Hipnoza Terapeutica

Florentin Popa
Eugen Stelian Abrudan.

"E foarte important ca raul sa fie scos la lumina si asanat"

Va uitati la filmele americane? Atunci ati observat, desigur, ca in Sua toata lumea merge la psiholog. Modelul american a gasit teren fertil si in tara noastra, tot mai multa lume apeland la sfaturile specialistilor pentru a-si rezolva problemele emotionale. In ultima vreme, printre metodele folosite de psihoterapeuti se numara si hipnoza, un procedeu cu aparenta bizara, pus adesea sub semnul intrebarii, desi se practica pe scara larga in Occident, cu urmari adesea spectaculoase, in vindecarea bolilor psihice dar si a unor maladii de natura organica. Intrucat hipnoza terapeutica se practica, de la o vreme, si in Romania, am solicitat explicatii unui specialist in domeniu, d-l Eugen Stelian Abrudan, directorul Clinicii Psihologice Esa din Bucuresti.
- Privita de multa lume cu suspiciune, datorita aparentelor sale paranormale, hipnoza se practica, totusi, pe scara larga, in spitalele din Occident. Ati putea sa o explicati?
- Situat undeva intre trezie si somn, exista un nivel de constiinta pe care practicienii il folosesc pentru a ameliora sanatatea pacientilor. Terapeutul utilizeaza hipnoza pentru a provoca schimbari psihice care sa faciliteze vindecarea diferitelor boli.
- Ce simte un pacient aflat sub hipnoza?
- Hipnoza este o stare placuta de relaxare, in care suntem foarte deschisi la sugestiile date de psiholog (hipnoterapeut), care are rolul de a ajuta pacientul sa realizeze o serie de actiuni in vederea vindecarii sale. Hipnoza ii sperie pe foarte multi dintre noi, insa putini sunt aceia care stiu ca toti trecem zilnic prin aceasta stare, mai ales atunci cand adormim (in faza imediat premergatoare somnului), cand citim o carte foarte interesanta sau urmarim un film ce ne capteaza atentia. Starea hipnotica are mai multe niveluri de profunzime.
Starea hipnotica mica realizeaza doar o foarte scazuta relaxare musculara si o redusa susceptibilitate la sugestiile hipnotizatorului.
Starea hipnotica medie reprezinta prima etapa de la care hipnoterapia este functionala si eficace. Pacientul pastreaza contactul cu mediul inconjurator (aude vocea terapeutului, simte textura canapelei pe care este intins etc.) si isi aduce aminte la sfarsitul sedintei tot ceea ce a experimentat in acea intalnire.
Starea hipnotica profunda este de o mare eficienta terapeutica si de o foarte mare valoare de restructurare a personalitatii. Pacientul "pierde" contactul cu mediul inconjurator si uita partial sau total sedinta hipnoterapeutica.
- Hipnoza este de obicei un punct de atractie al spectacolelor de circ si de varietati. Cum se explica eficienta ei terapeutica?
- Ca orice psihoterapie, hipnoza urmareste aducerea la suprafata, la nivel constient, a traumelor sufletesti produse de-a lungul vietii individului, mai ales in copilarie. Majoritatea suferintelor psihice isi au radacinile acolo, iar timpul nu vindeca, asa cum se crede, chiar tot. Ingropat undeva in subconstient, e foarte important ca raul sa fie scos la lumina si asanat. Acest demers este necesar pentru ca pacientul sa-si constientizeze problemele traumatice si sa le poata "descarca" de tensiunea nervoasa blocata in ele.
- Practic, cum se realizeaza sugestia care induce starea de hipnoza? Pentru multi dintre noi, pare mai mult o magie...
- Nicidecum! Terapeutul transmite pacientului, in mod repetat, o anumita formula sau informatie care poate induce sugestia. "Esti calm, relaxat, linistit. Pleoapele tale sunt grele, din ce in ce mai grele, foarte grele, ca de plumb..." Tot cu ajutorul sugestiei se poate realiza si transmutarea mentala a pacientului in timp, pentru descoperirea traumelor care i-au cauzat problema psihologica de care sufera. Pentru ca sugestia sa aiba efect, trebuie insa deschidere si incredere din partea pacientului catre terapeut si o buna colaborare cu acesta.
- Se spune ca un om aflat in transa hipnotica poate urma orbeste ordinele hipnotizatorului... Poate fi acesta motivul temerii populatiei fata de hipnoza?
- Partial, da! Insa nu cred ca un psihoterapeut ar fi capabil sa nesocoteasca interesele pacientului sau. Sa nu uitam ca si psihologii au un cod deontologic... In plus, ca sa se intample asa ceva ar trebui ca pacientul sa fie intr-o stare hipnotica profunda, ceea ce se intalneste doar in proportie de 2% dintre pacienti. De fapt, sugestia data in starea hipnotica nu are nici o putere, daca aceasta nu intalneste si un "teren fertil". Indiferent de calitatea sugestiei administrate in hipnoza, pozitiva sau negativa, ea va avea efect numai daca exista o minima deschidere si aplecare a personalitatii celui hipnotizat in acea directie.
- Toti oamenii pot fi hipnotizati?
- In principiu, da. Dar nu toti oamenii au aceeasi capacitate hipnotica. Un factor esential in inductia hipnotica si mai ales in aprofundarea acesteia il joaca nivelul general de anxietate al pacientului. Daca individul este deosebit de anxios, el nu poate intra in stare hipnotica. Din practica personala, pot spune ca marea majoritate a indivizilor dispun de o capacitate hipnotica medie (96% dintre pacienti), dar care poate fi perfectionata. De exemplu, lucrand cu un tanar de 18 ani, pentru probleme legate de balbism (balbaiala), am observat ca in fiecare sedinta el avea capacitatea de a intra doar intr-o stare hipnotica medie (era relativ constient de tot ceea ce lucram in fiecare sedinta). Dupa aproximativ 10 sedinte, a ajuns sa identifice cauza balbismului sau si, odata cu aceasta, sa aiba acces la transe hipnotice foarte profunde. Astfel, el mi-a relatat ca se vede ca fiind foarte mic, in jurul varstei de 5 ani, si ca se afla la bunica sa in sat. Fiind o zi calduroasa de vara, el a plecat impreuna cu un prieten la scaldat. Cerandu-i voie bunicii, aceasta l-a refuzat categoric, astfel incat a "sters-o" pe furis la balta. Impreuna cu prietenul lui s-au ascuns prin lanurile de porumb, pana cand au scapat de bunica ce-i urmarea. Dintr-un anumit motiv, celalalt baiat a plecat acasa. Ramas singur, Marian a plecat la balta si a inceput sa inoate. Din pacate, mai multi baieti de 12, 14 si 15 ani au inceput un joc foarte dur cu acest baietel de numai 5 ani: il bagau cu capul sub apa si-l tineau acolo pana cand acesta nu mai avea aer. Dupa doua-trei asemenea "reprize", tot zbatandu-se, Marian a reusit sa scape de ei si sa ajunga la mal, de unde a fugit acasa. Din acea seara, cosmarul a inceput - copilul a inceput sa se balbaie, ca urmare a spaimei de moarte pe care a trait-o. Dupa terminarea sedintei, intrebandu-l ce anume isi aminteste din ceea ce lucrasem in ziua respectiva, el mi-a raspuns doar atat: "Apa si... o femeie batrana!". I-au fost necesare peste 15 sedinte pentru a putea sa integreze la nivel constient tot tabloul acestei amintiri, bucata cu bucata, cuvant cu cuvant, imagine cu imagine. Din acel moment, toate sedintele lui s-au desfasurat in stari hipnotice profunde. In momentul in care a inteles ce i se intamplase, mi-a spus ca nimeni, dar absolut nimeni nu mai stia de acest incident. Pana si el, subiectul acestei intamplari, uitase complet de ea.
- Este posibil ca un om hipnotizat sa ramana "blocat" in transa hipnotica?
- Oricat de multe speculatii am face pe aceasta tema, realitatea ne demonstreaza ca acest lucru nu este posibil - nu poti ramane la infinit in stare hipnotica, asa cum nu poti ramane la infinit in somn! In acest sens, exista doua efecte: subiectului i se superficializeaza natural starea hipnotica, astfel incat el isi revine singur la starea de constienta (iese singur din hipnoza, fara nici o sugestie); subiectului hipnotizat i se aprofundeaza starea hipnotica si, drept urmare, adoarme. Dupa ce se odihneste, se trezeste din somn ca orice om obisnuit!
- Se spune ca prin hipnoza oamenii isi pot aminti intamplari traite in primii ani de viata. Este adevarat?
- Regresia hipnotica reprezinta "intoarcerea in timp", rememorarea unei situatii de viata cu ajutorul hipnozei. Pacientului i se da o sugestie de intoarcere in timp, pana ajunge la momentul important pentru el in declansarea unei afectiuni sau a unui tipar comportamental. Exista situatii cand boala de care sufera poate sa se datoreze unei singure experiente traumatice, sau cand se poate datora unui cumul de mai multe experiente negative, intinse pe o perioada mai lunga de timp, uneori de ordinul anilor. Cel mai interesant caz de regresie hipnotica a fost al unei tinere de 21 de ani, care suferea de probleme de vorbire. In momentul in care am inceput cautarea cauzelor ce ar fi putut genera aceasta afectiune, pacienta a regresat foarte, foarte mult in timp. Iata dialogul practicat cu acel prilej sterapeut (T) - pacient (P)t:
T: Ce vezi? P: Vad un copil, un fetus mai degraba. T: Ce te face sa crezi ca e un fetus? P: E strans in burtica mamei. T: Ce e, fetita sau baiat? P: Nu stiu... ba da, e fetita! T: Cam cat de mare este? P: Nu stiu, cred ca in jur de 6 luni. De fapt, cred ca eu sunt! T: Tu esti? P: Da, cred ca sunt eu! T: Si ce vezi, ce simti? P: Nu prea vad nimic, insa nu e chiar intuneric total. T: Ce simti, cum te simti? P: Nu-mi place ce simt, nu-mi place cum ma simt, sunt agitata! T: Ce anume te face sa te simti agitata? P: Nu stiu, cred ca mama! Da, mama e foarte agitata! T: Ce anume o agita pe mama? P: Nu stiu. T: Incearca sa-ti dai seama. P: Cred ca se cearta cu cineva! Cred ca se cearta cu tata! T: Ce te face sa crezi ca se cearta cu tata? P: Pai, e o voce de barbat, e mai groasa si parintii mi-au spus ca s-au certat foarte mult cand mama era insarcinata!
Pentru a testa daca este o regresie hipnotica reala sau o productie a imaginatiei (posibila uneori in starile hipnotice), i-am cerut pacientei sa-mi comunice cuvintele rostite de tatal ei. Daca mi-ar fi putut reproduce acele cuvinte, era clar vorba de o falsificare a amintirii; daca nu, atunci era o amintire veridica, deoarece fetusul nu are integrat limbajul uman! T: Si ce spune tata? Ce-i spune mamei tale? P: Nu stiu, nu pot sa-mi dau seama! T: Dar tu cum te simti? P: Foarte agitata, dar cred ca de fapt sunt emotiile mamei! Pe ea o simt nervoasa si agitata si cred ca-i este si frica.
Am adus in discutie acest caz, pentru a arata existenta si valoarea terapeutica a regresiei hipnotice si, mai mult decat atat, pentru a aduce la cunostinta oamenilor ca avem puterea sa ne influentam copiii in bine sau in rau, inca cu mult timp inainte ca ei sa se nasca.
- Ce afectiuni pot fi tratate prin hipnoza?
- Exista o gama foarte larga de afectiuni ce pot fi tratate cu ajutorul hipnoterapiei. Printre acestea, cele mai des intalnite sunt: starile de stres, anxietatea, panica, fobiile (agorafobia, claustrofobia etc.), depresiile (nu si cele majore), disfunctiile sexuale masculine (ejaculare precoce, impotenta) si feminine (anorgasmie, frigiditate, vaginism, dismenoree), probleme de vorbire (in special balbismul), emotivitatea, timiditatea, obsesiile, deviatiile de comportament, alcoolismul si dependenta de droguri, problemele alimentare (bulimia, anorexia, obezitatea). Pe langa afectiunile psihoemotionale enumerate anterior se pot trata cu succes si afectiunile psihosomatice si chiar cele somatice, dezvoltate pe fond nervos: hipertensiunea arteriala, bolile de piele, ulcerul si gastritele, astmul bronsic, transpiratia abundenta, ciclul menstrual neregulat etc.
- Exista si contraindicatii ale hipnozei?
- Hipnoza nu se induce persoanelor ce sufera de boli psihice majore: schizofrenie, paranoia, psihoza maniaco-depresiva, epilepsie - si aceasta deoarece exista riscul declansarii unei crize psihotice (nu obligatoriu!). Eu am lucrat mai multe sedinte de hipnoterapie cu o pacienta bolnava de epilepsie si nu numai ca nu i s-a declansat nici o criza, ba dimpotriva, crizele ei de epilepsie au scazut ca frecventa si intensitate, iar starea ei generala s-a imbunatatit! Pentru un om obisnuit insa, singurul efect secundar neplacut ce poate sa apara in urma hipnozei este o usoara ameteala, care trece in mai putin de 5 minute.

D-l Eugen Stelian Abrudan poate fi contactat la Clinica Psihologica Esa, tel. 021/252.01.13, 0722/77.99.76