Prezente romanesti la expozitia Mondiala 2005

Claudiu Ionescu
Editia 2005 a Expozitiei Mondiale (World Expo) se desfasoara, sub genericul "Intelepciunea naturii", in localitatea japoneza Aichi.

Deschisa pana pe 25 septembrie, expozitia va fi un maraton artistic la care statele participante prezinta intregii lumi ceea ce au semnificativ in cultura nationala. Hotarata sa creeze o impresie deosebita, Romania propune un program variat si atragator. Pe ecranele din pavilionul romanesc vor fi proiectate filme timp de 12 ore pe zi. E vorba despre documentare ce prezinta peisaje din parcurile nationale, pictura religioasa (fresce, icoane pe lemn sau pe sticla), mestesuguri si traditii, tehnologie traditionala si contributiile romanesti la tehnologia spatiala, arhitectura romaneasca traditionala si contemporana.
In mijlocul acestui decor virtual are loc, zilnic, un spectacol-maraton, sustinut de peste 100 de artisti, reprezentand genuri diferite - teatru, dans contemporan, muzica instrumentala, traditionala si clasica, canto, muzica sacra, jazz si dansuri traditionale. Spectacolul este conceput in relatie cu proiectiile video. Conceptia artistica a spectacolului apartine regizorului Dragos Galgotiu, iar scenografia Doinei Levintza. Coregrafia este creata de Razvan Mazilu. Printre cei care vor urca pe scena, se numara actorii Marius Stanescu, Cristian Iacob, Dimey Aron, dansatorii Varvara Stefanescu, Andreea Duta, Florin Fieroiu, solista de muzica populara Floarea Calota, calusarii din Valcele, cvartetul Domnisoara Pogany si grupul Artist Voice Quartet. Aceiasi artisti vor sustine peste 70 de spectacole in afara pavilionului.
Cu ocazia Zilei Romaniei, din cadrul Expo 2005, pe 1 iunie, va avea loc un spectacol extraordinar, sustinut de artisti sau formatii celebre, printre care dansatorul Razvan Mazilu, prim-balerinele Corina Dumitrescu si Monica Petrica, Corul Madrigal, naistul Gheorghe Zamfir si Orchestra Nationala Radio. Artistii vor interpreta piese din repertoriul romanesc, intr-un spectacol care va pune accent pe partea vizuala, cu machiaje si costume spectaculoase. In aceeasi zi, vor avea loc spectacole si concerte in aer liber, sustinute de Petrache Pechea Band si de actorii Teatrului "Masca". World Expo este organizata de Biroul pentru Expozitii Internationale in diferite orase din lume. Editia precedenta a avut loc la Hanovra, in 2000. Organizatorul pavilionului romanesc este Ministerul Afacerilor Externe.