Salvati mormantul lui Blaga!

Cititor Formula AS
Scrisoare deschisa.

In atentia: Domnului Presedinte al Romaniei,
Traian Basescu;
Domnului prim-ministru,
Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu;
Doamnei Monica Octavia Musca,
ministru al Culturii si Cultelor;
Domnului Laszl Borbely, ministru
delegat pentru Lucrari Publice si
Amenajarea Teritoriului

Protest

De un an de zile, Cimitirul din Lancram, unde se afla inmormantat Lucian Blaga, este profanat si mutilat de constructia unei hale-sala de sport. Hala se afla la 17 pasi de mormantul lui Blaga, mormant care este monument istoric, inregistrat in L.M.I. 1997, cod Ab01-D0013, respectiv in L.M.I. 2004 cod Ab-Iv-m-B-00413. Hala a fost construita ilegal, fara avize de la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, iar amplasarea ei incalca legea 422 din 2001, art. 59, lege care prevede ca monumentele au dreptul la zona legala de protectie de minimum 100 de metri.
In ciuda memoriilor si protestelor a peste 250 de oameni de cultura din tara si din strainatate, in ciuda a peste 100 de articole de protest din presa centrala si culturala, oficialitatile locale Alba si oficialitatile centrale refuza sa aplice legea, refuza sa sanctioneze caracterul ilegal al construirii halei; dimpotriva, ele intentioneaza sa aplice solutii de compromis, de asa-zisa "tratare plastica" a acestei constructii de metal. In Romania, legea nu este aplicata, iar ilegalitatea este consfintita prin comisii interministeriale si considerata normala.
Noi, semnatarii protestului privitor la Cimitirul lui Blaga, cerem ca Legea 422 din 2001 sa fie aplicata, hala sa fie demontata si mutata pe alt amplasament. Locuitorii din Lancram si copiii lor vor putea face sport si fara sa profaneze cimitirul stramosilor lor si mormantul celui prin care numele satului lor a intrat in cultura lumii.
Constitutia Romaniei prevede ca: "Nimeni nu este mai presus de lege". Comisiile interministeriale nu sunt deci abilitate nici sa schimbe legea, nici s-o incalce. Nu cerem asadar, decat aplicarea legii impotriva bunului plac, a intereselor de taraba si a dispretului fata de adevaratele valori. Daca nici Blaga nu conteaza, atunci cine conteaza?
Grupul de initiativa al memoriului
"Salvati Cimitirul lui Blaga"


Memoriu

Cu cativa ani inainte de moarte, Lucian Blaga si-a ales locul unde sa fie inmormantat. Anume, in vechiul cimitir al bisericii din Lancram, si in asa fel asezat incat, cum chiar el spune testamentar, "de langa mormant sa vad in zare, peste copaci, peste cranguri, Rapile Rosii".
Desi Blaga a murit ca filosof si poet interzis, regimul comunist a permis familiei sale sa-l inmormanteze exact asa cum el a dorit. Astazi, insa, autoritatile locale din Lancram si Sebes sunt mai necrutatoare si mai batjocoritoare fata de memoria lui Blaga decat fostul regim. In acest moment, Cimitirul din Lancram este desfigurat si profanat de construirea unei hale de metal. Scheletul halei, lipit de spatele cimitirului pe toata latimea lui, obtureaza complet perspectiva catre orizontul si peisajul consacrate de filosofia si lirica lui Blaga. Ridicarea la numai cativa metri de mormantul sau a acestei hale metalice anuleaza si calca in picioare testamentul marelui creator. Un loc sacru al culturii romanesti e pe cale sa-si piarda intreaga magie.
Cimitirul din Lancram este sacru, pentru ca este cimitir si pentru ca in el este inmormantat Lucian Blaga. Iar Enciclopedia Romaniei din 1938, coordonata de prof. D. Gusti, inregistreaza biserica din Lancram ca monument istoric, in temeiul faptului ca in secolul al Xvi-lea a fost rezidenta episcopala.
Va rugam, deci, sa interveniti, cu prestigiul si cu autoritatea de care dispuneti, pentru ca respectiva constructie, cu totul inadecvat pozitionata in acel loc, sa fie demontata si indepartata, iar ambientul originar al cimitirului si al mormantului lui Blaga sa fie grabnic restabilit.
Protestul e semnat de 265 oameni de cultura si arta, in frunte cu Arhiepiscopul Clujului, Bartolomeu Anania