La radacinile culturii: Festivalul Filmului European

Silvia Kerim
Cinema-eveniment.

7 - 19 mai 2005

La drept vorbind, asistam la cea de a 9-a editie a acestui prestigios act de cultura de rang international. Un "gest" pe care-l datoram Delegatiei Comisiei Europene in Romania, cat si Uniunii Cineastilor din tara noastra. Un gest menit sa marcheze, ca in fiecare an, Ziua Europei - 9 mai, un eveniment sprijinit de Ambasadele si Centrele Culturale ale statelor membre si candidate ale Uniunii Europene care au si furnizat filmele prezente in Festival. Cat priveste tarile participante - ele sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croatia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Slovacia, Suedia, Turcia si Ungaria. Cinematografia romaneasca este reprezentata de documentarul Marele jaf comunist, autor: Alexandru Solomon si de filmul lui Cristi Puiu - Moartea domnului Lazarescu, selectat, recent, pentru marea competitie de la Cannes. Filmele vor fi prezentate la Bucuresti, la cinematograful "Studio", si vor mai putea fi vazute in cateva centre culturale ale tarii.
Cu ocazia Conferintei de presa care a avut loc miercuri, 4 mai 2005, in sala de marmura a Uniunii Cineastilor din Bucuresti, simpaticul si atat de activul domn Ionathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a spus, printre altele: "Cele 31 de filme prezentate in editia aceasta (...) vor arata ca Europa este un proiect ce transcende nationalismul si promoveaza diversitatea. Ele vor arata, de asemenea, ca Europa este un proiect in care fiecare dintre noi joaca un rol important".
Majoritatea filmelor invitate in aceste zile la Bucuresti au avut parte de numeroase premii si nominalizari acordate in cadrul unor deosebit de prestigioase festivaluri internationale.
Manifestarea se deschide cu filmul Ae Fond Kiss (realizat in 2004 de englezul Ken Loach). O pelicula ce a avut parte de vreo 6 premii, printre care si mult ravnitul "Cesar", obtinut la categoria "Cel mai bun film al Uniunii Europene".
O "sectiune" - daca se poate spune asa - deosebit de importanta a Festivalului o reprezinta intalnirea cu clasicul cinematografiei elene, Theo Angelopoulos, un mare si foarte special regizor de film, cel care, in 1980, realiza un tulburator Alexandru cel mare, precum si - acum 10 ani - Privirea lui Ulysse. Un film mult comentat si apreciat in care apare, dupa cum se stie, si Maia Morgenstern.
Despre Angelopoulos, japonezul Akira Kurosawa, o alta personalitate uriasa a filmului mondial, spunea la un moment dat: "Prin lentila sa, Angelopoulos priveste lucrurile, obiectele, intamplarile in tacere. Ca urmare, privirea spectatorului nu se poate desprinde de ecran. Acest fel de a face film, atat de personal si unic in particularitatile sale, tinde sa se intoarca la radacinile cinematografului...".
Parafrazand un pic vorbele marelui japonez, sa spunem ca prin acest nobil demers, Festivalul Filmului European desfasurat acum la Bucuresti ne da prilejul sa ne desprindem de vulgaritatea ofertei programelor noastre Tv, de violenta ce tasneste din unele filme americane si sa ne intoarcem, fie si pentru scurt timp, la radacinile culturii!