"Top T" Buzau

Iulian Ignat
Odata cu gazele, cu florile si cu intreaga natura, au scos capul la soare si festivalurile muzicale din tara. In aceste zile se desfasoara o editie aniversara, a 35-a, a prestigiosului Festival de Jazz de la Sibiu, iar, incepand cu 12 mai, rockul isi va spune si el cuvantul, prin cel mai longeviv festival de gen din Romania.

Asa cum ne-a obisnuit, Festivalul "Top T" va aduna si in acest an, pe scena Casei Tineretului din Buzau, pe parcursul a patru seri, cateva dintre cele mai in forma trupe tinere ale momentului si nume grele ale rockului romanesc. Aceasta editie, a 21-a, va fi dedicata memoriei lui Teo Peter si va avea, ca motto, titlul unei piese a formatiei Compact, Un alt inceput.
Festivalul a debutat in 1983, si dupa ce in primii ani a avut parte doar de o participare locala, cu timpul a devenit unul dintre cele mai importante concursuri de trupe tinere si o rampa de lansare pentru multe formatii, in special din aria underground. Mai nou, dintr-un festival rock, "Top T" a ajuns un eveniment cultural mai larg, cuprinzand lansari de carte si de discuri, expozitii de instrumente, jam-sesion-uri, dezbateri etc. Editia aniversara de anul trecut, cu Iris, Celelalte Cuvinte si Cargo pe afis si cu peste 800 de spectatori pe seara, a fost considerata cea mai de succes de pana acum, iar organizatorii isi doresc sa mentina stacheta ridicata.
Astfel, si "reteta" acestei editii contine recitaluri mult asteptate ale unor trupe din intreaga tara, precum Timpuri Noi din Bucuresti, sau Kumm din Cluj, o formatie in mare ascensiune, una din putinele, daca nu singura, ce are un contract ferm cu o casa de discuri straina (din Italia). Seara de gala, din 15 mai, va fi deschisa de veteranii rockului sibian, Riff, si va fi incununata cu recitalul unei formatii scumpe la vedere in ultimul an, Phoenix.