Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 300 g spanac proaspat, 1 legatura patrunjel verde, 2 legaturi menta, 200 g branza de oi, 50 g unt, 4 linguri ulei, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr.. Alegeti si spalati in mai multe ape spanacul, patrunjelul si menta si lasati-le sa se scurga.
Incingeti untul pe foc mic si puneti verdeata si spanacul sa se caleasca 5 minute, amestecand intruna, dupa care tocati-le - ceva mai mare - cu un cutit.
Bateti ouale intr-un castron, incorporati spanacul si verdeata, sarati, piperati si amestecati bine.
Puneti uleiul sa se-ncinga intr-o cratita, turnati peste el jumatate din ouale cu verdeata si spanac si lasati-le sa se inchege circa 5 minute, la foc mic, fara sa amestecati.
Taiati branza lamele subtiri si imprastiati-o peste omleta. Turnati deasupra restul de oua cu verdeata si spanac si dati tortilla 10 minute la cuptor.
Dupa ce-ati scos-o din cuptor, mutati-o - prin alunecare - pe o farfurie mare si lasati-o sa se raceasca inainte de-a o taia cubulete. Serviti-o ca aperitiv, eventual impreuna cu salata verde.
Omleta taraneasca cu ton.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 500 g cartofi nesfaramiciosi, 4 cepe mai mici, 2 linguri smantana groasa, 60 g unt, 1 cutie cu ton in ulei (mijlocie), 2 linguri untdelemn, 1 legatura codite de ceapa verde, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Curatati cartofii de coaja, fierbeti-i 15 minute in apa cu sare, scurgeti-i si taiati-i rondele. Curatati cepele, tocati-le marunt si rumeniti-le intr-o tigaie, in uleiul incins. Adaugati cartofii si lasati-i sa se prajeasca circa 10 minute, amestecand din timp in timp.
Intr-un castron, bateti ouale cu smantana, incorporati coditele de ceapa verde taiate cu foarfeca, sarati si piperati. Puneti untul sa se topeasca la foc mic (intr-o tigaie mare de teflon) si rasturnati peste el continutul castronului.
Lasati omleta sa se inchege aproximativ 3 minute, dati focul mai mic, incorporati la mijloc cartofii prajiti impreuna cu ceapa si tonul bine scurs, pliati omleta in doua si lasati-o sa se prajeasca inca 5 minute. Scoateti-o - prin alunecare - pe un platou, gustati-o inca o data de sare si piper si serviti-o imediat. Un sfat util: gustul tonului fiind foarte important, alegeti, de preferinta, un ton alb taiat bucati, nu faramitat.
Omleta calugareasca
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 100 g unt, 300 g ficatei de pui, 200 g bacon, 3 cepe mici, 3 linguri otet aromat, 1 lingura otet de mere, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Taiati ficateii bucatele. Curatati ceapa si tocati-o marunt. Puneti jumatate din unt intr-o tigaie si lasati-l sa se incinga la foc mic. Caliti circa 5 minute ceapa si baconul - taiat fasii -, amestecati si adaugati ficateii de pui. Cand s-au rumenit, turnati peste ei otetul aromat, lasati-i pe foc pana ce scade sosul cam la jumatate, adaugati sare si piper si puneti-i deoparte.
Spargeti ouale intr-un castron, bateti-le cu telul, sarati-le si piperati-le. Puneti untul ramas intr-o tigaie de teflon si dupa ce s-a incins, rasturnati peste el ouale batute si lasati-le sa se inchege circa 5 minute, amestecand intruna.
Turnati si amestecul de ficatei la mijlocul omletei, rulati-o usor cu o spatula si lasati-o sa se patrunda inca vreo 2 minute (pana ce nu mai curge). Scoateti-o pe un platou, turnati deasupra otetul de mere si serviti-o cu salata verde.
Dulciuri
Omleta-sufleu cu lichior
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 40 g unt, 1 lingura esenta de vanilie (lichida), 50 g zahar pudra, 50 g zahar tos, 3 linguri lichior de portocale, coaja de la o portocala, sare.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 160gr.. Spargeti ouale si separati albusurile de galbenusuri. Puneti galbenusurile intr-un castron si frecati-le cu zaharul pudra, lichiorul si esenta de vanilie, pana ce amestecul devine spumos.
Bateti albusurile spuma, adaugand 1 varf de cutit de sare, incorporati-le usor in compozitia preparata anterior si lasati-o sa stea la rece aproximativ 15 minute.
Taiati coaja de portocala fasii subtiri. Ungeti cu unt o forma cu pereti detasabili, turnati in ea compozitia racita si presarati peste ea zaharul tos.
Dati omleta 10 minute la cuptor si dupa ce a crescut frumos, ornati-o cu fasiile de coaja de portocala si serviti-o imediat, simpla sau cu inghetata de vanilie.