O intrebare, un raspuns: Stela Popescu

Alice Manoiu
"Nu ne putem opri din cursa: trebuie sa cucerim noi spectatori".

- Din nou, o tara intreaga de admiratori - de asta data telespectatori - v-au aplaudat, cum s-ar spune, la "ecran deschis". E vorba de emisiunea cu titlul pretios "Genialii", de pe Antena 1. Va intreb si eu - retoric, bineinteles - cat de "mai indragita" si "mai populara" decat sunteti la aceasta ora intentionati sa deveniti? Pana unde pot merge ambitia, farmecul si talentul unei "regine a revistei muzicale", cum sunteti numita, efortul ei de a cuceri mereu si mereu, inimile publicului-spectator?
- Cum spectatorii se schimba si ei cu vremea, trebuie sa te preocupi sa pastrezi atat interesul celor de ieri, dar sa-i atragi si pe tineri. Sa mentii o anume stacheta a valorii spectacolului, asa incat sa nu-i dezamagesti pe fanii vechi, dar sa-ti dobandesti altii noi, cu alte gusturi si alte criterii. Eu incerc sa realizez un anume echilibru intre valorile de ieri si cele de azi, care se limpezesc destul de greu intr-o perioada atat de instabila, ca cea pe care o traim. Trebuie sa fii in pas cu vremea, foarte atent la schimbari, dar fara sa-ti pierzi stabilitatea si radacinile. Si nu numai tu, ci si generatiile ce vin dupa tine si au nevoie macar sa cunoasca, daca nu si sa pretuiasca cate ceva din ceea ce ai deprins de la generatiile artistice anterioare. Nu e usor sa transmiti stafeta. E dificil sa realizezi puntea intre trecut si viitor, dar n-avem incotro. Suntem obligati s-o facem, ca sa nu pierim cu totul ca tara, cultura, talent. Si asta, in orice domeniu, nu doar in arta. Eu asta imi propun sa fac: sa nu ies din cursa, sa pot fi de folos in continuare, fie prin noile noastre spectacole de teatru-satiric, fie prin noi emisiuni de televiziune, pe care incerc sa le fac si mai atragatoare si cu mai multa audienta. Nu-i usor, recunosc, muncesc din zori pana noaptea tarziu, dar nu sunt obosita - ori nu-mi permit sa fiu obosita. Uitati, pentru inregistrarea emisiunii de pe Antena 1, initiata de Valeriu Lazarov pe platoul de filmare al Castel Film (unde se lucreaza contracronometru), am inceput munca dis-de-dimineata si am terminat a doua zi in zori, fara pauza de odihna. Dar cum sa te plangi, cand esti invitat si onorat sa intri in jocul "genialilor", dupa un Florin Piersic si un inegalabil Hagi? Iar in momentele mai tensionate - pentru ca exista si ele, nu-i mereu sarbatoare - iti amintesti ca in ajun, un trecator ti-a zambit si ti-a spus: "Doamna draga, o sa-mi mearga bine astazi, pentru ca v-am intalnit pe dvs.". Asta iti tine de cald, si in toiul iernii.



Uniunea Scriitorilor din Romania, Teatrul National al Societatii Romane de Radio, Muzeul National al Literaturii Romane

Concurs national de dramaturgie

Autori dramatici (membri sau nemembri ai Uniunii Scriitorilor din Romania) sunt invitati sa participe la Concursul National de dramaturgie organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania, Teatrul National al Societatii Romane de Radio, Muzeul National al Literaturii Romane. Piesele de teatru (maximum 60 de pagini, minimum 20) vor fi trimise pe adresa Uniunii Scriitorilor din Romania, Calea Victoriei 115, Bucuresti, sector 1, pana la data de 15 septembrie 2005. Un juriu alcatuit din specialisti in domeniul teatrului va acorda doua premii pentru cele mai bune lucrari.