Preferinta pentru carnea slaba de miel castiga teren in ultima vreme, ca alternativa la carnea grasa de porc. Antricoatele sau fileurile de miel se preteaza la a fi prajite in tigaie, dar se pot prepara si la gratar, fie "englezeste" - friptura se serveste aproape cruda, fie "nemteste", cand e bine patrunsa de foc.
tocatura din carne de miel poate fi folosita pentru chiftele, sarmale si musaca, avand un gust excelent.
mancarurile cu carne de miel (preparate in cratita) trebuie lasate pe foc pana cand carnea se desface de oase. Felurile trebuie fierte incet, pana cand carnea se topeste in gura.
dintre verdeturi, mielul se potriveste cel mai bine cu ceapa verde, usturoiul, tarhonul si patrunjelul.
despre migdale...
pentru ca samburii sa iasa usor din pielita care ii inveleste: puneti-i intr-o craticioara, turnati peste ei apa clocotita si lasati-i asa cateva minute. Scoateti migdalele pe rand, strangeti-le intre degetul mare si degetul aratator. Miezul va iesi afara usor.
migdale prajite: puneti-le pe un singur rand, intr-o tava. Migdalele taiate se tin in cuptor, 4 minute, la 180 de grade, iar migdalele intregi, 8 minute. Atentie maxima in ultimele 2 minute, pentru ca samburii se ard foarte repede.
migdalele curatate pot fi tinute maximum doua luni, la frigider.
despre lamai...
lamaile nu se mai coc dupa ce sunt culese; cumparati numai fructe cu coaja galbena.
pentru o lingura de suc de lamaie, nu trebuie sa taiati fructul in doua. Cu un varf de cutit bine ascutit, intepati coaja intr-un singur loc si stoarceti doar zeama necesara.
dintr-o lamaie mijlocie se obtin circa 3 linguri de suc.