Ceara de parchet sau de albine da cel mai frumos lustru pantofilor. Luati un burete sintetic, inmuiati-l in apa fierbinte, impregnati-l cu un strat foarte subtire de ceara si aplicati-o pe pantof. Lasati sa se usuce, apoi lustruiti cu o carpa moale.
O lamaie taiata in doua, trecuta cu partea zemoasa pe toata suprafata pantofului (peste ceara), inainte de-un ultim lustru, va accentua si mai mult stralucirea.
Lustruitul traditional cu ceara e de preferat celui cu creme moderne, pe baza de siliconi. Chiar daca ei fac sa luceasca pielea in timp record, cu vremea duc la deshidratarea ei si pantofii crapa. Cand ceara incepe sa se usuce, poate fi usor diluata daca se inmoaie pe baie de aburi sau daca se amesteca cu putin suc de lamaie, otet sau terebentina.
Pantofii din lac se curata cu o carpa moale inmuiata in lapte, frisca lichida sau vaselina.
Pantofii din piele intoarsa se curata cel mai bine cu un burete aspru, folosit la frecatul cratitelor. Se poate folosi si o bucata de smirghel fin.
Pantofii uzi trebuie infundati cu hartie si pusi sa se usuce cat mai departe de orice sursa de caldura. Altfel, se impietreste pielea.
Reteta casnica pentru crema de ghete
Ingrediente: 3 linguri de supa de frisca lichida, 2 lingurite de ulei de in.
Mod de folosire: Amestecati bine cele doua ingrediente si intindeti crema obtinuta intr-un strat subtire, pe pantofi. Lasati sa se usuce si lustruiti cu o carpa moale.