Anotimpul capsunilor

Redactia
Tarta cu capsuni.

Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluatul - 90 g unt, 45 g zahar tos, 15 g migdale macinate, 125 g faina, 1 ou mic. Crema: 300 ml lapte integral, 3 galbenusuri, 60 g zahar, 30 g faina, 1 baton de vanilie, 250 g capsuni, 1 lingura fistic maruntit.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180gr. si ungeti cu unt o forma de tarta, cu diametrul de 22 cm.
Puneti in robotul de bucatarie toate ingredientele pentru aluat si mixati-le cateva secunde, pana ce aluatul se aduna la mijloc ca o sfera. Inveliti-o intr-o folie de plastic si tineti-o la congelator circa 5 minute. Intindeti apoi aluatul pe planseta infainata si imbracati cu el forma de tarta. Intepati-l din loc in loc cu o furculita (doar pe fundul formei) si dati-l la cuptor 20 de minute.
Scoateti aluatul din forma si lasati-l sa se raceasca pe un grilaj. Puneti laptele intr-o cratita, razuiti peste el - cu cutitul - batonul de vanilie despicat in doua pe lung, adaugati jumatate din cantitatea de zahar si lasati-l pe foc sa dea in clocot.
Frecati galbenusurile cu zaharul ramas, pana ce incep sa se albeasca, adaugati faina si turnati laptele clocotit, putin cate putin, amestecand incontinuu.
Rasturnati crema in cratita si puneti-o sa fiarba - la foc mic - circa 5 minute, amestecand intruna. Lasati-o apoi sa se raceasca, intindeti-o peste aluatul de tarta (copt), puneti deasupra capsunile intregi sau taiate in doua si presarati peste ele fisticul maruntit.

Bavareza cu capsuni

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 500 ml lapte, 6 galbenusuri, 125 g zahar, 9 foi mari de gelatina, 1 kg capsuni, 250 g frisca batuta. Pentru ornat: capsuni, frunzulite de menta, zahar tos.
Mod de preparare:

Incalziti laptele intr-o cratita cu fundul mai gros. Frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce amestecul isi dubleaza volumul, si incorporati laptele putin cate putin, amestecand intruna. Rasturnati compozitia in cratita si lasati-o sa fiarba incet, la foc mic, pana ce devine cremoasa si nu se mai desprinde de pe lingura (aproximativ 5 minute).
Inmuiati gelatina intr-un bol cu apa rece si scurgeti-o bine, presand-o cu degetele. Incorporati-o in crema calda, amestecati si lasati sa se raceasca.
Puneti in robotul de bucatarie 700 g capsuni si mixati-le cu viteza mare, pana ce obtineti un piure mai subtire. Amestecati piureul de fructe cu crema racita si incorporati apoi, usor, si frisca batuta, ridicand-o cu spatula. Tapetati o forma cu peretii detasabili cu o folie de plastic (alimentar), turnati in ea 4 polonice cu crema si lasati crema sa se inchege, la rece, aproximativ 10 minute.
Intre timp, taiati lamele capsunile ramase, infigeti o parte din ele in crema, de jur imprejurul formei, puneti-le pe celelalte peste toata suprafata bavarezei (cu exceptia catorva, pe care le pastrati pentru ornat), turnati deasupra restul de crema si lasati-o sa se inchege circa 12 ore, la rece.
Pentru a scoate bavareza din forma, infasurati de jur imprejurul ei un stergar inmuiat in apa calda si stors si lasati-l sa stea asa cateva clipe. Indepartati apoi marginea formei si folia de plastic, puneti bavareza pe un platou, decorati-o cu capsunile pastrate si cu frunzulite de menta, pudrati-o cu zahar tos si serviti-o rece.

Carpaccio de capsuni cu scortisoara

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g capsuni, 100 g zahar, 75 g fistic nesarat (decorticat), 1/2 lingurita scortisoara pisata.
Mod de preparare:

Puneti sa fiarba zaharul cu 150 ml de apa si amestecati intruna, pana ce obtineti un sirop (circa 5 minute). Lasati siropul sa se raceasca si, intre timp, zdrobiti fisticul - ceva mai mare - cu sucitorul. Spalati bine capsunile, zvantati-le, indepartati-le coditele, taiati-le felii pe verticala si asezati-le pe 4 farfurii. Stropiti-le cu siropul racit, pudrati-le usor cu scortisoara pisata, decorati-le cu fistic si serviti-le reci (de la frigider).

Spuma de capsuni cu menta

Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g capsuni, 10 frunzulite de menta + inca 6 pentru ornat, 100 g zahar, 250 g frisca batuta, 2 albusuri.
Mod de preparare:

Spalati capsunile, indepartati-le coditele, puneti 3 deoparte si mixati-le pe celelalte impreuna cu menta (dupa ce le-ati taiat in Y).
Amestecati usor zaharul cu frisca batuta si puneti-o la rece. Bateti albusurile spuma. Incorporati piureul de capsuni + menta in frisca rece, procedati la fel cu albusurile batute si turnati spuma astfel obtinuta in 6 cupe. Ornati-o cu cate-o jumatate de capsuna (din cele puse deoparte) si cu cate-o frunzulita de menta si tineti-o la frigider inainte de a o servi.