Leacuri populare contra suferintelor primaverii

Redactia
S-au transmis din generatie in generatie, din om in om si din casa in casa, mutandu-se de la sat la oras. Leacurile populare de sanatate n-au frontiere.

Aplicate de sute de ani, verificate tot timpul in practica imediata a vietii, ele reprezinta o uriasa experienta de lupta cu boala, care nu da gres niciodata. Astazi, cand medicina stiintifica, cu toata puterea si stralucirea ei, nu poate sa ofere solutii pentru toate afectiunile sau, uneori, ofera solutii prea dure, leacurile naturale reprezinta o alternativa de exceptie. Pretuite in toata lumea, cercetate si activate ca niciodata pana acum, remediile traditionale au patruns in cabinetele medicale, in spitale si farmacii. Iar intre ele, la loc de frunte se afla stiinta milenara a taranilor din Carpati, mai conservatori cu traditia decat altii, mai convinsi ca in spatele vindecarii se afla sufletul omului si mila lui Dumnezeu.
Si fiindca a venit primavara, si odata cu florile de mar si cais "infloresc" si anumite metehne dezlegate de schimbarea de anotimp, deschidem lada de zestre cu retete vechi populare, pe care vi le oferim gratuit si cu drag. (In felul asta efectul e garantat.)

Suferinte ale tubului digestiv

Arsuri la stomac

Mancati migdale: Consumul a 5-10 migdale pe zi inlatura, adesea, arsurile la stomac. Uleiul pe care il contin depune o pelicula protectoare pe peretii stomacului, iar proteinele continute in samburi formeaza un tampon natural, in combinatie cu acidul clorhidric. De provenienta mehedinteana, reteta de vindecare a stomacului cu migdale a fost confirmata recent la un centru de cercetare din orasul Haifa (Israel) de catre profesorul Kleeberg.

Sucul de morcovi cruzi sau cartofi (doua pahare pe zi) potoleste arsurile.

Radacina de reglisa: fierbeti 50 de grame de radacina rasa de reglisa, intr-un litru de apa, vreme de 10 minute. Lasati sa se macereze 5-6 ore. Beti cate un pahar de trei ori pe zi, vreme de trei saptamani. Faceti o pauza de 10 zile, apoi reluati tratamentul. Atentie: reglisa e contraindicata in caz de hipertensiune.

Aerofagie, Balonari

Carbunele vegetal: obtinut prin calcinarea materiei de origine vegetala, este un absorbant ideal, care fixeaza pe suprafata lui bacteriile, toxinele, dar mai ales gazele intestinale, care sunt eliminate pe cale naturala. Se gaseste in farmacii, sub forma de pastile.

Infuzie de tarhon: daca dupa ce mancati aveti dureri de stomac sau vi se umfla abdomenul, presarati pe tot ce mancati putin tarhon tocat sau, si mai bine, faceti o infuzie, pe care o beti dupa masa. Se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa si se lasa sa stea 10 minute.

Vinul de angelica: intr-un litru de vin rosu natural se pun la macerat 30 g de radacina de angelica, un varf de cutit de scortisoara, un praf de nucsoara rasa, o cuisoara. Se lasa sa stea 20 de zile, apoi se strecoara si se pune in sticla. Se bea un paharel de tuica, inainte de mesele principale de peste zi. La fel de bun este si lichiorul de angelica: puneti la macerat 40 g de radacina de planta intr-un amestec de 1/3 tuica naturala de prune si 2/3 apa de izvor. Cand e gata, filtrati si adaugati 200 g de miere.

Seminte de marar: dupa masa, preparati o infuzie dintr-o lingurita de seminte de marar, oparite cu o cana de apa, si lasati-le sa se infuzeze 10 minute. Au efect imediat.

Roinita pentru nervosi: cand nervozitatea si anxietatea va tulbura digestia, faceti o infuzie de roinita, dintr-o lingurita de planta oparita cu o cana de apa. Se lasa 10 minute. Se bea o cana, dupa mesele principale.

Infuzie digestiva din chimen: celebru pentru combaterea gazelor la stomac si impotriva aerofagiei in general, chimenul se prepara in felul urmator: se opareste o lingurita de seminte cu o cana de apa, se lasa sa se infuzeze 10 minute, apoi se bea cate o ceasca dupa fiecare masa.

Colici Intestinale

Lichior de tarhon - se prepara un sirop din 200 g zahar si 1/2 litru de apa. Dupa ce se raceste, se adauga 1/2 litru alcool de 45 de grade. In amestec se pune apoi un pumn de frunze si tulpini de tarhon. Se lasa la macerat 45 de zile. In clipa spasmelor dureroase, beti un paharel de lichior. Calmeaza si durerile menstruale.

Digestie Dificila

Vin de rozmarin: puneti 150 g de frunze proaspete de rozmarin sau 40 de grame de frunze uscate, intr-o sticla de 750 ml. Turnati deasupra vin alb (daca doriti sa fie si diuretic) sau vin rosu (pentru efect fortifiant). Inchideti sticla cu dop si lasati sa macereze continutul vreme de 15 zile, scuturand din timp in timp. Cand e gata, strecurati lichidul si puneti-l intr-o sticla curata. Se bea cate un paharel de tuica dupa mesele principale.

Anemie De Primavara

Radacina de stevie de gradina: este foarte buna impotriva anemiei, pentru ca absoarbe fierul din pamant. Se prepara un decoct dintr-o lingurita de radacina de stevie, care se fierbe intr-o cana de apa, vreme de 5 minute. Se strecoara, se beau doua cani pe zi, inainte de masa, una dimineata si alta seara, inainte de culcare.

Hreanul: radacina de hrean este recomandata si pentru copiii care sufera de rahitism. Se pun la fiert 10-15 g de radacina de hrean taiata marunt, in jumatate de litru de apa, si se fierbe 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. O reteta mai gustoasa: se taie radacina de hrean in rondele, care se pun intr-un borcan si se pudreaza cu zahar. Se inchide borcanul si se pune continutul la macerat. Din siropul format, i se administreaza copilului o lingura pe zi.

Afectiuni respiratorii

Decoct din conuri de brad: se pun 3-4 conuri de pin sau brad intr-un litru de apa si se lasa sa se macereze o ora. Apoi se pune vasul pe foc si se lasa sa fiarba 3-4 minute. Se stinge focul, se acopera vasul cu un capac, se lasa sa se infuzeze 10 minute. Se strecoara. Se beau trei cani de ceai pe zi.

Crize De Astm

Bautura de usturoi - se taie o capatana de usturoi in lamele fine si se pun la macerat 15 zile, in trei litri de tuica de tara. Se scutura in fiecare zi. Se filtreaza printr-un tifon. In caz de criza de astm, se inmoaie o bucata de zahar in acest alcool si se suge incetisor.

Infuzie de turita-mare - se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa si se lasa la infuzat 10 minute. Se bea o cana pe zi. Rareste crizele si le potoleste. Atentie: turita e interzisa in caz de constipatie.

Infuzie de lumanarica - se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa. Se lasa sa se infuzeze 10 minute, se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi. Strecurati ceaiul printr-un tifon, fiindca planta are niste perisori mici care pot irita esofagul.

Respirati vapori de menta - pentru degajarea bronhiilor, inhalatiile cu frunze de menta dau rezultate excelente. Puneti un pumn de planta intr-un lighean, turnati deasupra apa clocotita si respirati vaporii fierbinti, cu grija sa nu va ardeti. Pe langa frunze, puteti adauga si 4-5 picaturi de ulei esential de menta.

Bronsita

Sirop de ceapa si varza - tocati o ceapa, apoi amestecati-o cu 2-3 frunze de varza taiate cat mai marunt. Pudrati-le cu zahar tos si lasati-le la macerat 48 de ore. Se formeaza un soi de sirop din care se ia cate o lingura de mai multe ori pe zi.

Sirop de violete - 100 g de flori uscate sau proaspete se amesteca cu 400 g de miere, 300 ml de apa, se pun la fiert pana ce lichidul dobandeste consistenta unui sirop. Se filtreaza si se pastreaza la rece. Se administreaza 2-3 lingurite seara.

Decoct de ceapa - taiati 3 sau 4 cepe in sferturi, fierbeti-le intr-o jumatate de litru de apa, vreme de 10 minute. Strecurati. Se bea tot lichidul intr-o zi, portionat, in pahare de tuica.

Baie de cimbru - se fierb 400 g de cimbru in 4 litri de apa, vreme de 3-4 minute. Se strecoara si se toarna in apa din baie.

Gripa De Primavara

Bautura de cui incins - Puneti un ibric cu apa la fiert. Puneti sa se inroseasca pe flacara aragazului un cui de fier lung de 3 cm. Umpleti cu apa fierbinte o jumatate de pahar. Adaugati o pastila de aspirina si 2 lingurite de rom. Amestecati pentru a dilua pastila. Adaugati in pahar 9 cuisoare. Cand cuiul e rosu, apucati-l cu grija cu un cleste si varati-l in lichid. Asteptati sa sfaraie, scoateti-l afara, apoi beti lichidul incetisor, inghititura de inghititura (fara sa inghititi cuisoarele, care se filtreaza cu dintii). Culcati-va, invelindu-va cat mai gros pentru a transpira. Daca e necesar, repetati operatia.

Vin fierbinte cu scortisoara: puneti la fiert o sticla de vin rosu. Adaugati 15 g de scortisoara, 5 bucati de zahar si cateva felii de lamaie. Beti o jumatate de sticla pe zi, impartita in 4 portii. Se repeta reteta, trei zile la rand. Gripa va cere indurare...
Daca totusi boala treneaza, faceti o cura de mere. Mancati intre 500 g - 1 kg de mere rase, exceptand orice alt aliment, vreme de 2-3 zile.

Raceli De Primavara

Baie de picioare cu mustar: mustarul bunicilor noastre este de mare actualitate in raceli mai usoare. Amestecati 150 g faina de mustar cu putina apa rece. Lasati-o sa stea un sfert de ora, apoi adaugati pasta obtinuta in 4 litri de apa calda (38 de grade). Turnati-o intr-un lighean si bagati-va picioarele inauntru. Temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 40 de grade, fiindca mustarul isi pierde puterea.

Cataplasme cu hrean: radeti radacina de hrean si puneti cataplasme pe piept.

Probleme legate de ochi

Mararul - In Tara Codrului se spune ca mararul face minuni in bolile de ochi. Serpii veninosi, la venirea primaverii, se freaca pe ochi cu marar, pentru a avea privirea mai agera. Fals sau adevarat? Cert este ca fumigatia cu marar e foarte eficienta contra conjunctivitei si pentru a dezumfla pleoapele. La fel de buni sunt si aburii. Se zdrobeste o lingura cu seminte de marar, se pun intr-un vas si se toarna deasupra apa clocotita. Apoi va aplecati cu fata peste aburi, acoperiti pe cap cu un prosop. Stati asa 10 minute.

Pulpa de dovleac: daca o conjunctivita va da de furca, luati putin miez de dovleac, mixati-l si aplicati-l in cataplasme, pe ochii inchisi. Usurarea e imediata.

Galbenus de ou si faina de secara - se prepara din ele o pasta care se aplica pe ochi. Vindeca conjunctivita.