Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 foaie de aluat fraged, 250 g branza telemea, 3 dovlecei, 2 cepe, 1 legatura menta proaspata, 30 g unt, 3 oua, 2 linguri smantana groasa, 3 linguri ulei de masline, 20 g unt (pentru forma), sare, piper.
Mod de preparare:
Spalati dovleceii si zvantati-i in servetul de bucatarie. Indepartati extremitatile, taiati-i mai intai in 4 (pe lung) si pe urma fiecare sfert in bucati de 3 cm lungime. Curatati ceapa si tocati-o marunt.
Incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti putin ceapa, la foc mic, dupa care adaugati dovleceii, sare si piper, lasati-i sa se rumeneasca pe toate partile, amestecand intruna si puneti-i deoparte.
Spalati menta si taiati-o cu foarfeca, pastrand si cateva frunzulite intregi. Spargeti ouale intr-un castron, bateti-le impreuna cu smantana si, la sfarsit, incorporati branza telemea faramitata si menta taiata.
Incingeti cuptorul la 180gr. si imbracati cu foaia de aluat o forma de tarta unsa cu unt. Asezati peste aluat bastonasele de dovlecel, turnati deasupra ouale batute cu branza si menta si dati tarta 35-40 de minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos. Cand este gata, scoateti-o pe un platou, ornati-o cu frunzele de menta intregi (puse deoparte) si serviti-o fierbinte sau calduta.
Quiche Lorraine
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 foaie de aluat fraged, 200 g bacon, 100 ml lapte, 200 ml smantana subtire (sau frisca nebatuta), 4 oua, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr.. Imbracati cu aluatul intins o forma de tarta tapetata cu hartie pentru copt, intepati-l cu o furculita (doar pe fundul tavii) si dati-l 10 minute la cuptor. (Cand il scoateti, lasati focul sa arda.)
Prajiti baconul taiat fasii intr-o tigaie de teflon (fara grasime) si presarati apoi fasiile peste aluatul scos din cuptor.
Amestecati - intr-un castron - ouale, smantana (sau frisca lichida) si nucsoara, sarati (putin), piperati si amestecati-le pe toate cu furculita pana ce obtineti o compozitie omogena. Turnati-o peste fasiile de bacon si dati tarta 25 de minute la cuptorul incins si serviti-o fierbinte sau calduta. (Cand este facuta, umplutura trebuie sa fie inchegata, sa "tremure".)
Tarta cu mazare verde
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 foaie de aluat fraged, 500 g mazare noua (sau congelata), 1 inima de salata verde, 1 ceapa, 40 g unt, 1 lingura faina, 1 tableta supa concentrata de pasare (Knorr), 250 ml smantana groasa, 3 oua, cateva fire de patrunjel verde, 6 felii de bacon, sare, piper.
Mod de preparare:
Spalati si zvantati bine salata, curatati ceapa si tocati-o marunt. Diluati tableta de supa concentrata in 400 ml de apa clocotita. Incingeti untul intr-o cratita si caliti in el ceapa si frunzele de salata, la foc mic. Presarati peste ele faina, stingeti cu supa si lasati-le sa dea in clocot. Adaugati mazarea si patrunjelul (intreg), acoperiti cratita cu un capac si lasati sa fiarba incet, circa 15 minute. Turnati totul in robotul de bucatarie si mixati, incorporand si smantana, si ouale. Gustati de sare si piper.
Incingeti cuptorul la 180gr. si imbracati cu aluatul intins o forma de tarta tapetata cu hartie pentru copt. Intepati aluatul cu o furculita, acoperiti-l cu o foaie de hartie si cu un strat de boabe de fasole uscata si dati-l 10 minute la cuptor.
Indepartati hartia si boabele de fasole, varsati peste aluat compozitia mixata si coaceti tarta inca o jumatate de ora.
Intre timp, prajiti feliile de bacon (intregi) intr-o tigaie de teflon, fara grasime si lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta. Scoateti tarta din forma, taiati-o in 6, asezati pe fiecare bucata cate-o felie de bacon si serviti-o fierbinte.
Dulciuri
Tarte cu grapefruit
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 foaie de aluat fraged, 4 galbenusuri, 3 grapefruit-uri rosii, 200 g zahar pudra, 125 ml frisca nebatuta.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr.. Spalati un grapefruit, cu peria, sub jetul de apa rece, taiati-l rondele si puneti rondelele intr-o craticioara cu jumatate din cantitatea de zahar. Stoarceti-le pe celelalte doua, strecurati zeama, puneti deoparte 150 ml, turnati restul in cratita peste rondele si puneti-le sa fiarba incet la foc mic circa 20 de minute, pana ce se confiaza.
Intre timp, frecati restul de zahar cu galbenusurile, adaugati 150 ml de zeama de grapefruit si frisca lichida (putin cate putin) si bateti compozitia cu telul, pana devine omogena.
Intindeti aluatul, imbracati cu el 4 forme mici de tarta tapetate cu hartie pentru copt, turnati peste aluat crema de oua si dati tartele 15-20 de minute la cuptor, pana ce se incheaga crema si se rumeneste aluatul.
Dupa ce s-au copt, lasati tartele sa se raceasca, scoateti-le din forme si inainte de a le servi, asezati-le pe 4 farfurioare si decorati-le cu cate-o felie de grapefruit confiat.