Mancaruri pentru toate gusturile

Redactia
Anghinare a la nicoise.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 bulbi mici de anghinare, 3 rosii, 100 g masline, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 3 linguri ulei de masline, zeama de la o lamaie, 3 fire de rozmarin, sare, piper.
Mod de preparare:

Rupeti tijele bulbilor de anghinare, indepartati frunzele ofilite si partea superioara a bulbilor si taiati-i, apoi, in sferturi.
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt. Opariti rosiile, curatati-le de pielita, taiati-le in 4 si puneti-le deoparte. (Daca vreti, indepartati semintele.)
Incingeti uleiul intr-o tigaie si caliti circa 3 minute, ceapa si usturoiul. Adaugati rosiile si lasati-le sa se caleasca, si ele, inca 5 minute.
Puneti apoi in tigaie sferturile de anghinare si rozmarinul si adaugati zeama de lamaie si 250 ml de apa. Sarati, piperati si lasati sa fiarba - la foc mic si fara capac - aproximativ 20 de minute, pana ce zeama a scazut la jumatate. Cu 5 minute inainte de a lua legumele de pe foc, adaugati si maslinele. Anghinarea a la nicoise se serveste calduta sau rece, ornata cu rozmarin.

Sardine bizantine la tigaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 sardine, 6 rosii, 50 g masline negre, 4 catei de usturoi, 50 g faina, 1 legatura busuioc verde, 1 lingura piper negru (boabe), 1 lingura stafide, sare.
Mod de preparare:

Curatati usturoiul, opariti rosiile, indepartati pielita si taiati-le bucatele. Taiati - cu foarfeca - jumatate din legatura de busuioc si puneti restul deoparte.
Curatati sardinele, spalati-le bine si zvantati-le cu hartie absorbanta. Dati-le prin faina si prajiti-le 5 minute in uleiul incins, dupa care lasati-le sa se scurga.
Puneti in tigaie cateii de usturoi (intregi) si prajiti-i la foc mic, circa 4 minute. Adaugati rosiile, boabele de piper, stafidele, busuiocul taiat si maslinele, gustati de sare si lasati-le sa fiarba incet inca 5 minute. Rasturnati legumele calde pe un platou, asezati deasupra sardinele prajite, ornati-le cu busuiocul pus deoparte si serviti-le fierbinti sau reci.

Tarta fina italieneasca

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pachet aluat de foitaj, 2 rosii mari, 1 bucata de parmezan (30 g), 4 felii subtiri de jambon, 4 linguri ulei de masline, 6 frunzulite de busuioc, sare, piper.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 210gr.. Intindeti aluatul, imbracati cu el o forma de tarta tapetata cu hartie pentru copt si indoiti circa 3 cm din margini, formand un sul pe care-l apasati cu degetele. Intepati aluatul, din loc in loc, cu furculita.
Spalati rosiile, stergeti-le, taiati-le rondele fine si asezati-le - in forma de rozeta - peste aluat. Presarati sare si piper. Taiati din parmezan cateva fasii subtiri - pentru decor -, iar restul dati-l pe razatoare si presarati-l peste tarta.
Stropiti tarta cu putin ulei si dati-o 25 de minute la cuptor. Lasati-o putin sa se raceasca, ornati-o cu feliile de jambon (rulate), fasiile de parmezan si frunzulitele de busuioc si serviti-o imediat.

Ochiuri pe canapea

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, 8 felii subtiri de bacon, 4 cartofi potriviti nesfaramiciosi, 1 mar ionatan mare, 50 g unt, 8 fire patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare:

Prajiti baconul circa 5 minute intr-o tigaie (fara ulei) pana ce se increteste si devine crocant si lasati-l sa se scurga pe hartie absorbanta. Curatati cartofii si marul (inclusiv partea lemnoasa si semintele) si dati-le, impreuna, pe razatoarea mare. Puneti-le intr-un castron, adaugati 2 oua, sare si piper si amestecati cu o lingura de lemn, pentru a obtine un "aluat" omogen.
Impartiti untul in doua si puneti-l sa se incinga in doua tigai mari de teflon. Impartiti si aluatul in 4, formati 4 placintele, puneti-le in uleiul incins, intr-una din tigai, apasati-le cu o spatula ca sa fie mai plate si prajiti-le cate 5 minute pe fiecare parte.
Concomitent, prajiti in cealalta tigaie ochiurile, la foc iute, ca sa se inchege repede albusul, iar galbenusul sa ramana moale.
Asezati placintelele bine rumenite pe farfurii, puneti peste fiecare cate un ochi si o felie de bacon, presarati deasupra sare, piper si patrunjel taiat mai mare. Serviti imediat.



Dulciuri

Chec cu ciocolata si cirese

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g cirese (fara samburi), 250 g unt moale, inca 20 g unt pentru forma, 250 g zahar tos, 250 g faina, 100 g cacao pudra (amara), 50 g ciocolata amaruie, 5 oua, 50 ml rom, 1/2 plic drojdie uscata.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 210gr. si ungeti bine cu unt o forma de chec.
Frecati bine untul cu zaharul pana ce incepe sa se albeasca, incorporati ouale - unul cate unul -, dupa care adaugati - deodata - faina, drojdia si praful de cacao, amestecand fara intrerupere, pentru a obtine un aluat omogen. Adaugati si ciocolata rasa, romul si ciresele si amestecati usor.
Turnati aluatul in tava unsa si dati checul circa 35 de minute la cuptorul incins. (Incercati daca s-a copt cu lama unui cutit sau cu un pai.) Lasati checul sa se raceasca complet, inainte de a-l rasturna.