Feluri cu dovlecei

Redactia
Dovlecei cu smantana si chimen.

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 lamaie, 4 dovlecei mari, 30 g unt, 1-2 linguri ulei, 1/2 lingurita seminte de chimen, 1/8 l smantana (sau frisca lichida), sare, piper negru proaspat macinat.
Mod de preparare:

Se rade coaja de lamaie, cat sa fie cam o jumatate de lingurita. Dovleceii spalati si zvantati se taie - pe diagonala - felii groase de 5 mm si se rumenesc in uleiul incins, circa 2 minute pe fiecare parte (focul sa fie potrivit). Se scot din tigaie, se pun pe hartie absorbanta sa se scurga si se tin la cald.
Se pun in tigaie semintele de chimen si se prajesc la foc mic circa 1 minut, amestecand intruna. Se adauga zeama si coaja rasa de lamaie si cand dau in clocot se toarna peste ele smantana si se mai lasa inca 2 minute pe foc pana ce se ingroasa putin sosul.
Se pun din nou in tigaie dovleceii, se incalzesc - in sos - aproximativ un minut si se servesc imediat, fierbinti, sau se lasa sa se raceasca.

Rulouri de dovlecei

Ingrediente (pentru 25 bucati): 2 dovlecei potriviti dati pe razatoarea mare, 1 ceapa mica rasa, 60 g salam taiat bucatele, 1 catel de usturoi presat, 1/2 ceasca parmezan (sau cascaval) ras, 4 foi aluat de foitaj, 60 g unt topit, 50 g pesmet.
Mod de preparare:

Se ung cu ulei sau cu unt topit 2 tavi dreptunghiulare de 32x28 cm. Se pun intr-un castron mai mare dovleceii, ceapa, salamul, usturoiul si parmezanul si se amesteca bine.
Se ung cu unt topit foile de aluat (intinse pe planseta si taiate la dimensiunile tavilor), se aseaza una peste alta si pe cea de sus se intinde amestecul de dovlecei, lasand pe una din laturi o margine libera de circa 5 cm.
Se presara pesmetul peste umplutura si se ruleaza aluatul - cat mai strans - in directia marginii lasate. Se unge sulul de aluat umplut cu untul ramas, se infasoara cu o folie de plastic si se tine o ora la frigider. Se taie sulul de aluat - cu un cutit ascutit - in 25 de felii, se aseaza feliile una langa alta pe cele 2 tavi unse si se dau circa 15 minute la cuptorul incins la 210gr.C sa se rumeneasca si sa devina crocante. Se servesc caldute sau reci.

Placinta cu dovlecei si branza

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 4 dovlecei mari dati pe razatoare, 250 g branza telemea rasa, 250 g branza de vaci bine scursa, 2 linguri frunze de menta tocate marunt, 8 foi de placinta, 2-3 linguri ulei, 2 linguri seminte de mac.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200gr.. Se amesteca dovleceii cu telemeaua, branza de vaci si menta tocata, folosindu-se o lingura de lemn.
Se ung foile de placinta cu ulei si se pliaza in doua, astfel incat sa formeze un dreptunghi. Se aseaza prima foaie intr-o tava rotunda (diametrul 23 cm), se unge cu ulei si peste ea se pune o a doua foaie. Se intinde peste ea 1/3 din umplutura si se continua in acelasi fel, pana ce se termina straturile (ultimul este de aluat). Se unge si ultima foaie de aluat cu ulei si se presara peste ea semintele de mac.
Se coace placinta circa 10 minute, se reduce temperatura la 180gr. si se mai lasa 20 de minute la cuptor, pana ce se rumeneste si devine crocanta. Se taie felii (ca la tort) si se serveste imediat.

Dulciuri

Bavareza cu lamaie si menta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 lamai verzi, 400 g branza de vaci slaba, 5 foi de gelatina (a 2 g), 4 linguri zahar pudra, 1 legatura menta.
Mod de preparare:

Inmuiati gelatina in apa rece. Puneti in frigider 4 forme mici (de briose) ca sa se raceasca. Turnati intr-o cratita 150 ml de apa, puneti-o pe foc si cand incepe sa fiarba luati-o de pe foc, introduceti in ea legatura de menta, acoperiti-o cu un capac si lasati-o sa se infuzeze 10 minute.
Intre timp, radeti coaja de la 2 lamai si stoarceti-le pe toate 3. Filtrati infuzia de menta si adaugati coaja, zeama de lamaie si gelatina stoarsa. Puneti-o pe foc sa se incalzeasca usor pana ce se dizolva gelatina si lasati-o sa se raceasca. Frecati branza de vaci cu zaharul, incorporati-o in amestecul cu gelatina si umpleti cu ea cele 4 forme scoase din frigider si clatite cu apa rece. Tineti bavareza 4 ore la frigider si serviti-o rasturnata pe farfurii si ornata cu frunzulite de menta.