In curand, pantofii vor lasa urme adanci in asfaltul fierbinte al orasului, aerul de la stopuri va atinge cota irespirabilului, autobuzele aglomerate vor parea adevarate capcane ale caniculei, iar noaptea vom vana fiecare adiere de vant. Vom jindui dupa un loc linistit si umbros, unde sa ne retragem cateva zile pentru a ne reface puterile, insa nu ne va fi chiar atat de usor sa-l gasim. O solutie s-ar putea afla pe blanda si pitoreasca Vale a Buzaului, in partea ei de la granita cu Brasovul, un loc tihnit si bine aprovizionat cu... racoare, numit Vama Buzaului. Aflata la 50 kilometri de Brasov, localitatea se intinde de-a lungul unei depresiuni intramontane, la capatul careia se inalta, cu zapada bine pastrata pe creste, Muntii Ciucasului. Cat despre liniste si aer curat, acestea nu au aici adversari pe masura, caci prima fabrica din jur se afla la 50 de kilometri departare, iar drumul ce trece prin localitate nu este tocmai circulat. Cuvantul "trafic" nu se potriveste defel. In plus, ce ii intereseaza pe turisti cel mai mult: in Vama, se gasesc pensiuni ieftine si primitoare, pregatite sa intregeasca oferta imbietoare a naturii!
Pensiuni
Casa Ciobanu
Inconjurata de o gradina uriasa, pensiunea sotilor Aurelia si Eugen Ciobanu este exact ceea ce cauta un orasean dornic de liniste. Foarte placuta ca infatisare - arata ca o cabana elvetiana, casa are calitatea de a fi in acelasi timp spatioasa si intima. Jos se "lafaie" un living luminos, langa care se afla o bucatarioara si o baie, iar sus, pe o scara interioara, se ajunge la cele doua dormitoare simple si foarte curate, dotate si ele cu o baie. Pensiunea are incalzire centrala, apa calda, caldurica, deci frigul ramane afara. Atunci cand au construit casa, sotii Ciobanu nu s-au gandit ca vor intra in turism, insa din 2000 au inscris-o in circuit, ca pensiune de doua stele. "Stam noi doi aici, singurei, asa ca ne face placere sa primim musafiri, sa povestim cu oameni ce vin de prin alte locuri. Vrem sa se simta bine la noi, sa plece mai senini de aici." In curtea din fata casei, prin iarba inalta, cresc, alaturi de trandafiri, un mar batran si doi braduleti, din mugurii carora doamna Ciobanu face un sirop delicios. La cativa metri mai incolo, se afla grajdul cu animale si incepe pajistea lunga-lunga ce urca spre deal. Dealul Larma - nu va ingrijorati, doar numele e de el! -, ce devine pe timp de vara un fel de munte rosu, datorita zmeurei si fragilor ce cresc pe el. Daca va imprieteniti cu ea, luati-o la plimbare pe deal si pe Jamaica, fata Furnicii, catelusa latoasa, cu pofta nebuna de alergat. Pretul unei camere este de aproximativ 500.000 de lei. Puteti opta pentru o pensiune completa, cu trei mese zilnice. Telefon: 0268/28.86.09
Casa Florea
Pe cat de blande sunt gazdele de la poalele dealului Larma, pe atat de iuti, de energici si de voiosi sunt cei din familia Florea. Poate din cauza ca la cativa metri de casa trece galgaind Buzaul. "Pe-aici, pe la noi, sunt locuri asa, mai salbatice", spune seful clanului, "dar sa nu intelegeti ca si noi, oamenii, suntem salbatici." Pensiunea lor, una cu adevarat rustica, se afla inspre capatul localitatii si pune la dispozitia turistilor doua camere, o mica sufragerie, o baie si o bucatarie. "Tot ce mancati aici, lapte, branza, oua, carne, e natural, din productie proprie. Avem porci, trei vaci cu lapte, 20 de oi, gaini la gramada, 30 sau cate pacatele sunt." Pretul de 350.000 lei camera si 850.000 lei pensiune completa, de persoana, este negociabil. Daca veti alege casa Florea (telefon 0268/28.85.47) veti avea parte atat de gazde volubile, cat si de o plimbare hurducanita, dar hotarata, cu Aro-ul, prin imprejurimi, la stana sau la Urlatoarele.
Daca sunteti amatori de drumetii si folositi Vama Buzaului ca punct de plecare, Pensiunea "Tonie Alina" este cea mai confortabila optiune. Nu are spatiu verde in jurul vilei si nu ofera decat mic dejun, insa compenseaza din plin prin calitatea camerelor. Incalzire centrala, un living modern, cu Tv si combina stereo, si trei dormitoare intime, placute (telefon 0268/28.88.25). Cu totul altfel stau lucrurile la pensiunea "Camelia" (telefon 0268/28.85.67), care este inconjurata de spatii verzi si largi, asa incat te hotarasti mai greu sa parasesti curtea.
In Vama Buzaului sunt ceva probleme cu semnalul de telefonie mobila, insa cablul Tv si telefonia fixa fac legatura cu lumea. Iata numerele de telefon ale celorlalte pensiuni din zona: Pensiunea "Ionescu" (telefon 0268/28.85.49), Pensiunea "Ardelean" (in Acris, localitatea invecinata, telefon 0268/28.85.77).
Drumetii
Aflata atat de aproape de Muntii Ciucasului, Vama Buzaului este un adevarat paradis al drumetiilor montane. Cea mai apropiata destinatie se afla la iesirea din Vama, unde, dincolo de terenurile agricole, de fanete si de traditionalul loc de gratare si picnic, se gasesc Urlatoarele. Stiintific, ele inseamna un "fenomen hidrogeologic frontliniar de izvoare cu depuneri masive de tuf calcaros". Mai pe romaneste, la cateva minute dupa ce intram in padure, avem parte de o priveliste incantatoare, formata de mai multe cascade ce se scurg ca o perdea stravezie de ape pe calcarele din munte. O senzatie de armonie si de relaxare, din care cu greu te poti desprinde. Firele de apa se aduna intr-un rausor, Urlatoarele, care, impreuna cu Delghiu, formeaza raul Buzau.
La intoarcere, puteti cauta resturile de sina si urmele mocanitei care pana prin anii 60 serpuia de-a lungul raului, printre dealuri, puteti sa va plimbati prin santurile graniceresti - "de umbla omul cu totul prin ele, de nu se mai vedea", puteti admira trainicia vechilor case acum transformate in scoli. Candva, prin Vama Buzaului trecea granita cu Ardealul si cu Imperiul Austro-Ungar. O istorie care asteapta sa fie descoperita.
In Vama Buzaului, primavara a venit mai greu, acum este momentul in care se itesc mugurii si ies oamenii la camp sa lucreze ca in vremurile de demult. Dar in curand, intr-o saptamana, doua, la poalele Ciucasului vor exploda copacii, cu mii si mii de flori. Nu v-ati dori sa fiti acolo?
Fotografiile autorului