarhonul taiat (cu foarfeca). Varsati-le peste dovleceii prajiti si lasati-le sa se inchege aproximativ 8 minute.
Intoarceti omleta pe partea cealalta (cu ajutorul unei farfurii), lasati-o sa se rumeneasca vreo 5 minute si serviti-o calduta sau rece, taiata patrate sau romburi.

Oua cu cartofi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 oua intregi + 1 galbenus, 8 cartofi, 8 felii subtiri de bacon, 1 lingura faina, 80 g unt, 3 linguri ulei, 2 prize nucsoara macinata, sare, piper.
Mod de preparare:

Spalati cartofii si fierbeti-i - cu coaja - circa 20 de minute. Curatati-i de coaja, zdrobiti-i cu furculita si incorporati 60 g de unt, faina, 1 ou intreg si 1 galbenus. Adaugati sare, piper si nucsoara si amestecati-le bine.
Incingeti cuptorul la 180gr..
Ungeti o tava cu unt si faceti cu spritul rozete de piure formand 4 coroane. Dati-le la cuptor si lasati-le sa se coaca si sa se rumeneasca aproximativ 10 minute.
Intre timp, incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti feliile de bacon. Impingeti-le apoi la marginea tigaii (de jur imprejur) si faceti la mijloc 4 ochiuri. Sarati si piperati.
Puneti pe farfurii cele 4 coronite de piure, asezati la mijloc cate un ochi si 2 felii de bacon si serviti-le imediat.



Dulciuri

Budinca cu cirese

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g cirese negre dulci, 4 oua, 75 g faina, 100 g zahar pudra + 20 g pentru forma, 2 linguri zahar tos, 150 ml frisca nebatuta, 350 ml lapte, 20 g unt pentru forma, 1 lingura rom (sau rachiu de cirese).
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 210gr.C. Spargeti ouale intr-un castron, peste zaharul pudra. Frecati-le bine, pana ce devin spumoase, dupa care incorporati, pe rand, faina, frisca, laptele - putin cate putin - si la sfarsit sosul, amestecand intruna.
Ungeti cu unt un vas de Jena si presarati in interiorul lui zaharul tos. Spalati si stergeti ciresele, indepartati coditele, puneti-le in forma si turnati peste ele aluatul preparat anterior.
Dati clafoutis-ul la cuptorul incins si lasati-l sa se coaca 30-35 de minute, pana ce se rumeneste frumos. Pudrati-l cu zahar tos si serviti-l caldut sau rece, dar nu de la frigider.

Tarta cu rosii si miere de salcam

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet aluat fraged, 10 rosii mijlocii, 50 g migdale pisate, 50 g zahar, 50 g migdale feliate, 4 linguri miere.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180gr.. Opariti rosiile, curatati-le de pielita, taiati-le in doua, presati-le usor intre palme pentru a indeparta cat mai multe seminte si lasati-le sa se scurga (cu taietura in jos) pe hartie absorbanta.
Intindeti aluatul si imbracati cu el o forma de tarta tapetata cu hartie pentru copt. Presarati pe fund pudra de migdale, asezati deasupra jumatatile de rosie cu partea bombata in sus si presarati peste ele zaharul si migdalele feliate.
Turnati mierea peste rosii si dati tarta 30 de minute la cuptor. Inainte de-a o servi, scoateti-o din forma si lasati-o sa se raceasca.