Leacuri de vara

Ilie Tudor
Remedii pentru suferintele provocate de anotimpul calduros.

Varicele si hemoroizii

Temperaturile ridicate ale verii agraveaza bolile vasculare care, adesea, se pot transforma in chin. Chiar si persoanele sanatoase e bine sa apeleze in mod preventiv la cateva metode simple, menite sa pastreze circulatia sangelui la parametri normali. Paza buna trece primejdia rea.

O reteta populara

Se macina in piua (sau cu rasnita electrica) urmatoarele ierburi medicinale: frunze de pelin (Arthemisia absinthum), iarba de urzica vie mica (Urtica urens), flori de coada-soricelului (Achilea millefolium), tulpini inflorite de volbura (Convolvulus arvensis). Se amesteca in parti egale pulberile celor patru plante si se pun intr-un borcan care se pastreaza inchis ermetic. Se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita din acest amestec, pe stomacul gol. Amestecul de plante se tine putin sub limba, dupa care se inghite cu apa sau, mai bine, cu iaurt proaspat. Tratamentul dureaza minimum 4 saptamani si are efecte antiinflamatoare si tonice asupra venelor, opreste sangerarile in cazul hemoroizilor, opreste evolutia varicelor. Are un foarte bun efect de reglare a tranzitului intestinal - un element extrem de important in aceasta categorie de afectiuni, care cel mai adesea apar si se agraveaza pe fondul constipatiei.

Apa cu lamaie

Se iau 1-2 lamai cu tot cu coaja, se spala foarte bine, dupa care se taie in felii cat mai fine, care se pun intr-un litru de apa plata sau de izvor. Se lasa sa macereze vreme de 3-4 ore la temperatura camerei, dupa care lichidul obtinut se amesteca cu un pic de miere si se consuma pe parcursul unei zile. Daca este foarte cald afara, este bine ca in sticla in care puneti acest preparat sa adaugati si cateva cuburi de gheata.
Consumata pe timpul verii, apa cu lamaie este de un imens ajutor in tratarea bolilor venelor, flavonoidele (acele substante care dau gustul amar cojii de lamaie) pe care le contine din belsug avand efecte tonice vasculare si antiinflamatoare foarte puternice, prevenind formarea sau stopand evolutia varicelor si hemoroizilor. De asemenea, apa cu lamaie ajuta la reglarea greutatii corporale, demers care este de un real folos in aceste afectiuni. Foarte eficient in acest sens este si urmatorul preparat:

Tinctura de fructe de soc

Cunoscuta ca remediu de prim ordin in cura de slabire, aceasta tinctura este un laxativ bland si puternic totodata, folosit cu succes in cure de lunga durata. Este utila mai ales in cazul persoanelor supraponderale, obeze, la care apar cel mai frecvent dilatarile patologice ale venelor ce produc varicele si hemoroizii. Tinctura din fructe se soc este recomandata si ca tonic vascular, antocianii (substantele care dau culoarea neagra boabelor) pe care ii contine ajutand la mentinerea tonusului si elasticitatii venelor. De regula, se administreaza cate o lingura, dimineata si seara, in cure de minimum patru saptamani. Tratamentul este foarte eficient daca se asociaza cu un regim alimentar cu foarte multe legume si fructe de sezon, despre care vom vorbi in continuare.

Fructele si legumele proaspete

S-a demonstrat stiintific faptul ca persoanele care au pe timpul sezonului cald 70-80% din meniu constituit din legume si fructe proaspete, consumate nepreparate termic, sunt mult mai putin expuse la boli venoase. Mai mult, varicele si hemoroizii isi reduc volumul si chiar se retrag sub influenta acestui regim alimentar care elimina constipatia, fluidifica sangele (este excelent si pentru combaterea tromboflebitei), tonifica sistemul venos, normalizeaza viteza de coagulare a sangelui.
Iata cateva dintre "medicamentele" pentru vene care cresc in gradinile verii: radacina de morcov, frunzele si radacina de patrunjel, frunzele si radacina de telina, ceapa verde, castravetele (cu tot cu coaja). Se spune ca cei care consuma in fiecare zi o portie mare de fructe de sezon (fragi, capsuni, zmeura sau afine) cu miere de albine si smantana sunt feriti de probleme cu hemoroizii.

Exercitiul fizic si
pozitiile corporale


O ora si jumatate de mers pe jos in pas alert, in fiecare zi, reduce cu aproape 70% riscul aparitiei sau agravarii hemoroizilor - arata un studiu finlandez. Acelasi studiu arata ca peste 80% din persoanele care fac varice au o munca sedentara, care presupune statul indelungat in picioare sau pe scaun, la birou. Concluzia se impune de la sine: daca vreti sa va feriti de aceste probleme ale venelor sau daca doriti ca ele sa nu se agraveze faceti miscare in fiecare zi, mai ales acum, cand natura este mai frumoasa ca oricand. Fie ca mergem la serviciu, la cumparaturi sau la plimbare, putem sa ne rezervam o portie consistenta de mers pe jos in fiecare zi. Mersul pe jos, la fel ca si alergarile usoare si ascensiunile montane, activeaza circulatia sanguina pe ansamblu, impiedica aparitia stazelor venoase, ajuta la pastrarea tonusului vaselor de sange.
La fel de importanta ca si miscarea este pozitia corpului in momentele de relaxare. In pozitia culcat pe spate, cu bazinul si picioarele sprijinite de o perna sau de perete, asa incat sa fie mai ridicate decat trunchiul, sangele venos circula mult mai bine, evitandu-se in acest fel stazele care conduc la formarea varicelor si hemoroizilor. Mai ales in zilele calduroase, cand predispozitia spre agravarea acestor boli este cea mai mare, relaxati-va minimum 20 de minute in acest fel. O metoda si mai eficienta este "Lumanarea", pozitia corpului invatata in scoala in timpul orelor de sport, care este un mijloc foarte rapid de punere in miscare a sangelui stagnant din dilatarile venoase. Aceasta pozitie a lumanarii este si un mijloc de "prim ajutor" atunci cand varicele sau hemoroizii cresc foarte mult in volum si se inflameaza.

Aplicatii simple cu apa

Parintele medicinii naturiste, Sebastien Kneipp, recomanda persoanelor predispuse la varice sau care deja se confrunta cu aceasta afectiune sa faca de 2-3 ori pe zi dusuri reci, cu o durata de 30-60 de secunde pe fiecare picior in parte. Jetul de apa rece va fi plimbat de la genunchi in jos, inspre glezne, si inapoi, mai intai pe piciorul stang si apoi pe piciorul drept. Daca si zona superioara a picioarelor este afectata de varice, atunci dusul va fi extins inspre coapse si fese. Un tratament hidro-terapeutic de acest gen se face vreme de minimum 30 de zile la rand, fiind recomandat mai ales in timpul sezonului cald.
O procedura de asemenea foarte eficienta contra varicelor este mersul prin apa pana la genunchi, care se face vreme de 10-15 minute pe zi in apa marii, a raurilor de munte sau a lacurilor. Apa care intra in contact cu gambele in acest fel va face un masaj bland si deosebit de eficient, care va pune sangele in miscare, eliminand stazele venoase.
Pentru prevenirea formarii hemoroizilor si pentru prevenirea inflamarii lor in zilele caniculare sunt foarte utile dusurile scurte, de 60 de secunde maximum, facute pe zona anala. De regula, se fac doua asemenea dusuri pe zi, dimineata si dupa-amiaza. Atunci cand hemoroizii sunt insa inflamati, se fac dusuri cat mai calde, care sa dilate vasele de sange si sa activeze circulatia, permitand aplicarea unor supozitoare sau unguente antiinflamatoare.




Remedii externe cu efecte exceptionale

Cataplasma cu Varza

Este o aplicatie pe cat de simpla, pe atat de eficienta in combaterea varicelor. Se iau doua-trei frunze de varza si se zdrobesc cat mai bine pe o planseta de lemn cu ajutorul unui sucitor. Frunzele proaspat zdrobite se pun pe locul afectat, deasupra se pune un nailon si se prinde cu leucoplast pentru fixare (nu se leaga, deoarece bandajul ar opri circulatia sanguina). Cataplasma se tine 3-4 ore, dupa care se lasa pielea sa se usuce vreme de 30 de minute. Acest tratament se face zilnic, vreme de minimum trei saptamani. Varza folosita extern are efecte antiinflamatoare, mareste tonusul vaselor de sange, face ca varicele sa-si reduca volumul si chiar sa se resoarba, fiind foarte eficienta si in cazurile de tromboflebita.

Supozitoarele cu
Rasina si Tataneasa


Se pune intr-un vas, la foc mic, un pachet de unt si se lasa pana se topeste, se adauga apoi o lingura de ceara de albine (se gaseste la apicultori in piete), o lingura de rasina de pin sau de brad si 6 lingurite de tinctura de tataneasa (se gaseste la Plafar). Se lasa pana se topesc toate componentele, apoi vasul se ia de pe foc si se amesteca incontinuu pana cand continutul se raceste si devine vascos. In acel moment se fac din acest amestec, prin rulare intre degete, supozitoare de forma cilindrica, care vor avea o lungime de 4-5 centimetri si o grosime de o jumatate de deget mare. Dupa rulare, supozitoarele se pun intr-o cutie, lasand o distanta intre ele asa incat sa nu se atinga, si se tin la congelator, unde pot fi pastrate vreme de 3-4 luni.
Se pun 2 supozitoare pe zi, unul dimineata si unul seara, pentru reducerea inflamatiei si pentru resorbirea hemoroizilor, pentru cicatrizare, contra fistulelor anale, contra prolapsului anal sau uterin.