Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,2 kg pulpa de miel dezosata, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 1 ardei iute verde (mic), 1 legatura patrunjel verde, 2 linguri ulei de masline, 1 lingura otet alb, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Taiati carnea bucati de cca 5 cm. Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Spalati ardeiul iute, indepartati nervurile si semintele si taiati-l fasii subtiri. Alegeti patrunjelul, spalati-l, zvantati-l si tocati marunt.
Incingeti uleiul intr-o cratita si caliti ceapa 3-4 minute, amestecand intruna, pana ce se rumeneste usor.
Incingeti o tigaie de teflon - fara grasime in ea - si prajiti bucatile de carne, pana ce se rumenesc pe toate partile. Adaugati sare si piper si puneti apoi carnea in cratita cu ceapa, impreuna cu usturoiul, ardeiul iute si patrunjelul verde. Amestecati si turnati deasupra otetul.
Acoperiti cratita cu un capac si lasati carnea sa fiarba incet, la foc mic, aproximativ o ora, verificand din timp daca pe fundul cratitei este lichid suficient. Daca nu, adaugati apa, dar foarte putina, pentru ca mielul trebuie sa fiarba in propria-i zeama.
Drob de miel
(Turcia)
Ingrediente: maruntaie de la un miel (ficat, plamani, rinichi, inima), 1 legatura ceapa verde, 2 cepe uscate, 200 g orez, 50 g stafide, ulei, 4-5 legaturi de verdeata (patrunjel, marar si cimbru proaspat), 3 oua, sare, piper + 1 prapur.
Mod de preparare:
Se spala bine maruntaiele, se pun intr-o oala, se acopera cu apa rece, se adauga putina sare si se lasa sa fiarba pana ce se patrund bine. Se scot din oala, se lasa sa se raceasca si se taie marunt.
Se curata ceapa, se toaca si se caleste in 2 linguri de ulei incins. Cand devine transparenta, se pune si carnea, se lasa sa se caleasca si ea cateva minute si se rastoarna intr-un castron sau o cratita mai mare.
Se adauga ouale crude, orezul fiert, stafidele inmuiate in apa calduta, verdeata tocata, sare, piper si putina apa in care au fiert maruntaiele si se amesteca bine.
Se aseaza prapurul intr-o cratita unsa cu ulei, se pune peste el umplutura, se pliaza marginile, astfel incat s-o acopere, si se da drobul circa 40 de minute la cuptorul incins la 180gr.. Cand s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se serveste - dupa gust - caldut sau rece.
Cotlete de miel cu orez si ananas
(Germania)
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 20 g unt topit, 150 g orez cu bobul lung, 1/4 l zeama concentrata de carne de vita (Knorr+apa), 1 cutie cu ananas taiat bucati (cca 136 g), 1/2 andiva, 40 g samburi de nuca zdrobiti mai mare, 8 cotlete de miel (600 g), 2 linguri ulei, sare, piper.
Mod de preparare:
Se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt si se calesc in uleiul incins. Se adauga orezul, se caleste si el putin, se stinge cu zeama de carne si 50 ml de suc de ananas si se lasa sa dea in clocot. Se acopera vasul cu un capac si se fierbe orezul - la foc mic - circa 15 minute.
Se curata andiva, se spala, se zvanta si se taie fasii subtiri, iar nuca zdrobita se rumeneste intr-o tigaie de teflon fara grasime.
Cotletele de miel, spalate si sterse cu un servet de bucatarie, se prajesc in uleiul incins, cate 3 minute pe fiecare parte, se sareaza si se pipereaza.
Se incorporeaza bucatile de ananas in orez, se lasa sa fiarba impreuna inca 2 minute, se adauga si nucile rumenite si fasiile de andiva si se serveste orezul impreuna cu cotletele de miel.
Miel picant cu ardei gras
(Ungaria)
Ingrediente (pentru 2 persoane): 700 g pulpa de miel fara os, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 2 rosii, 2 catei de usturoi, 1/2 ceapa, 1/2 lingurita cimbru proaspat, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 lingura ulei, 1/2 lingurita ardei iute pisat, 1/2 ceasca suc de rosii, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Taiati carnea bucati de circa 3 cm. Curatati ardeii de nervuri si seminte si taiati-i fasii.
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt. Opariti rosiile, indepartati pielita si semintele (prin presare) si taiati-le marunt.
Incingeti uleiul intr-o cratita, puneti bucatile de carne, presarati-le cu praful de ardei iute (cu ajutorul unei strecuratori mici) si prajiti-le intorcandu-le de cateva ori, fara sa infigeti furculita in ele. Scoateti-le din cratita, lasati-le sa se scurga, sarati-le si piperati-le.
Caliti - in aceeasi cratita - ceapa si usturoiul, amestecand pana ce se rumenesc usor, adaugati ardeii si rosiile, acoperiti cratita cu un capac si lasati-le sa fiarba 15 minute, la foc potrivit.
Adaugati carnea, sucul de rosii si cimbrul si lasati sa fiarba, cu capac, la foc mic, aproximativ o ora. Mai gustati o data mancarea de sare si piper si presarati deasupra patrunjelul verde tocat chiar inainte de-a o servi.