Sanatate din gradina cu flori

Ilie Tudor
Cautati o floare de care sa va indragostiti. Pur si simplu! Poate fi un trandafir, o garofita sau poate un crin. Simtiti-i parfumul, bucurati-va ochiul cu culorile sale, apropiati-va si minunati-va de fina urzeala de petale care o alcatuieste.

Ati mai vazut vreodata atata perfectiune? Faptura ei minunata ascunde un strop din viata naturii si din magia verii. O iradiere care nu ne daruieste doar frumusete, ci si miraculoase energii. Stiati? Florile au puterea de a ne vindeca trupul si sufletul, o minune care se implineste cu maximum de intensitate acum, la inceputul lui iulie.

Garofitele

Cu tulpini subtirele si gratioase, cu florile lor parfumate si de nenumarate culori, garofitele (Dianthus barbathus) par a fi mai degraba plante decorative decat medicinale. Si, totusi, in petalele lor parfumate sunt secretate substante active, care distrug microorganisme periculoase, ce au efecte detoxifiante si care ajuta organismul uman sa lupte contra infectiilor.

Dureri de cap - se iau 50 de picaturi de extract alcoolic de garofita de trei ori pe zi. Suplimentar, se maseaza tamplele si ceafa cu acest extract. La persoanele cu dureri de cap care apar pe fond de surmenaj este foarte utila inspirarea vreme de 5 minute a parfumului garofitelor.

Viroze respiratorii, gripa - se administreaza 2 cani de infuzie de petale de garofita pe zi. Acest preparat inhiba multiplicarea virusurilor care produc gripa, provoaca sudoratie si dezintoxica organismul, grabind vindecarea.

Icter - se administreaza zilnic cate o cana de infuzie obtinuta din radacina, in cure de minimum doua saptamani. Este un preparat cu o actiune blanda, care se poate administra si persoanelor mai sensibile.

Accese de tuse - se face gargara cu doua lingurite de extract alcoolic de petale de garofita, diluate cu un sfert de pahar de apa. Principiile active din aceste petale au efect calmant al tusei si al sistemului nervos, potolesc accesele de tuse nocturne si favorizeaza aparitia unui somn odihnitor.

Infectii herpetice, rani infectate - se pune pe locul afectat o cataplasma cu flori de garofita, care se tine vreme de o ora. Aplicatia se repeta zilnic (eventual de doua ori pe zi), pana la disparitia simptomelor.
Medicina Magica: despre garofite (la fel ca si despre garoafe) se crede ca sunt plante-mesager ale dragostei. Se spune ca sufletul omului se trezeste si poate trai mult mai usor inefabilul si datatorul de fericire sentiment al iubirii, in preajma florilor parfumate ale acestei plante. Asadar, daca simtiti ca ati pierdut din entuziasmul si din bucuria iubirii, daca sufletul dvs. sau al celui drag a amortit, atunci "tratati-l" cu garoafe. Puneti-va langa dvs. o vaza cu aceste flori parfumate, bucurati-va de frumusetea si de mireasma lor, relaxati-va in prezenta lor si iubiti-le pentru a reinvata sa iubiti.

Crinul alb

Inca din Evul Mediu, florile si bulbii crinului alb (Lilium candidum) erau cunoscute ca leac pentru o multitudine de boli ale trupului si ale sufletului. Ele erau folosite mai ales ca echilibrant al activitatii inimii si al sistemului nervos, dar si ca remediu de urgenta, in cazul taieturilor si al infectiilor de tot felul, sau chiar ca antidot impotriva unor otravuri.

Tahicardie, insuficienta cardiaca pe fond nervos - se iau 50 de picaturi de extract alcoolic obtinut din bulbi, de patru ori pe zi, in cure de doua luni, cu o luna de pauza. Acest preparat are efecte calmante si usor sedative, regleaza ritmul cardiac, are efecte de stabilizare a emotiilor.

Panaritiu, abcese - se aplica, vreme de 3 ore, o cataplasma cu bulb de crin ras. Are efecte dezinfectante puternice, favorizeaza vindecarea rapida. Pentru mai multa eficienta, dupa indepartarea cataplasmei, se tamponeaza locul afectat cu extract alcoolic din petale de crin.

Rani, arsuri - se pune, vreme de o ora, pe locul afectat o cataplasma cu flori de crin, care au efecte calmante si dezinfectante. Aplicatia se repeta zilnic, pana la completa vindecare.

Infectii ale urechii medii si interne - se pune in fiecare ureche cate mic tampon de vata bine umezit in extract alcoolic de petale de crin. Este un remediu traditional de medicina populara cu efecte antiseptice puternice.
Medicina Magica: puternicul parfum al crinului alb este atat de intens, incat unii cu greu ii pot rezista mai mult timp. In cantitati mici si medii, insa, mireasma florii de crin are o actiune benefica asupra psihicului, fiind un excelent mijloc de linistire si de purificare emotionala. Se spune ca persoanele care traiesc stari de angoasa sau de depresie datorita unor mustrari de constiinta sau a unor traume din trecut, se pot tamadui cu ajutorul florilor de crin. Puse in vaza sau, si mai bine, contemplate in gradina, aceste flori sunt un medicament purificator pentru suflet. Bucurati-va de ele si astfel va veti despovara de grijile si tensiunile zilnice, veti putea depasi mai usor traumele sau consecintele psihologice ale unor greseli din trecut.

Trandafirul

Ne referim aici la cea mai parfumata specie de trandafir, si anume, la trandafirul de dulceata (Rosa damascena), care acum, la inceput de iulie, se afla in plina inflorire. Uleiurile volatile cu un miros atat de suav pe care aceasta floare le contine sunt medicamente cu o putere terapeutica uluitoare. Zeci de studii recente, facute in tari cum ar fi Anglia, China, Statele Unite sau India, arata ca trandafirul este un antiviral, un antibiotic, un reglator al activitatii nervoase si endocrine, un antitumoral uluitor de puternic.

Infectia cu virusul Hiv, infectia herpetica - studii facute intr-un institut londonez au pus in evidenta faptul ca opt dintre substantele continute de catre petalele de trandafir actioneaza ca un inhibitor asupra virusului care produce Sida. Aceste substante actioneaza corelat, blocand reproducerea virusului in diferitele faze ale aplicarii sale. Se administreaza bolnavilor infectati cu Hiv, de patru ori pe zi, cate o lingurita din extractul alcoolic obtinut din petalele proaspete ale trandafirului. Tratamentul are rezultate spectaculoase si in tratarea infectiilor herpetice, corelat cu cataplasme cu flori de trandafir aplicate pe locul afectat.

Litiaza renala (pietre la rinichi) - persoanele care au avut litiaza renala si vor sa impiedice recidivele vor face 10 zile pe luna un tratament cu infuzie combinata de trandafir. Se beau in acest interval de timp cate doua cani de infuzie combinata pe zi, de preferinta pe stomacul gol, dimineata. Principiile active din petalele de trandafir impiedica precipitarea sarurilor minerale in rinichi si formarea pietrelor.

Valori ridicate ale colesterolului, arterioscleroza - un studiu chinez facut pe 134 de pacienti arata ca un tratament cu extract hidroalcoolic de petale de trandafir rivalizeaza cu cele mai puternice medicamente de sinteza pentru scaderea colesterolului. Se administreaza zilnic cate 3 lingurite de extract alcoolic, in cure de o luna, cu 10 zile de pauza.

Leziuni produse de radiatii - se pune pe locul afectat o cataplasma cu petale de trandafir, care se tine vreme de o ora, dupa care se indeparteaza. Studii facute la Spitalulul Universitar din Beijing arata ca acest tratament repetat consecvent face sa se retraga in peste 90% din cazuri ulcerele pielii si vindeca arsurile produse de expunerea la radiatii ultraviolete sau din spectrul gama.

Conjunctivita - se pun pe ochi comprese cu infuzie combinata din petale de trandafir si se pastreaza vreme de o jumatate de ora. Este si un excelent tratament cosmetic, util pentru combaterea cearcanelor si a ridurilor, pentru intinerirea pielii si recapatarea stralucirii sale naturale.

Depresie, anxietate - se administreaza de 3 ori pe zi cate o cana de macerat la rece de petale de trandafir. Tratamentul dureaza vreme de minimum o luna si are efecte pe cat de blande si subtile, pe atat de puternice. Mai multe studii facute in India arata ca trandafirul contine principii active antidepresive si anxiolitice.
Medicina Magica: in medicina traditionala chineza si cea indiana (Ayurveda) se spune despre mireasma trandafirilor ca este un balsam pentru suflet. Ea este folosita pentru a alunga gandurile negre, pentru a retrezi optimismul. De asemenea, in traditiile orientale, se spune ca suavul parfum de trandafiri ajuta fiinta umana sa contacteze in rugaciune Divinitatea. In traditia crestina veche si in cea islamica, parfumul trandafirilor era un mijloc de invocare si de atragere a ajutorului ingerilor. In Islamism, de altfel, trandafirul este simbolul sfinteniei, al fiintei care a atins desavarsirea. Conotatiile practice reies de la sine din aceste informatii: folositi mireasma trandafirilor pentru a depasi starile depresive, pentru a va trezi puritatea si aspiratia necesare rugaciunii, pentru a atrage puterea si ajutorul ingerilor atunci cand va confruntati cu diferite probleme si tulburari emotionale.



Modul de preparare
al extractelor de flori


Maceratul la rece

Se pun doua lingurite de petale sau o lingurita de bulbi maruntiti intr-un pahar (200 ml) de apa si se lasa vreme de 8-10 ore la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Se consuma 1-3 pahare pe zi din acest macerat, intotdeauna pe stomacul gol, cu minimum 15 minute inainte de masa. In functie de afectiunea tratata, cura cu astfel de macerate din flori dureaza 3-6 saptamani.

Infuzia combinata

Se pun trei lingurite de petale sau doua lingurite de bulbi maruntiti intr-un pahar de apa si se lasa sa macereze vreme de 6-8 ore la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un pahar de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.

Extractul hidroalcoolic

Se taie marunt florile sau bulbii proaspeti, se pun intr-un borcan, dupa care se acopera cu alcool alimentar de 90 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare, si se pastreaza vreme de maximum 2 ani. Se administreaza de regula o lingurita de 4 ori pe zi, in tratamente de 1-3 luni.

Cataplasma

Planta proaspata (florile) se taie cat mai fin sau se da prin masina de tocat, dupa care se aplica pe locul afectat printr-un tifon subtire, unde se lasa vreme de 1-2 ore. Dupa indepartarea cataplasmei, pielea de pe locul tratat se lasa sa se zvante vreme de 15 minute.