Vremea ne influenteaza puternic starea de spirit si sanatatea. In lume exista sute de milioane de oameni dependenti de schimbarile meteo. Alternanta frecventa de ploi si zile fierbinti din ultima vreme ridica multe probleme de sanatate
"Razi, copile, sa iasa soarele". Stravechea credinta romaneasca se adevereste: intre vreme si starea noastra de spirit exista o legatura directa. Nu doar ca vremea urata ne indispune, dar capriciile ei ii influenteaza puternic pe unii oameni, imbolnavindu-i. Asa se explica de ce in lume au aparut medici specializati in "bolile meteo", care trateaza milioane de pacienti. Printre ei se numara si dr. Simona Hodos, de la Clinica Universitara din Cluj.
- In vara care tocmai incepe, zilele senine par daruri rare, strecurate prin valuri de ploi. De ce le da de furca unora dintre noi aceasta schimbare permanenta a vremii?
- Intre retragerea unui front atmosferic si apropierea celuilalt, asupra noastra actioneaza - intr-o perioada scurta de timp, o multime de influente meteorologice. Temperatura, presiunea aerului, umiditatea, incarcatura electrica din aer, lumina si circulatia aerului se modifica, si nu toti oamenii suporta la fel de bine aceste modificari. O treime din locuitorii Europei nu se sinchisesc de schimbarile de vreme: organismul sanatos se descurca bine cu variatiile climaterice si suporta fara probleme diferentele mari de temperatura. O alta treime sunt afectati usor, adica se simt putin mai obositi, iar ultima treime au probleme de sanatate importante. Doar in cazul lor se poate vorbi de sensibilitate la schimbarile de vreme. De altfel, la aceste schimbari, femeile reactioneaza de 3-4 ori mai frecvent decat barbatii, astfel ca cele care se plang mai tot timpul de dureri de cap ar trebui crezute. Nu este vorba de un pretext.
- La loc de frunte intre factorii meteo negativi se afla presiunea atmosferica. Ne putem antrena ca sa luptam cu ea?
- Ne putem "cali" si impotriva presiunii atmosferice scazute: iesind afara la aer, indiferent de vreme, cel putin o jumatate de ora pe zi. Si substantele nutritive, mai ales magneziul, seleniul si antioxidantii ajuta organismul sa se adapteze la clima.
- Conform unui studiu, orasenii sunt mult mai sensibili la schimbarile de vreme decat oamenii de la tara.
- Probabil fiindca cei de la tara se misca mai mult in aer liber si nu-si petrec timpul in automobile si birouri climatizate sau in case bine incalzite.
- Iar impotriva capriciilor vremii se "inarmeaza" cu un paharel de rachiu baut dis-de-dimineata. De ce?
- Pentru ca tuica are un efect regularizator asupra sistemului nervos vegetativ si intareste organismul. Un studiu efectuat recent pe 14.000 de subiecti sensibili la schimbarile de vreme arata ca un paharel mic de tuica consumat zilnic a dus foarte repede la disparitia durerilor de cap sau a dereglarilor de somn. Si in cazul pacientilor suferinzi de migrena, rachiul s-a dovedit a fi mai eficient decat medicamentele. Un efect pozitiv are si ceaiul de menta.
Cand temperatura scade brusc si presiunea atmosferica se modifica, numarul infarctelor creste
- Deci, nu suntem ipohondri daca ne dor genunchii cand bate vantul dinspre rasarit?
- In nici un caz: afectiunile provocate de vreme trebuie luate in serios. Un studiu efectuat in Franta arata ca atunci cand temperatura zilei scadea cu 10gr., numarul infarctelor crestea cu 13 procente. Iar cand presiunea atmosferica se modifica cu 10 milibari, rata infarctului crestea cu pana la 12%. In mod evident, odata cu vremea se modifica si tensiunea arteriala a pacientilor. Iar acest fapt demonstreaza ca vremea influenteaza starea de sanatate.
- Cum poate face sa creasca tensiunea arteriala un front de ploi, de exemplu?
- Iata o intrebare dificila. Unii cercetatori presupun ca instabilitatea presiunii atmosferice deregleaza cantitatea de lichid si organul de echilibru existent in urechea interna, influentand astfel tensiunea arteriala si coagularea sangelui. Altii suspecteaza electricitatea atmosferica: s-ar parea ca mai ales pe furtuna, ionii invizibili "rapaie" pe creierul nostru, afectand producerea serotoninei. In acest caz, devenim depresivi, suntem mai sensibili la durere sau avem probleme cu stomacul, intestinul si digestia. Si asa-numitii "sferics" pot actiona, pare-se, asupra dispozitiei sufletesti si asupra sanatatii.
- Ce sunt acesti "sferics"?
- Impulsuri electromagnetice care se produc mai ales pe furtuna. Au o raza de actiune de pana la 600 km si pot patrunde si in spatiile inchise.
De ce se acreste laptele in frigider
- Se spune ca undele magnetice acresc laptele, intarata albinele si nu lasa sa dospeasca aluatul cu drojdie...
- Fenomenul laptelui prins - inclusiv in frigider - i-a preocupat pana-n zilele noastre pe multi cercetatori. Singura concluzie: impulsurile electromagnetice sau anumite campuri electrice accelereaza - in mod evident - dezvoltarea bacteriilor. Dar de ce nu dospeste aluatul pe furtuna sau de ce isi ies albinele din fire ramane o enigma.
- Tot impulsurile electromagnetice instiga si barometrele taranesti, facute din mate uscate de animale, sa coboare seara, cand vine vremea rea.
- Asa se presupune, dar faptul nu a fost confirmat. Cert este ca si brotaceii care traiesc pe copaci coboara cu cateva zile inainte de schimbarea vremii. Avem de-a face cu un instinct primar. In natura, fenomenul este valabil si in cazul randunelelor: cand zboara la mica inaltime, se strica vremea.
- Care este clima ideala pentru sufletul si trupul celor chinuiti de instabilitatea vremii?
- Presiunea atmosferica ridicata stabila, care aduce dupa sine aerul marin racoros si uscat. In asemenea conditii, nici cei mai sensibili n-au motive sa se planga. In cel mai rau caz - la unii dintre ei -, creste usor tensiunea arteriala.
- Si in ce conditii de clima sufera cel mai mult organismul?
- Cand aerul este cald si umed - un adevarat cosmar pentru persoanele sensibile. Cand un asemenea front atmosferic se abate asupra noastra, foarte multi oameni se plang de migrene, astm, depresii, probleme de circulatie, dereglari de somn sau infectii. Bataturile si dintii incep sa doara, coagularea sangelui are de suferit si apare pericolul trombozelor. Si fronturile atmosferice venite dinspre Nord, care aduc mase de aer rece si umed si ploi interminabile, produc o serie intreaga de suferinte: dureri abdominale si reumatice, cicatrice dureroase si angina pectorala. De altfel, majoritatea infarctelor se produc iarna - 88% din cauza unui front de aer rece si a unei presiuni atmosferice scazute.
- Vremea nu poate fi schimbata. Ne putem alina, macar, durerile provocate de ea?
- Cei care stiu ce pot aduce schimbarile climaterice bruste ar trebui sa tina un regim pe toata durata vietii: fara grasimi animale si carne de porc. In schimb: mancaruri usoare, cu legume din belsug si fibre cu moderatie.
Si operatiile sunt influentate de starea vremii
- Chirurgii isi planifica operatiile in functie de harta meteorologica?
- Unii, da. Operatiile riscante se amana in multe clinici. Chirurgii stiu din experienta ca sub influenta vantului, apar probleme legate de coagularea sangelui si riscul emboliilor creste.
- Automobilistii ar trebui sa tina seama de vreme atunci cand pleaca la drum?
- Cand clima este apasatoare, ar trebui sa renunte la masina. Pentru ca rata accidentelor creste cu peste 11% cand aerul devine apasator si cerul se acopera cu nori. Zapuseala reduce puterea de concentrare si sporeste, in schimb, agresivitatea. Taranii cunosc bine fenomenul de la animalele lor: cand se apropie un front de aer apasator, chiar si cei mai pasnici porci devin agresivi si se ataca reciproc.
- Pentru un concediu placut ar trebui sa tinem seama de bio-clima?
- Asa ar fi oportun: cei care sufera, de pilda, de dureri reumatice ar trebui sa opteze pentru o zona calda si uscata. Cei predispusi la migrene ar fi bine sa evite regiunile sudice, cu vant.
- Si caror persoane le recomandati aerul marin?
- Astmaticilor, alergicilor sau hipotensivilor. Pentru ca iodul si sarea din aerul marin (sarac in alergeni) invioreaza metabolismul si dilata bronhiile, iar vantul si schimbarea de temperatura antreneaza circulatia sangelui. In orice caz, persoanele hipertensive sau cele cu probleme cardiace si dereglari ale glandei tiroide ar fi bine sa-si petreaca vacanta in zonele de deal, cu clima blanda, sau in zonele joase de munte.
- Terapiile stabilite de medici tin seama si de clima. De cand?
- Din Antichitate. Cu 2000 de ani in urma, medicul grec Hippocrate isi vindeca pacientii bolnavi de astm trimitandu-i in zonele de desert. El este, deci, primul medic cunoscut care a tinut seama in stabilirea terapiilor de bio-clima si de implicatiile ei.
Influenta conditiilor meteorologice
asupra afectiunilor curente
Astmul - Crizele se declanseaza cand temperatura scade brusc, cand presiunea atmosferica scade si viteza vantului creste concomitent. Crizele sunt mai frecvente iarna, dar se multiplica acum, in iunie, si spre finalul toamnei.
Bronsita - Bronsita cronica se agraveaza pe timp urat, mai ales cand aerul este poluat si temperatura scade. Crizele sunt frecvente iarna, dar si vara, in zilele calde, cu ceata umeda.
Reumatismul si artrita - Crizele se declanseaza cel mai adesea cand subiectul e expus unei scaderi de temperatura a aerului sau pe vreme de vant puternic. Crizele de artrita sunt mai frecvente toamna si la inceputul iernii.
Afectiunile cardiace (hipertensiune, infarct) - Apar de obicei cand presiunea atmosferica scade sau dupa o scadere brusca a temperaturii.
Ce tipuri de clima provoaca boli
Precipitatiile: timpul umed are un efect agravant asupra reumatismului si a unor alergii de piele.
Lipsa de umiditate: provoaca uscarea mucoaselor cailor respiratorii superioare si le fac vulnerabile la infectii.
Ceata, pacla - declanseaza probleme grave respiratorii. Persoanele care sufera de acest tip de afectiuni n-ar trebui sa locuiasca in regiunile cetoase (vai si zone industriale).
Remedii ale medicinei alternative
- homeopatie: natrium sulfuricum si hepar sulfuris (pentru astm)
- acupunctura
- macrobiotica (alimentatie bazata exclusiv pe cereale)
Plante: roinita, sunatoare.
Masajul cefei si al calotei craniene, cu varful degetelor.
Respiratii complete, in reprize de 5-10 exercitii.
Saruri minerale: seleniu, magneziu, calciu, fier etc.