Bucatarie din Sud

Redactia
Chec aperitiv.

Ingrediente (pentru 8 persoane): 150 g cascaval Dobrogea, 200 g bacon, 4 oua, 220 g faina, 1 plic praf de copt, 100 ml vin alb, 100 ml ulei de masline, 50 g alune sarate, 1 lingurita ulei de floarea-soarelui, 2 lingurite cimbru, piper macinat.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 210gr., ungeti cu un strat subtire de ulei o forma de chec si puneti-o in frigider.
Taiati cascavalul cubulete si baconul fasii si prajiti baconul intr-o tigaie (de teflon) fara grasime, pana ce se rumeneste frumos.
Puneti intr-un castron faina, praful de copt si piperul. Spargeti ouale la mijloc si amestecati cu o spatula, incorporand, putin cate putin, vinul alb si uleiul de masline.
Cand aluatul este neted, adaugati cascavalul, fasiile de bacon, cimbrul faramitat si alunele zdrobite.
Dati checul 45 de minute la cuptor si cand s-a copt - verificati cu lama de cutit -, lasati-l sa se raceasca, scoateti-l din forma si serviti-l rece, taiat cubulete, ca aperitiv.

Salata provensala cu ton

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 conserva cu ton, 200 g laptuca, 6 rosii coapte, 1 bulb de fenicul, 1 borcan cu cepe mici conservate, 1 conserva cu boabe de porumb (200 g), 1 bucata parmezan sau alt cascaval (100 g), 1 pumn de masline negre, 1 lingura otet aromat, 1 lingura otet de vin, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati bulbul de fenicul si taiati-l felii subtiri, taiati cepele rondele, scurgeti boabele de porumb si clatiti-le sub jetul de apa rece.
Spalati rosiile, indepartati pedunculul si taiati-le bucati ceva mai groase. Spalati si zvantati salata si rupeti-o fasii.
Preparati intr-un castron un sos vinegreta cu cele doua feluri de otet, sare, piper si ulei de masline, batandu-le bine cu furculita.
Taiati parmezanul fasii subtiri si rupeti tonul bucatele.
Puneti in castronul cu sos tonul, salata verde, rosiile, boabele de porumb, feniculul si ceapa, amestecati-le usor, ornati salata cu masline si fasii de parmezan (sau cascaval) si serviti-o imediat.

Tian de legume cu cascaval

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg rosii marunte, 4 dovlecei, 4 cepe potrivite, 6 felii de cascaval moale, 300 g orez fiert, 1 legatura cimbru proaspat, sare, piper.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 150gr., ungeti cu ulei o forma de Jena si puneti pe fundul formei orezul fiert.
Spalati rosiile si dovleceii, indepartati pedunculii si capetele, taiati rosiile si dovleceii rondele subtiri si regulate. Curatati ceapa si taiati-o felii.
Puneti - alternativ - peste orez cate un strat de dovlecei, rosii, ceapa si cascaval, sarati, piperati, stropiti-le cu putin ulei si presarati deasupra cimbrul taiat marunt. Dati Tian-ul 45 de minute la cuptor si serviti-l fierbinte sau caldut. (Tian = o mancare provensala patrata sau dreptunghiulara, preparata la cuptor, intr-un vas de pamant)

Caponata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete, 2 tulpini de telina, 4 ardei grasi rosii si galbeni, 2 cepe, 4 rosii, 100 ml ulei de masline, 100 ml otet, 2 linguri capere, 1 lingura seminte de pin, 16 masline verzi fara samburi, 50 g stafide, 1 lingurita zahar, sare, piper.
Mod de preparare:

Spalati vinetele, taiati-le cubulete (cu coaja), dati-le un praf de sare si lasati-le sa zemuiasca o ora intr-o strecuratoare. Clatiti-le apoi sub un jet de apa rece si stergeti-le cu un servet.
Taiati tulpinile de telina bucati, tocati ceapa marunt, opariti rosiile, curatati-le de pielita si taiati-le bucatele si taiati fasii sau cubulete ardeii spalati si curatati de seminte si nervuri.
Caliti ceapa in putin ulei, adaugati apoi si restul de ulei, stafidele, toate legumele, sarea si piperul si tineti-le 5 minute la foc iute, amestecand intruna, ca sa se evapore apa din ele. Faceti focul mai mic si lasati-le sa se patrunda inca 20 de minute.
Incorporati otetul, zaharul, maslinele, caperele si semintele de pin, lasati sa mai mijoteasca 15 minute si serviti caponata dupa ce s-a racit.



Dulciuri

Fiadone

Ingrediente (pentru 6 persoane): 450 g urda dulce, 5 oua, 700 g zahar pudra, 10 bucati de zahar, coaja rasa de la o lamaie, 1 lingura rachiu de fructe, 1 lingura sirop de fructe, sare.
Mod de preparare:

Puneti bucatile de zahar cu cateva picaturi de apa intr-o forma cu peretii detasabili, lasati zaharul sa se caramelizeze la foc potrivit, inclinand mereu forma. Tineti-o apoi 20 de minute la congelator.
Incingeti cuptorul la 170gr.. Frecati bine zaharul pudra cu 2 oua intregi si 3 galbenusuri, punand cele 3 albusuri deoparte. Adaugati urda si coaja rasa de lamaie si amestecati bine. Incorporati rachiul de fructe si siropul de migdale si amestecati din nou.
Bateti cele 3 albusuri spuma, cu un varf de cutit de sare, incorporati spuma, usor, in aluat si varsati aluatul in forma cu zahar caramelizat.
Dati prajitura 40 de minute la cuptor si serviti-o rece.