Cunoscuta cantareata Britney Spears recunoaste ca-i place la nebunie sa stea la plaja. Sharon Stone, frumoasa actrita americana, o face si ea, ce-i drept mai moderat, doar pana incepe sa se inroseasca. Colega ei, Cameron Diaz, in schimb, se teme ca pielea i-ar putea imbatrani inainte de vreme, iar top-modelul Nadja Auermann nu se expune la soare fara sa se unga cu un produs antiultraviolete.
Soare bun, soare rau: dermatologii ne avertizeaza ca razele ultraviolete pot sa provoace cancerul de piele. Dar cum ar arata primavara si vara fara pic de soare? Ca doua anotimpuri mohorate si de o tristete iremediabila...
Si-atunci, in mod firesc, se naste intrebarea: in ce masura putem profita de razele soarelui, fara ca ele sa ne puna in pericol sanatatea si chiar viata? Raspunsul il vom afla, in cele ce urmeaza, de la dr. Paul Ionescu Marton, de la Universitatea Charite din Berlin.
- Specialistii trag semnalul de alarma: in tarile europene, cancerul de piele (melanomul) cunoaste o dezvoltare de-a dreptul infricosatoare. N-au folosit la nimic avertismentele publice facute de-a lungul ultimilor ani?
- Ba da. Dar "cancerul negru", melanomul malign cum il numesc medicii, s-a extins - in ciuda avertismentelor - atingand cifra de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori. In clipa de fata, anual, in Europa se imbolnavesc de aceasta forma de cancer sute de mii de oameni.
- Si nu este singura forma a cancerului de piele...
- O alta forma, asa-numitul spinaliom (carcinom epitelial in placi), face anual mai multe victime: 40 la 100.000 de persoane, iar cea mai frecventa dintre cele trei tumori clasice, basaliomul (carcinom al celulei bazale), chiar 200 din 100.000 de persoane. Ceea ce inseamna o cifra care depaseste - la nivel european - cateva milioane.
- Si cu toate acestea, nu se poate vorbi de boli "populare"...
- Lucrurile stau ceva mai altfel in cazul unei tumori, pe care, practic, populatia n-o cunoaste, dar care - si ea - afecteaza milioane de oameni. Este vorba de keratoza actinica, o modificare exterioara a pielii, insignifianta si, deci, neluata in seama (fiind confundata cu binecunoscutele pete de batranete), dar care este, de fapt, o faza premergatoare a spinaliomului.
- Si de toate acestea se face vinovat soarele?
- Soarele si mai ales expunerile prelungite si chiar arsurile reprezinta un factor de risc evident.
- S-ar putea evita un eventual cancer de mai tarziu, tinandu-i pe copii departe de soare?
- Personal, pledez impotriva oricarei stari de panica provocata de teama de soare. Corect este: copiii sa nu fie tinuti la soare cand acesta este puternic. Intre orele 11 si 15, ei ar trebui feriti consecvent de razele ultraviolete. Cel mai simplu, cu o palarie pe cap sau imbracati.
- Nu este suficienta protectia produselor solare?
- Produsele moderne, cu factor antiultraviolete foarte ridicat, sunt eficiente, dar ele apara pielea doar de actiunea directa a soarelui asupra ei. Energia deosebita existenta in iradierea razelor ultraviolete B si mai ales C nu poate fi amortizata complet de filtrele anti-Uv, iar ea poate produce modificari in nucleul celulelor si poate, asadar, favoriza aparitia cancerului.
- Si care este recomandarea concreta pentru a ne feri de cancerul de piele: produsele solare, imbracamintea sau amandoua?
- Pentru copii: cand soarele este puternic, amandoua. Pentru adulti sunt suficiente, de obicei, creme sau uleiuri cu factor ridicat anti-Uv (incepand de la 16 in sus), dar totul depinde de tipul de piele si de cat de mult soare suportam.
- Un alt factor de risc pentru melanomul malign il reprezinta alunitele. Trebuie sa ni le scoatem chiar pe toate?
- Nu, dar alunitele ar trebui urmarite permanent prin prisma catorva factori: 1. asimetria; 2. contururile; 3. culoarea si 4. diametrul. Daca o alunita este asimetrica sau nu are contururi clare, trebuie aratata medicului. Acelasi lucru este valabil si pentru alunitele de culoare neuniforma, de pilda cele maro cu puncte negre. Tot de un eventual melanom ar putea fi vorba si in cazul celor cu diametrul mai mare de 5 mm. Daca exista dubii, trebuie studiat tesutul.
- Si daca diagnosticul e clar: melanom malign?
- Atunci tumora trebuie extirpata, pastrandu-se o distanta suficienta de tesutul sanatos. Toate celelalte metode, inclusiv laserul, n-au efect. Un melanom face metastaze foarte repede, iar acestea se intind in toate organele. De aceea, se spune ca melanomul este un potential ucigas.
- Celelalte forme de cancer de piele nu sunt la fel de periculoase?
- In comparatie cu melanomul malign, nu. Dar nici inofensive nu sunt. Basaliomul nu face metastaze, dar poate patrunde in tesutul inconjurator si-l poate distruge. Iar spinaliomul produce metastaze in 6 cazuri din 10.
- Ce arme detine medicina moderna impotriva cancerului de piele?
- In functie de marime si de locul unde se afla, tumorile ar trebui extirpate. In cazul unui basaliom superficial, exista insa si un tratament preventiv, pentru stimularea imunitatii. Cu o substanta numita Imiquimod.
- Si cum functioneaza?
- Se unge pielea cu o crema care stimuleaza imunitatea locala, iar astfel sistemul imunitar recunoaste din nou celulele tumorale si le combate eficient.
- Cat de periculos e - de fapt - soarele, ca cel mai important factor de risc?
- In special in cazul spinaliomului, expunerea repetata si cronica la soare este decisiva. Acelasi lucru este valabil si pentru keratoza actinica.
- Asta inseamna ca viata milioanelor de oameni care sufera de aceasta boala se afla in pericol?
- Din fericire, nu. Dar acele milioane de oameni pot fi inclusi in categoria pacientilor de risc. Exista, insa, anumite medicamente noi, Imiquimodul, Diclofenacul si Acidul Hyaluronic, cu care pot fi tratate formele incipiente de cancer. Diclofenacul impreuna cu Acidul Hyaluronic pot produce disparitia acestei modificari grave a pielii in 75% din cazuri.
- Diclofenacul nu este un medicament antireumatic?
- Ba da, si se recomanda in tratamentul reumatismului, fiind un antiinflamator. El stopeaza producerea unei substante inflamatorii, prostaglandina, ceea ce blocheaza alimentarea vaselor si, deci, irigarea cu sange a tumorii, care pur si simplu moare. In combinatie cu Acidul Hyaluronic, Diclofenacul patrunde in tumora si este eficient si in tratarea unor suprafete mai mari de piele.
- Deci putem indrazni, totusi, sa ne bucuram de soarele acestei primaveri?
- Bineinteles. Sunt un adversar al oricarei isterii antisoare. Lumina solara este extrem de importanta pentru metabolismul vitaminei D, care devine activa doar sub influenta ei, absolut vitala pentru noi toti. De vitamina D avem nevoie pentru stabilitatea sistemului osos. Urmarile dramatice ale deficitului acestei vitamine sunt vizibile la copiii care sufera de rahitism din lipsa de soare. In plus, soarele este de neinlocuit si in cazul metabolismului hormonal. In lipsa lui, anumiti hormoni nu mai sunt produsi in cantitate suficienta. Printre ei se numara si serotonina (hormonul fericirii), care joaca un rol important in metabolismul cerebral. In tarile nordice, cu lumina solara putina, numarul persoanelor dependente de alcool este foarte ridicat. Iar numarul celor depresivi creste si el acolo unde oamenii duc dorul luminii solare.
- In tratamentul depresiilor, psihiatrii folosesc, uneori, lampile...
- Asa este. In felul acesta, se incearca compensarea deficitului neurotransmitatorilor din creier. Cand acestia lipsesc, devenim depresivi. Dar lampile nu sunt un inlocuitor perfect, pentru ca spectrul luminii solare este unic. Depinde de fiecare dintre noi cum ne "dramuim" timpul petrecut la soare, pentru a evita cancerul si pentru a ne bucura de o calitate optima a vietii noastre.
Cea mai frecventa forma de cancer al pielii
Keratoza actinica este denumirea unei faze premergatoare cancerului de piele, care apare la 15% dintre persoanele in varsta de 40 de ani si ceva mai frecvent la cele trecute de 60.
Milioane de oameni sufera de aceasta boala care afecteaza mai ales persoanele cu pielea alba.
Ea poate fi combatuta cu ajutorul unui gel anti-cancerigen care contine Diclofenac si Acid Hyaluronic. Ultimul medicament aparut pe piata europeana se numeste Solaraze.