Rosia Montana: lupta continua

Ion Longin Popescu
Recent, in cadrul Clubului Humboldt de la Institutul Goethe din Bucuresti, cunoscutul arheolog prof. dr. Mircea Babes a tinut o conferinta dedicata complexului de situri arheologice de la Rosia Montana.

In prezenta unui reprezentant al Ambasadei Germaniei, a circa 70 de membri ai Clubului, studenti, geologi si arheologi, distinsul universitar a atras din nou atentia cercurilor stiintifice asupra pericolului disparitiei unor vestigii unice in Europa, in cazul in care proiectata exploatare miniera va primi aprobarile necesare din partea guvernului. D-l Babes a spus: "Nu stiu daca prin argumente arheologice ar putea fi stopat acest proiect, dar noi ne facem datoria morala si de constiinta; cred ca nu trebuie sa cedam, avem o raspundere in fata generatiilor viitoare. Timpul alocat sapaturilor (cinci ani) a fost prea scurt, cercetarile s-au facut sub presiunea timpului, iar descarcarile arheologice au fost acordate impotriva cutumei meseriei noastre, pe suprafete de 500 de ori mai mari decat cele cercetate. Ilegalitatea lor a fost sanctionata, in mod firesc, de catre Curtea de Apel din Alba Iulia, care a decis suspendarea descarcarilor de pe Masivul Carnic".
2. Despre Rosia Montana s-a vorbit si in cadrul seminarului "Minerit Modern in Romania", organizat in zilele de 13-14 aprilie de organizatia "Epmining" din Cluj-Napoca, intr-un amfiteatru al Universitatii de Constructii din Bucuresti. Potrivit informatiilor puse la dispozitia presei, Epmining isi propune sa dezvolte un "parteneriat de mediu pentru minerit". Ne-a atras atentia in mod special "Studiul de Caz Rosia Montana" - o lucrare ce pare a fi emanata direct din... laboratoarele companiei "Gold Corporation". Pana la proba contrarie, notiunea de dezvoltare durabila pe care o promoveaza Epmining nu corespunde cu ceea ce in Ue se intelege prin acest concept. Spun aceasta, deoarece Epmining, pe de o parte, vorbeste de grija pentru "generatiile viitoare", iar pe de alta, sustine ca proiectul "Gold Corporation" este singurul valabil in Apuseni. (Un proiect "durabil" doar vreme de 16 ani!) Desi pretinde ca va fi un "partener" serios si obiectiv pentru Ministerul Mediului, Epmining ignora proiectele alternative. (Organizatia isi tradeaza sursele de informatii atunci cand citeaza suma de 100 de milioane de dolari care s-ar fi cheltuit la Rosia Montana cu forajele, sapaturile arheologice, stramutarea etc. - suma vehiculata doar de "Rmgc", care nu a fost vreodata verificata de un expert financiar-contabil independent.)
3. Stirea cea mai ingrijoratoare este legata de un discurs al directorului general al "Gold Corporation", Richard Hill. Imitandu-l perfect pe antecesorul sau Ion Iliescu, d-l Hill cheama la o noua mineriada, instigand la violenta impotriva opozantilor proiectului "Rmgc". Citam din discursul adresat minerilor: "Ong-urile care ataca Proiectul Rosia Montana trebuie aratate explicit lumii intregi ca nu va reprezinta, ci doar incearca sa decida in locul dvs. oprirea Proiectului. Permiteti-mi sa va spun ca o majoritate tacuta nu va fi niciodata un ajutor pentru dezvoltarea proiectului. Raul triumfa atunci cand oamenii de buna credinta nu fac nimic ("raul", adica Ong-urile; "oamenii de buna credinta", adica minerii - n. red.). Sprijinul si vocea dvs. trebuie sa se faca auzite. Un sprijin tacit nu va fi de ajutor." Dupa o asemenea instigare, sprijinul a venit rapid si zgomotos: doi betivi au atacat cu cutitul o activista a asociatiei "Alburnus Maior", amenintand-o ca o baga cu capul in soba si-i dau foc. Chemata la fata locului, politia a plecat cum a venit. Nici o mirare! Sotia si fiica sefului de post sunt angajatele "Rmgc". Incidentul ar trebui sa puna pe ganduri guvernul. Un cetatean strain indeamna la revolta minereasca, dupa ce vede ca organismele statului (Agentia de Mediu, Prefectura si Consiliul Judetean Alba) incep sa-si faca datoria si sa nu mai aprobe toate cererile "Rmgc". Tensiunile din Apuseni sunt serioase, iar daca guvernantii fac in continuare ureche surda la semnalele societatii civile, vor purta raspunderea eventualelor urmari dramatice.