Ruinarea plaiului mioritic

Ion Longin Popescu
Ruinarea plaiului mioritic. Incercand sa explice cauza inundatiilor si a marilor alunecari de teren din zona Siriului (care sunt aceleasi cu ale tuturor inundatiilor din ultimele saptamani), primarul din Nehoiu a dat vina pe "schimbarile de clima si de hidrologie".

La Nehoiu, unde numai anul trecut au fost investite 500 de miliarde de lei in lucrari hidrotehnice, apa si noroiul au spulberat totul in cateva ore. Sute de case din Chirilesti, Siriu si Nehoiu stau sa plece la vale impreuna cu dealurile golase, pe care, cu cativa ani in urma, se intindeau codri falnici de fagi si stejari. Schimbari de clima si de hidrologie? D-l primar poate ca are dreptate. Dar principala cauza a tuturor relelor trebuie cautata in alta parte; anume, in taierile barbare de padure. Dusmani ai neamului romanesc, travestiti in investitori autohtoni si straini, au facut sa curga la vale, in ritmuri de intrecere stahanovista, fiinta muntilor si dealurilor noastre - padurile. Politicieni de frunte, trecuti iute de la nivelul de activisti parliti ai Utc, la standardul de bosi ai jafului national, au organizat, la adapostul autoritatii de stat, ruinarea plaiului mioritic. Peste 50% din padurile care faceau fala silviculturii romanesti in 1990 nu mai exista. Este acuzata asa-zisa mafie araba. Dar cine a dat lumina verde acestei mafii? Cine a incurajat si incurajeaza inca razboiul din padurile Romaniei? Parlamentari, ministri, directori, padurari si brigadieri silvici, toti uniti in cuget si-n hotie, sub toate guvernarile si sub toate culorile politice. Asa s-a ajuns ca un ministru precum carismaticul Gheorghe Flutur sa mearga frumos la plantat puieti, dupa ce colegul domniei sale de facultate si de camera din camin, Adam Craciunescu, fost secretar de stat la paduri, a contribuit la punerea la pamant a rezervatiei de fagi seminceri din Valea Cheia (Valcea), intinsa pe 160 hectare. Ultimii copaci, ne asigura "Academia Catavencu", continua sa fie taiati chiar acum, iar dupa modelul valcean, se pare ca alte mii de hectare de copaci seculari cad sub secure pe intreg cuprinsul tarii. Acest lucru se intampla in acelasi timp in care distinsul domn ministru, ca un veritabil ucenic al laureatei Premiului Nobel din Kenia, Wangari Maathai (creatoarea miscarii de impadurire "Centura Verde"), isi ia meticulos salopeta din cui si isi trage cizmele de teren, intr-un gest menit sa responsabilizeze natiunea in fata viitorului silvic din Carpati. Fapt demn de admirat, dar pana cand copacii plantati acum de emulii d-lui Flutur vor ajunge la senectutea fagilor seminceri din Valea Cheia si din toate vaile vaduvite de falnica lor podoaba, riscam ca insusi relieful sa se schimbe; dealurile despadurite de gateristii cu protectie politica au toate sansele s-o ia la vale. Ne-am fi asteptat ca d-l ministru sa fie mai ferm in a pune capat nebuniei distrugerii fondului forestier, mai cu seama ca actuala guvernare culege pe nedrept, si nu prea administreaza cum trebuie, roadele otravite lasate de pesedisti.
Cazul digurilor construite de mantuiala sub protectia politicienilor Psd vine sa developeze dedesubturile unor afaceri di granda atat cu padurile, cat si cu materialele de constructii. In locul fagilor, au rasarit vile; in locul malurilor betonate, se prabusesc la prima viitura "valurile" de argila presata, iar in locul miilor de miliarde, abia daca poti contabiliza cateva zeci. Sunt toate sansele ca inundatiile de anul viitor sa copieze "editia" din acest an a tragediei banatene. Daca minuni nu se pot face peste noapte, daca pompele unguresti "made in Romania" nu vor prididi cu pompatul si daca radacinile puietilor d-lui Flutur vor fi prea fragile ca sa salveze de la alunecare dealurile pustii, macar sa fie recuperati o parte din banii publici transferati in vilele mafiotilor. Cu ei am putea face alt pod pe rau in jos, poate unul mai trainic si mai frumos...