Grozava librarie Carturesti face pui si la Iasi

Dia Radu
Dupa ce primele librarii "Carturesti", deschise in inima Capitalei, si-au castigat cumparatorii si faima, cu aerul lor de rafinament interbelic, acum e randul Iasilor sa aiba parte de acelasi regim.

Tot o librarie mare, cu carti de valoare, muzica buna si ceaiuri japoneze servite in portelanuri subtiri, care sa fie un loc de intalnire intim si primitor pentru intelectualitatea si boema orasului. Si, nu in ultimul rand, un loc potrivit lansarilor de carte. Carui iubitor de arta nu i-ar placea sa rasfoiasca o carte sau o revista, in fata unei cesti aburinde cu unul din cele 100 de sortimente de ceai, sa-si aleaga un film din colectiile complete Tarkovski, Fellini, Kubrick, Hitchcock, sau sa comande un disc de jazz sau blues, mai greu de gasit? Sau uitandu-se pur si simplu pe pereti. Niciodata goi, peretii ceainariei Carturesti capata valoare prin gazduirea lucrarilor celor mai interesanti artisti contemporani. L-am intrebat pe Cristian Neagoe, managerul librariei, ce inseamna pentru el Carturestiul. "Este, credem noi, o combinatie subtila de familiaritate si confort, careia ii putem zice huzur. Ne plac cuvintele astea doua: dichisul si huzurul. De fapt, ne plac cuvintele. Pe unele dintre ele incercam sa le punem in slujba imaginii. Intervine ceva, credem noi, in relatia dintre privitor si lucrarea de arta, atunci cand aceasta este expusa la Carturesti. Nu vrem sa stabilim prioritati. Literatura, muzica, ceaiul, arta plastica, arhitectura, filosofia, filmul, teatrul stau bine impreuna. Incercam doar sa facem delicate selectii. Sa va punem la dispozitie lucruri frumoase, rare, inedite. Sa aratam ca alaturi de cultura de consum, poate convietui si cultura de avangarda. Libraria "Carturesti" nu e doar un spatiu privat. Libraria "Carturesti" apartine tuturor celor care si-au imaginat-o."
Asadar, o lansare cu dichis in spatiul iesean, avand alaturi personalitati din spatiul cultural moldovenesc: scriitori, artisti plastici, muzicieni, oameni care sprijina sau iubesc cultura. "Cel mai mult ne dorim sa aducem cu noi o atitudine. Se pot face lucruri faine si fara morga si elitism, doar cu entuziasm si incredere. Ne intereseaza, in primul rand, oamenii. Ei ne-au adus la Iasi. Ei si-au imaginat locul acesta, ei si l-au dorit. Noi n-am facut decat sa ii dam viata. Asa cum am putut. Desigur, se poate face mult mai mult, dar nu ne grabim." Va fi Carturestiul un lant de librarii in toata tara? "Ei bine, da, Carturesti va merge oriunde este asteptat. Va pot spune cu certitudine ca lucram chiar in acest moment la cateva proiecte si spatii noi."