Viata in sapte culori : Cromoterapia

Adriana Rotaru
Compuse din energii vibratorii, culorile au un efect pozitiv asupra starii de sanatate si pot deveni remedii eficiente, alaturi de tratamentele clasice.

Culorile fac parte din viata noastra. Cum ar arata ea, ca un film alb-negru? Si daca suntem inclinati sa privim cromoterapia ca pe o cucerire a vremurilor moderne, descoperirile arheologice ne contrazic. Ele dovedesc ca, deja in Egiptul antic, oamenii observasera efectele culorilor si incercau sa vindece bolile cu ajutorul lor. E drept ca abia fizica cuantica si biologia ne-au oferit primele explicatii referitoare la mecanismele fine prin care organismul uman raspunde acestor influente. Corpul nostru este un sistem aflat in vibratie neintrerupta. Intre partile lui componente apar efecte de rezonanta ce se influenteaza reciproc si se pot propaga sub forma unor reactii in lant. Nici o nota falsa, insinuata in acest "concert", nu ramane lipsita de consecinte, perturbarile intervenite in diferitele registre de vibratii ducand la imbolnaviri. Terapia cu culori, deci cu vibratii precis definite, avand anumite lungimi de unda, actioneaza ca un reglaj in sensul eliminarii blocajelor si al restabilirii ordinii, pentru a reda organismului pulsul sau ritmic. Rezultatul obtinut prin prezenta unei culori este direct proportional cu intensitatea ei, precum si cu distanta la care suntem plasati in raport cu suprafata colorata.
Spre deosebire de zgomotele din mediul ambiant, de exemplu, care ne supun unui tir viguros si nu de putine ori ne brutalizeaza chiar, semnalele cromatice au o intensitate redusa, dar in prezent s-a demonstrat medical ca tocmai caracterul lor prietenos, neagresiv, le face apte de a fi preluate si transmise in retelele celulare, devenind impulsuri cu valoare terapeutica. E de ajuns sa aruncam o privire in jur si vom vedea pretutindeni culorile in actiune, in viata noastra de fiecare zi. Cromatica naturii, a vestimentatiei, a spatiilor in care traim si lucram ne influenteaza dispozitia si comportamentul. De pilda, o sufragerie zugravita in portocaliu ne stimuleaza apetitul, astfel incat, fara sa ne dam seama, vom manca mai mult decat aveam intentia, iar intr-un cadru dominat de aceasta culoare vom studia cu mai multa usurinta. Scolarul care nu prea are spor la invatat isi va face lectiile mai repede si mai bine intr-o camera galbena. Un om obosit, agitat si nervos va avea somnul mai odihnitor noaptea, iar ziua isi va desfasura activitatea mai relaxat, intr-o incapere cu peretii de un verde deschis. Mai mult decat atat, s-a constatat ca si eficacitatea administrarii unor medicamente poate fi considerabil sporita, daca se proiecteaza asupra noastra o lumina colorata. In special in afectiunile cronice si in cele de o gravitate majora, cromoterapia reprezinta un adjuvant pretios. Chiar daca nici cancerul, nici reumatismul nu pot fi vindecate prin intermediul unei culori, totusi ea va tempera cu siguranta aspectele agresive ale bolii si va ajuta pacientul sa o tolereze intr-o alta maniera, ameliorandu-i astfel calitatea vietii. Cromoterapia poate fi asociata si cu alte metode de tratament alternativ, cum ar fi acupunctura, homeopatia, reflexoterapia, fitoterapia etc.
Culorile actioneaza in mod diferit asupra noastra, in functie de proprietatile lor fizice, ca vibratii cu lungimi de unda bine stabilite.
Cum se aplica cromoterapia
Sub control medical, se folosesc, de obicei, lumini colorate, care sunt proiectate de un aparat asupra zonelor cu probleme sau asupra intregului corp. Pe masura ce tratamentul avanseaza, intensitatea culorilor e adaptata in functie de starea pacientului.
In cazul cand cromoterapia e aplicata la domiciliu, specialistii ne sfatuiesc ca dupa ce alegem culorile, in functie de afectiuni, sa le folosim in imbracaminte, in tapiserii, asternute pe mobile (saluri, paturi etc.), pete de culori puse pe pereti, flori de o anume culoare, alimente etc.

Rosu

E o culoare calda, culoarea activitatii, a energiei ce-si croieste drum si uneori se revarsa navalnic, a unui nou inceput plin de vigoare, precum si a sexualitatii debordante, dar si a maniei, a revendicarilor autoritare, a puterii constiente de sine. Impulsioneaza dinamismul, vitalitatea, potenta, curajul, forta, hotararea, consecventa, puterea de munca, rezistenta la efort.
Se afla in legatura cu sangele (mai exact, cu globulele rosii), cu vasele sanguine, cu intregul sistem circulator, cu tensiunea arteriala. Rosul poate da nastere unor stari tensionate in plan fizic si psihic, producand pusee febrile si determinand maladiile insidioase sa se manifeste brusc. Nu trebuie folosit niciodata in faza acuta a unor afectiuni, deoarece poate agrava simptomele.

Galben

E unul din tonurile cromatice calde, culoarea intelectului, a perspectivei rationale asupra lumii, a capacitatii analitice lipsite de prejudecati, a inclinatiei spre studiu, a aptitudinii de a inmagazina cunostinte si a le aplica apoi cu succes. Ne calmeaza in momentele cand suntem nemultumiti si irascibili, alunga durerile de cap datorate incordarii. Sustine activitatea intelectuala, concentrarea, claritatea gandirii, discernamantul, comunicativitatea, ne insufla entuziasm. Are un rol stimulator si de echilibrare in multiple directii. Invita stomacul sa fie activ si produce de asemenea efecte favorabile asupra ficatului, intestinelor, rinichilor si vezicii urinare. Stimuleaza sistemul endocrin si armonizeaza intregul metabolism, activeaza mai ales epifiza si tiroida (motiv pentru care se recomanda in hipotiroidie), atenueaza diversele manifestari neplacute ce insotesc menopauza, precum si durerile si procesele inflamatorii de orice tip. Galbenul poate fi administrat practic in toate bolile, insa cu masura si cu prudenta, fiindca exista posibilitatea ca, intr-o prima faza, el sa declanseze o inrautatire temporara a simptomelor, fapt ce trebuie de altfel interpretat pozitiv, ca o dovada ca organismul reactioneaza la stimulul cromatic.
O varianta de galben, rezultata din combinatia lui cu portocaliu, este auriul. E una din frecventele cele mai benefice in stari de epuizare si depresii, ne ajuta sa infruntam cu curaj problemele, sa ajungem la o stare generala de bine, la sentimentul ca suntem pe deplin realizati. Se recomanda in orice momente de criza, fie ele fizice sau psihice, in perioadele de suprasolicitare, precum si ca adjuvant pe langa terapiile postoperatorii si posttraumatice.

Portocaliu

Este un amestec de rosu si galben, o culoare vesela, care mentine viata si indeamna spre viata, combate frica si agresivitatea, nemultumirea si proasta dispozitie. Incurajeaza atitudinile pozitive, disponibilitatea de a fi fericit, voiosia, optimismul, energia vitala, creativitatea senina si surazatoare, constiinta propriei valori, siguranta de sine, perseverenta, capacitatea de comunicare, de observatie si de intelegere, senzualitatea echilibrata, sensibilitatea erotica. E culoarea poftei de mancare, a digestiei, a asimilarii principiilor nutritive din alimente, dar si a asimilarii in sens figurat.
Fiind culoarea creativitatii sanatoase, portocaliul ar trebui folosit din abundenta in orice boala, intrucat el stimuleaza capacitatea de autoaparare a organismului si totodata creeaza premisele psihice necesare insanatosirii. Este indicat cu deosebire in insuficientele si anomaliile circulatiei sanguine (hipo si hipertensiune, irigarea defectuoasa a tesuturilor cu sange), afectiuni ale inimii, surmenaj si stari de epuizare, astenie, depresii, apatie si lipsa de initiativa, anxietate.

Indigo

Cu indigo obtinem efectele culorii albastre, dar sensibil accentuate. El ne insoteste spre o stare de liniste profunda, de pace desavarsita si inclinare spre meditatie, spre desprinderea de lume. Ne indeamna sa renuntam la absolutizarea comportamentului dictat de ratiune si sa invatam a pune pret, in egala masura, pe resursele noastre de inspiratie si intuitie.

Verde

Este culoarea purificarii, a deschiderii spre armonie si echilibru, de asemenea si a cresterii, atat in planul fizic, cat si in cel psihic si spiritual. Verdele ne linisteste, ne destinde si ne invioreaza, sporeste capacitatea noastra de a dezvolta relatii interumane, ca si disponibilitatea de a ne integra firesc in ciclul devenirii universale. Fiind culoarea intalnita la tot pasul in natura, putem beneficia de o "portie" de cromoterapie in modul cel mai simplu cu putinta, facand o plimbare prin padure sau macar pe aleile unui parc.
Verdele se raporteaza direct la sistemul nervos, la toate starile patologice de provenienta neurovegetativa, la intregul ansamblu al manifestarilor psihosomatice. Folosirea lui este indicata in aritmiile cardiace de origine nervoasa, in dereglarile neurovegetative, in deficientele sistemului imunitar, in toate procesele de imbatranire, in tratamentele posttraumatice. Poate juca un rol important in afectiunile reumatismale, in tuse si bronsita, in ulceratii, tumori si chisturi, in mod special in cancer. El pregateste terenul fie pentru insanatosire, fie - cel putin - pentru o ameliorare a calitatii vietii. Se poate afirma ca prezenta verdelui constituie un imperativ in tratarea oricarei boli, dar inainte de toate el poate fi intrebuintat cu succes ca masura profilactica.

Albastru

E culoarea prin excelenta rece si relaxanta, intalnita intr-un peisaj incarcat de gheata si zapada sau in racoarea noptii, la care vor trebui sa apeleze intotdeauna persoanele agitate, nervoase, nelinistite si iritate. Readuce la normal reactiile excesive, fie ele psihice sau organice. Dezvolta constiinta valorii personale si tendinta de afirmare a eu-lui, sinceritatea, onestitatea, loialitatea, increderea in oameni, blandetea, sentimentul sperantei, fidelitatea, calmul, intelegerea, disponibilitatea de a face concesii, capacitatea de comunicare verbala, un raport bine echilibrat intre ratiune si intuitie.
Albastrul actioneaza cu precadere asupra glandelor endocrine, mai ales a hipofizei, ca si a neurotransmitatorilor (substante ce transmit excitatia nervoasa), totodata si asupra sistemului imunitar si a celui neurovegetativ. El ne poate fi de ajutor contra insomniei, in aritmii cardiace psihogene, dereglari neurovegetative, tulburari de dinamica sexuala, suferinte specifice legate de menopauza, hipertensiune arteriala, disfunctii tiroidiene (atat hiper, cat si hipotiroidie), inflamatii acute si procese purulente, migrene si dureri de cap cauzate de suprasolicitare. Reuseste sa intareasca sistemul imunitar, pe calea armonizarii neurovegetative.

Violet

Aceasta este culoarea transfigurarii, cea care poate converti energia negativa in energie pozitiva, culoarea imaginatiei, a meditatiei. Actioneaza asupra subconstientului, impulsionand intuitia si inspiratia. La nivel organic, guverneaza sistemul limfatic. Fara indoiala, influenta culorilor nu se limiteaza la oameni, ea se exercita asupra tuturor organismelor vii. Si cum savantii sunt dornici sa cucereasca mereu noi domenii, in ultimul timp s-au facut experimente extrem de interesante de aplicare a cromoterapiei la animale.