Intrebati-ne, va raspundem

Redactia
"In ciuda avertismentelor, as vrea sa merg la mare, sa ma bronzez".

"Se vorbeste mult, in ultima vreme, despre pericolul expunerii la soare. In ciuda avertismentelor, as vrea sa merg, totusi, la mare, sa ma bronzez. Nu-mi vine sa cred ca soarele este total interzis. Cunoasteti vreun unguent de protectie natural, fara E-uri, pe care sa-l folosesc?"
Claudia Abrudan - Brasov
Pe cat de periculos poate fi, atunci cand expunerile sunt prelungite, tot pe atat este soarele de necesar pentru sanatate. Nici vorba, deci, sa fie interzis. Important este sa pastrati o masura si sa nu stati pe plaja la orele de intensitate solara maxima. De pilda, evitati ora cand soarele se afla pe cer la zenit. De asemenea, ganditi-va la decalajul orar de vara. Cand ceasul dvs. arata orele 13, soarele se afla abia la pranz. Ideal este sa mergeti la plaja dimineata, intre 8 si 11, si dupa masa, intre 16 si 18. Alternati timpul de expunere cu pauze la umbra. Fara sa transformati avertismentele in interdictii, trebuie totusi sa tineti seama de ele, pentru ca in ultima vreme, soarele devine tot mai puternic: el corespunde unui curent electric de 340 W pe metru patrat. O expunere prelungita la soare poate sa antreneze o insolatie cu arsuri mai mult sau mai putin grave. In ce priveste unguentul solicitat, va propunem o reteta de pe timpul bunicii, eficienta si ieftina: puneti intr-o sticla un sfert de litru de untdelemn de masline si sucul de la doua lamai. Inchideti sticla cu un dop si scuturati bine continutul. Aplicati emulsia obtinuta pe piele, masand usor.

"Am parul uscat"

"In ciuda sampoanelor si a mastilor speciale pe care le folosesc, parul meu ramane uscat si mat, fara culoare si stralucire. Ma gandesc cu groaza ca vine vara si starea lui se va inrautati si mai mult. Astept o sugestie de la dvs."
Madalina Tomescu - Bucuresti
E bine sa stiti ca parul si unghiile reflecta, in unele cazuri, starea interna a organismului, starea sistemului imunitar. Un par mat, fara luciu, poate fi semnul unei patologii interne si trebuie consultat medicul. In ce priveste remediile eficiente, ele fac parte tot din zestrea mostenita de la bunicile noastre, care aveau leac pentru orice. Iata cateva dintre ele:

Amestecati un galbenus de ou, o lingura de untdelemn de masline si o lingura de tuica sau de alcool alb de 70-80 de grade, pana ce obtineti o mixtura omogena. Aplicati-o pe par, pana ce este acoperit integral. Inveliti-l intr-o punga de plastic si stati asa circa o ora. Spalati-va apoi si clatiti-va abundent. Parul isi va regasi tonusul.

Cumparati de la farmacie sulf sublimat (se obtine prin racirea brusca a vaporilor). Luati o lingurita de pulbere si amestecati-o cu 2-3 linguri de untdelemn de masline. Omogenizati-le bine pentru a obtine un lichid onctuos. Repartizati-l pe par, masand usor, de preferinta seara, la culcare. Legati-va pe cap cu o basma sau puneti-va un fes, pentru a feri lenjeria de pat. Sulful pateaza. Lasati amestecul pe cap toata noaptea, apoi a doua zi dimineata, spalati-va cu sampon si clatiti-va bine. La inceput, se face o aplicatie pe saptamana, apoi o data pe luna.

"Nu pot sa port sandale de vara,
din cauza bataturilor"


"In vara asta se poarta sandalele cu curele, care lasa, aproape in intregime, degetele descoperite. E o moda foarte comoda si feminina, dar eu va trebui, din pacate, sa ma abtin. Din pricina ca degetele mele de la picioare sunt lungi si subtiri, in locurile unde se freaca de pielea pantofului se formeaza repede intarituri inestetice. Am aplicat creme si bandaje medicinale, dar n-au avut nici un rezultat. Exista oare vreun leac? Ideea ca va trebui sa umblu vara-n pantofi ma deprima."
Aurora Bejan - Fagaras, jud. Brasov
Intr-adevar, cauza principala a bataturilor e frecatul repetat de partea interioara a pantofului, care produce hipertrofia punctului traumatizat. Batatura este o excrescenta a epidermei, cu o prelungire (radacina) care se adanceste mai mult sau mai putin in stratul profund (derma). Neplacerea fizica pe care o provoaca e adesea neimportanta in comparatie cu dezavantajul estetic. Intr-adevar: nimic mai jenant, decat sa porti sandale, cand ai pe degete bataturi. Din fericire, exista procedee pentru atenuarea sau inlaturarea lor.

Aplicati o rondela de usturoi pe batatura, fixati-o cu leucoplast si lasati-o peste noapte sa actioneze. Repetati procedeul pana ce batatura dispare.

Puneti la macerat cateva frunze de praz, in otet de vin. Lasati-le 24 de ore. Aplicati-le apoi pe bataturi, fixate cu un bandaj. Intariturile se vor scoate usor.

Taiati in doua o rosie cireasa (foarte mica). Fixati jumatate pe batatura. Faceti un bandaj suficient de strans (fara a zdrobi tomata), astfel ca sa ramana fix peste noapte. A doua zi dimineata, batatura se va desprinde si veti putea scoate si radacina, apucand-o cu o penseta.

Puneti la macerat 9 zile, cateva petale de crin, in otet. Aplicati-le pe locul cu pricina, fixate cu un pansament. Repetati operatia in fiecare zi.