Rock american in Parcul Carol din Bucuresti: Megadeth

Dia Radu
Rockeri? Mai degraba calugari! Cantaretii americani si-au surprins fanii prin cumintenia lor.

Concert exploziv la Arenele Romane

Saptamana trecuta, in seara zilei de 15 iunie, iubitorii de rock au primit un cadou muzical oferit de Fundatia Phoenix: un concert senzational sustinut de faimoasa trupa americana Megadeth. Prezent in numar mare la Arenele Romane, publicul a apreciat cum se cuvine faptul ca unul din marile turnee internationale nu s-a oprit, ca in anii trecuti, la Budapesta, ci a ajuns si la Bucuresti.

*

Daca la conferinta de presa tinuta cu o zi inainte de concertul celebrei trupe de rock americane de-abia s-au strans cativa ziaristi, in seara concertului, sfidand parca asteptarile noastre, rauri-rauri de iubitori de rock, veniti din toate colturile tarii, s-au adunat in Parcul Carol, pentru mult asteptatul show sustinut de Dave Mustaine, solistul de la Megadeth. Intr-un final, Arenele au fost pline. Adevaratii fani ai formatiei venisera cu ore bune inainte, pentru a ocupa locuri chiar in fata scenei.

Un turneu spartan

Dupa cum le sta bine unor glob-trotteri americani, membrii formatiei Megadeth s-au obisnuit cu stilul spartan al plecarilor. Se canta in fiecare seara in cate un oras, cate patru-cinci zile la rand, urmate, in sfarsit, de o pauza de o zi. Prin urmare, nici cantarea de la Bucuresti nu a facut exceptie. Dupa ce au concertat cu o seara inainte la Belgrad, cei patru muzicieni au plecat cu doua autocare speciale de concert si cu un camion de scule, direct spre Romania. Nu au aparut la conferinta de presa si nici nu au facut vreo declaratie pentru televiziuni si ziare. Au cerut sa li se aduca ceva de mancare direct la scena si, in ciuda reputatiei de rockeri nebuni, n-au cerut sa aiba bautura in culise. Din contra: pe lista de necesitati personale figurau bomboanele de guma Haribo, ceea ce i-a starnit atat de tare pe organizatori, incat nu s-au lasat pana nu au descoperit cauza. Cei patru "grei" erau insotiti de un baietel de 13 ani, fiul unuia dintre muzicieni, si de un pastor. In total, 17 persoane, caci fiecare muzician are si propriii lui tehnicieni de sunet. Si nici finalul de concert nu s-a lasat cu bautura. Tehnicienii s-au pus pe treaba, au demontat tot, au incarcat iarasi camionul, de data asta cu ruta Sofia. Prin urmare, cei care se asteptau la un turneu cu iesiri necontrolate au fost surprinsi sa constate ca membrii trupei Megadeth sunt extrem de bine organizati, nu fac excese, sunt foarte inclinati spre partea spirituala, in ciuda rockului dur pe care il canta, si sunt si foarte modesti.

Un show de exceptie.
"Ce public minunat! Ce gasca de prieteni!"

Americanii de la Megadeth au ales pentru concertul de deschidere doua trupe romanesti, din 12 cate erau pe lista si care si-ar fi dorit acest privilegiu: Avatar si Implant pentru refuz. Au mai fost insotiti de-a lungul intregului turneu si de trupa australiana Dungeon care, doar din dorinta de a canta pe aceeasi scena cu Megadeth, a hotarat sa-si plateasca singura deplasarile. Fara sa faca tam-tam cu tinuta scenica (au fost imbracati in blugi si pantofi sport, cu cate o camasa foarte simpla), Dave Mustaine, James McDonough, fratii Shawn si Glen Drover au impresionat insa prin interpretare. Solistul n-a schimbat camasile, insa a schimbat vreo patru chitare, oferind publicului roman un spectacol de care are mai rar parte. Concertul a inceput cu piesa care da si numele turneului, Black Mail the Universe, dar a avut in program si piese vechi, hituri nemuritoare, precum A tout le Monde, Peace Sells, primite cu mare entuziasm si fredonate de intreaga multime. Spre final, intr-un experiment muzical, fratii Drover, adica chitaristul si tobosarul formatiei, au facut schimb de instrumente, timp de o piesa. Surpriza? Ei bine, Glen se descurca de minune la tobe, iar Shawn e si un mare chitarist. Extaziat, publicul a rasplatit "schimbul" cu ropote de aplauze si cu bisuri. Satisfactia a fost reciproca, caci membrii formatiei au descoperit aici, in Romania, un public iubitor de rock extraordinar, care este la curent cu noutatile si lansarile internationale. Impresionat de atmosfera din Arene, Dave Mustaine a si declarat in fata tuturor: "Uau! Ce public minunat! Ce gasca de prieteni am in fata. Va multumesc din inima, a fost o seara minunata!". Daca sonorizarea si tehnicienii le-au apartinut (ei au venit cu 12 cuburi de amplificare), scena si luminile au fost oferite de Sfinx Experience. Nu au lipsit nici problemele tehnice, care in Romania sunt deja o banalitate, formatia fiind nevoita sa opreasca spectacolul pentru remedieri.

O figura legendara

Faima formatiei Megadeth se sprijina in primul rand pe popularitatea solistului, a lui Dave Mustaine, un chitarist exceptional, cu o voce spectaculoasa. Rockul cantat de Megadeth e deja istorie, iar Dave Mustaine - o figura extrem de idolatrizata. Istoria trupei se intinde de-a lungul a peste 20 de ani si isi gaseste puncte comune cu cea a formatiei Metallica, al carei chitarist a fost la inceput, in 1982, Dave Mustaine. N-a cantat insa decat un an cu James Hatfield, solistul de la Metallica, caci a fost eliminat din trupa. De ce? Zvonurile spun ca era o persoana destul de dificila si ca pe vremea aceea ar fi avut probleme si cu alcoolul. Care este adevarata cauza, e greu insa de spus acum, caci Dave nu a facut nici o declaratie niciodata in acest sens. Cert este doar ca exact in noaptea de Anul Nou, in 1983, a fondat trupa Megadeth, alaturi de basistul David Eleffson, de chitaristul Kerry King si de tobosarul Lee Rausch. Locul din fata, de la microfon, ii era de aceasta data rezervat chiar lui. Ca Dave este un caracter dificil se vede si in faptul ca el a schimbat instrumentistii de foarte multe ori. Si totusi, formatia este celebra si pentru marii virtuozi care au facut parte intr-un moment sau altul din ea: Kerry King, Marty Friedman, Al Pitrelli. Fara sa fie afectata de schimbari, a mers inainte, castigand tot mai multa faima.
Cariera Megadeth nu a fost insa mereu presarata cu roze. Cel mai critic moment a avut loc in 2002, cand solistul a suferit un accident la mana stanga, care i-a vatamat un nerv si in urma caruia doctorii i-au dat putine sanse de a mai canta vreodata la chitara. Prin urmare, Dave Mustaine si-a anuntat retragerea din lumea muzicala. Iata ce declara atunci: "Am petrecut clipe minunate alaturi de Megadeth si nu am destule cuvinte pentru a multumi fanilor mei pentru loialitatea pe care mi-au aratat-o de-a lungul vremii. Sunt foarte recunoscator pentru toate discurile de aur si de platina, precum si pentru premiile internationale pe care le-am castigat, dar intentionez sa folosesc timpul liber pe care il voi avea acum, ca sa mai lucrez si la alte capitole, unde am ramas repetent. Voi petrece mai mult timp alaturi de sotia mea, Pam, care a dus greul, in timp ce eu strabateam lumea in lung si-n lat cu turnee, pentru a-i creste pe copiii nostri, Justis si Electra. Mai am mult pana sa fiu un tata model." Si apoi a incheiat cu versurile in franceza: "A tout le monde,/ A tous mes amis,/ Je vous aime,/ Je dois partir". Iata de ce prezenta lui pe scena de la Bucuresti, dupa trei ani de la respectivul accident, a fost sarbatorita ca o reala victorie in lupta cu boala.