Saptamana pe scurt

Redactia
Eliberarea ostaticilor: cine striga mai tare, cine minte mai mult....

Eliberarea jurnalistilor romani, evenimentul cel mai important al saptamanii trecute, a fost rapid transformata de comentatorii televiziunilor noastre intr-o mocirla mediatica, cu miros fetid de neprofesionalism si atarnare politica. Dincolo de faptul ca puteai sa stii dinainte cine va fi contra si cine pro, cine va balacari si cine va lauda prestatia lui Basescu, proba de jurnalism etalata s-a incadrat in acelasi stil de "cine striga mai tare si cine minte mai mult", care compromite, de peste un deceniu, credibilitatea mass-media autohtone. Sa speram ca trompetistii senzationalului exacerbat nu-i vor impiedica pe romani sa depaseasca isteria, retinand partea pozitiva a intamplarii: faptul ca Dumnezeu nu sta totdeauna cu spatele intors catre tara si ca exista motive sa avem tot mai multa incredere in eficienta institutiilor statului. Doamne ajuta!

Inundatii: vorba buna nu costa bani

Daca suferinta si deznadejdea sinistratilor din Banat nu se pot masura, costurile dezastrului care le-au provocat au fost, in schimb, constatate:
pierderi banesti de cca 400 de milioane de euro
6300 case daramate
8700 de gospodarii din 400 de localitati distruse
193 de kilometri de sosele nationale, 586 de km de drumuri zonale si 550 km de strazi comunale facute praf
apa a distrus 13 poduri si a vatamat grav alte 269
peste 160.000 de hectare cultivate si vii au fost inundate
Cu mult mai grav: nepriceperea guvernului de a sustine moral populatia afectata, formalismul prezentei primului ministru in teren, lipsa dialogului sau tentative de dialog esuate. In lipsa fondurilor si a gesturilor concrete de ajutor, sinistratilor li se cuvine macar compasiune oficiala. Vorba buna nu costa nici un leu.

O competitie bolnava politic:
Eurovision


Ce poate fi mai trist si mai jalnic decat manipularea, in vazul lumii, a unei competitii artistice, din interese politice si regionale de grup? Mai pe fata ca niciodata, Eurovisionul de anul acesta a aratat cum se trag sforile in Europa si cat e Romania de izolata intre vecinii ei. (Sa fie oare o intamplare ca troica Moldova, Ucraina si Rusia s-au firitisit reciproc, iar Germania, care se opune intrarii noastre in C.E., nu ne-a acordat nici un punct?) In rest, bravo Luminitei si dubasilor de la Cluj. Romania incepe sa inregistreze victorii si cand arbitrii sunt contra.