Soarele, caldura si praful, noxele raspandite mai usor in vazduh favorizeaza aparitia bolilor de piele. La loc de frunte se afla acneea, suferinta majoritatii adolescentilor.
Este o maladie ce face parte din grupa piodermitelor, infectii ale pielii, superficiale ori mai profunde, cauzate de germenii obisnuiti care populeaza in mod constant pielea normala. Numarul lor se afla in legatura si cu starea de curatenie a epidermei, cel mai amplu organ al trupului omenesc. Prin piele se depoziteaza temporar si se elimina aproximativ 150 de substante, mai mult ori mai putin toxice, foarte distinct individualizate, dovada ca un catel isi poate adulmeca prin miros stapanul chiar daca are ochii acoperiti.
Cauze. In mare, gravitatea acneei depinde de virulenta germenilor si de slabiciunea bolnavului fata de infectii. Cauzele pot fi multiple: pubertate, stare de stres, de oboseala, boli acute ori cronice (diabet, boli de ficat sau renale, boli de sange si altele). Cosurile sunt mai frecvente la copii si la adolescenti. Adeseori, ele se asociaza cu herpesul, alergia, migrena, depresia si anxietatea, apar mai frecvent la persoanele cu tenul si parul gras, la cele care fac repetat dopuri de ceara in urechi sau la persoanele cu palmele si talpile crapate (semn ca nu consuma suficienta apa!). Acneea poate "exploda" in timpul administrarii unor medicamente: antidepresive (Diazepam), anti Tbc (Hidrazida, Rifampicin), anticonvulsive (Hidantoin), cortizonice, hormoni (testosteron, anticonceptionale). Boala acneica mai poate insoti boala Cushing, hirsutismul, bolile suprarenale, ovarul polichistic si perioadele menstruale.
Semnele bolii constau in prezenta cosurilor, a unor leziuni rosii, mai mult sau mai putin dureroase, purulente, aflate in stadii evolutive diferite (in timp ce unele se micsoreaza si dispar, altele apar si cresc tot asa, luni, chiar ani). Leziunile sunt localizate la radacina parului, uneori si in glandele sudoripare, existand tendinta de extindere la nas, ochi, urechi, axile, intre fese, la ceafa. Nu trebuie stoarse ori smulse firele de par. La fel ca si in cazul astmului, piodermita acneica a copiilor se vindeca, pana la 21 de ani, in proportie de peste 50%, pielea redevenind neteda si catifelata. Exceptie fac unele cazuri de acnee conglobata (aici exista o infectie adanca si extinsa).
Cercetarile efectuate in ultima vreme au ajuns la concluzia ca alimentatia mamei pe durata sarcinii influenteaza aparitia ulterioara a acneei. Solutia? Bineinteles, o hrana cat mai proaspata, naturala si echilibrata.
Tratamentul acneei
Trebuie individualizat dupa caz, altfel se trateaza un nou-nascut si altfel un adolescent sau o persoana adulta. De asemenea, se tine seama de intensitatea infectiei (usoara, medie, severa) si daca acneea actioneaza singura sau este asociata altor afectiuni.
Masurile generale de tratament urmaresc reechilibrarea imunitatii organismului cu mijloace cat mai naturale si accesibile (terapia naturista), dar cu mare atentie, pentru ca nu tot ce e natural e si sigur! Pentru reducerea numarului mare de germeni ce ne populeaza tegumentele, spalatul des cu apa simpla este foarte indicat, iar pentru fata se recomanda ca sapunul sa fie inlocuit cu un amestec de bicarbonat de sodiu (o parte), malai (doua parti) si tarate de grau (trei parti). Apoi pielea se limpezeste cu apa. Orice molecula straina penetreaza tegumentele, distorsionand activitatea celulelor ce asigura imunitatea locala. Sa se evite mijloacele depilatoare uzuale (ceara si cremele), care smulg firele de par.
Preferati aparatul de ras electric si apoi clatirea cu apa simpla. Rasul cu lama produce o imensitate de micro-jupuiri pe piele, veritabile porti de penetrare pentru microbi, greu de anihilat de catre mijloacele noastre de aparare. Din aceleasi motive se recomanda interdictia tatuajelor decorative, care permit accesul in piele a temutelor virusuri hepatitice, Sida si multe altele. Tot pe lista avertismentelor se afla si produsele cosmetice - pasta de dinti, creme de fata - ce contin colagen si siliciu. Cercetari de ultima ora au dovedit ca siliciul, in stare cristalina sau amorfa, produce boli autoimune: poliartrita reumatoida, lupus, sclerodermie, spondilartrita, sarcoidoza pulmonara. (Nu sunt incheiate nici controversele privind impactul asupra imunitatii al implantelor siliconice pentru sani.) Revenind la acnee: tinerii adolescenti, cel mai frecvent purtatori de cosuri inestetice pe fata, trebuie avizati ca fumul de tigara (cu miile de substante toxice pe care le contine), alcoolul, cafeaua, ciocolata si bauturile de tip Cola perpetueaza in mod cert infectia pielii, ca sa nu mai vorbim de faptul ca ele diminueaza Iq-ul (indicele de inteligenta)! Lipsa de miscare este si ea un factor favorizant al acneei. Timpul petrecut in fata calculatorului, a televizorului, a ajuns sa-l depaseasca pe cel de la scoala, facand din acesti elevi niste sedentari cu acnee perpetua. Absenta sportului, a miscarii active si regulate scade semnificativ rezistenta la boli. Miscarea duce la oxigenarea sangelui si a creierului, un organ ce reprezinta a 50-a parte din greutatea corpului si consuma 25% din cantitatea totala de oxigen necesara intregului organism. Deci, mai mult sport si drumetii.
Regimul igieno-dietetic
Este foarte important, avand in vedere ca stiinta medicala actuala considera ca aproximativ 80% din toate bolile sunt cauzate de un stil de viata necorespunzator, neechilibrat, nesanatos, fapt valabil si pentru infectia acneica. Suntem ceea ce mancam. Dintre toate vietatile de pe Terra, omul este fiinta care consuma cel mai mare numar de feluri de alimente, intre care putine se afla in stare naturala, ci sunt prelucrate, rafinate, conservate. Exceptie nu face nici apa curenta, de o calitate indoielnica, fapt ce bulverseaza capacitatea functionala a intregului aparat digestiv si a metabolismului. O dieta cu multe fructe, legume si mai putine grasimi, prajeli, E-uri (40% din alimentele date copiilor mici contin asa ceva), mezeluri sau fripturi la gratar (contin gudroane cat fumul tigarilor) menajeaza multe din cele circa 500 de functii ale celui mai minunat laborator viu: ficatul. Tinerii ce sufera de repetate pusee alergice, avand acnee rebela la tratament, vor evita alimentele si medicamentele ce produc alergii. Alimentele vegetale, bogate in fibre, semintele de in si prunele uscate pot combate constipatia si pot echilibra flora intestinala, doua din cauzele implicate in aparitia cosurilor. De asemenea, se recomanda consumul redus al carnii si proteinelor de origine animala, producatoare de numeroase toxine.
Important de retinut: hrana noastra actuala cere mai multa apa, necesarul zilnic fiind de un pahar de apa pentru fiecare 7 kg greutate corporala.
Tratamentul cu medicamente
Vine sa completeze recomandarile facute anterior. Sa se apeleze la vitamine si produse cu rol antioxidant, de neutralizare a toxinelor microbiene, pentru intarirea rezistentei la infectie, la prevenirea si combaterea raspandirii ei in sange (septicemie), in alte tesuturi si organe (ganglioni limfatici). Se pot administra Vitamina C (2-3 comprimate pe zi), vitamina E, vitamina B12 (o fiola lunar), acid folic (un comprimat zilnic), multiminerale (1-2 drajeuri zilnic), Echinacea (numai 6-7 zile pe luna, pentru ca scade imunitatea, dupa ce initial o moduleaza, fapt ce nu e mentionat in prospect), Spirulina (1-2 pe zi), 20 mg de Aspirina pe zi (numai la persoanele peste 16 ani, exceptie fac femeile aflate la menstre). Acidul salicilic si apa fluidizeaza sangele, ameliorand microcirculatia. Prudenta se recomanda la Paracetamol (in unele cazuri poate afecta sever ficatul). Local, se recomanda aplicatii umede cu musetel, galbenele si alte plante medicinale antiinfectioase.
Cosurile si antibioticele. Reprezinta o problema controversata, avand in vedere ca administrarea indelungata a antibioticelor creeaza o rezistenta a germenilor bolii fata de ele. De altfel, indiferent de natura bolii, antibioticele "de cursa lunga" prezinta riscul de a selecta microbi patogeni foarte rezistenti la antibiotice. Concluzia este ca de prea multe ori se apeleaza nejustificat la acest tip de medicamente, omitand procedee mai simple, dar foarte eficiente. In sensul acesta, o alternativa buna pentru cazurile severe de acnee este autovaccinarea, efectuata sub control medical.
Acneea si hormonii. De multe ori, cand infectia acneica nu cedeaza la tratamentul obisnuit, in cauza poate fi o problema hormonala atat la fete, cat si la baieti, situatie ce impune un tratament stabilit si atent urmarit de specialistul endocrinolog. In cazul unor infectii de focar, localizate in sfera Orl, genitala sau stomatologica, este necesara parerea specialistilor (infectia cutanata poate sa fie doar partea vizibila a unor suferinte mai complicate, motiv pentru care analizele uzuale de sange sunt cat se poate de indicate). In ce priveste zapada carbonica si mai nou laserul, tratamente uzuale in ultimul timp, ele sunt rezervate numai pentru cazurile mai inestetice, legate de fata, dar atentie la ochi, la nevii pigmentari (alunite) care prezinta un risc de malignitate. In plan subiectiv, aspectul dezagreabil, produs de cosurile de pe fata, nu trebuie dramatizat, pentru ca nu este o infirmitate reala si nici ceva definitiv. Se stie despre aceasta boala ca dupa varsta de 20-22 de ani, cu sau fara tratament, se vindeca sau se atenueaza. In 80% din cazuri, ea se intalneste doar temporar, la adolescenta, deci nu trebuie sa fie motiv de insomnie sau depresie. Indiferent de tratamentul ales, el trebuie apreciat dupa mai multe saptamani, timp in care va fi urmat cu perseverenta si constiinciozitate.
Atentie, nu stoarceti, nu intepati si nu zgandariti cosurile de pe fata, exista pericolul de tromboflebita a sinusului cavernos din coasa creierului, o complicatie paralizanta, chiar mortala!