Retete de post taranesti

Redactia
Salata de varza rosie cu mere si hrean.

Ingrediente: 1 varza rosie, 3-4 linguri untdelemn, 2 mere frumoase, 1/2 radacina de hrean, sare, otet cat sa acopere varza tocata.
Mod de preparare:
Varza rosie se curata de foile vestede din exterior, se desface foaie cu foaie, se spala, apoi se taie vinele fiecarei foi deoarece sunt tari. Se ruleaza mai multe foi si se taie subtiri ca fideaua. Dupa ce a fost taiata toata varza, se freaca bine cu sare si se lasa deoparte 10-15 minute. Apoi se stoarce si se opareste cu otet clocotit. Varza astfel pregatita poate fi pastrata mai mult timp intr-un borcan. In momentul in care se serveste, se scurge varza de otet, se pune in salatiera, se adauga merele rase cu coaja cu tot, hreanul ras (cantitatea de hrean depinde de gustul gospodinei) si untdelemnul, se amesteca totul bine si se serveste.

Bors de loboda

Ingrediente: 3-4 legaturi de loboda, 1 ceapa alba, 1 radacina pastarnac, 1 rosie, 2 morcovi, 1 radacina de patrunjel, sare, piper, 1 legatura leustean, 2-3 linguri de orez, 1 l de bors.
Mod de preparare:
Se curata loboda, se spala, se taie in suvite si se opareste. Zarzavatul curatat si spalat se da prin razatoare, iar ceapa se toaca marunt. Se calesc in untdelemnul bine incins morcovii, ceapa, restul de zarzavat si loboda. Se lasa sa se inabuse 10 minute, dupa care se adauga borsul dat inainte in fiert. Cand incep sa clocoteasca se pune orezul fiert separat si feliile de rosii curatate de pielite si samburi. Se lasa la foc bland 15 minute. Se adauga verdeata tocata, sarea si piperul de cuviinta. La dorinta se drege cu galbenusuri de oua batute cu smantana.

Rosii prajite

Ingrediente: 1 kg rosii, 150 ml untdelemn, 1 legatura patrunjel verde, 2 catei de usturoi, 100 g faina, sare.
Mod de preparare:
Se spala si se taie rosiile in felii groase. Se sareaza si se lasa in castron 20 de minute, dupa care se dau prin faina si se prajesc in untdelemnul incins. Se servesc stropite cu mujdei de usturoi si patrunjel verde tocat marunt deasupra.

Tocana de masline

Ingrediente: 300 g masline, 600 g rosii, un praf de piper, 1 telina, 1 legatura de patrunjel verde, 2 cepe, 125 ml untdelemn, 2 foi de dafin, 400 ml apa fiarta cu Vegeta, sare, marar verde.
Mod de preparare:
Maslinele se desareaza in apa fierbinte. Separat se inabusa in untdelemn ceapa tocata marunt si telina (fideluta). Se fierb rosiile si se trec prin sita impreuna cu ceapa si telina prajite. Se pun in cratita si se adauga maslinele, apa fiarta cu Vegeta si se fierbe 30 de minute. Se potriveste de sare si piper, se pun foile de dafin si se fierbe acoperit 15 minute. Se serveste cu verdeata tocata marunt deasupra.

Iahnie de cartofi

Ingrediente: 1 kg cartofi, 1 ceapa mare, un varf de cutit de boia de ardei, 2-3 foi de dafin, 2 linguri de ulei, o jumatate pahar de bulion de rosii, sare, piper, un praf de faina.
Mod de preparare:
Se prajeste in uleiul incins ceapa tocata marunt. Se stinge cu bulionul de rosii, desfacut cu putina apa, si se adauga boiaua de ardei, sare si foi de dafin. Se presara un praf de faina. Se introduc cartofii curatati de coaja, spalati si taiati cubulete. Se fierbe 30 de minute.



Dulciuri

Trigoane cu nuci

Ingrediente: foi de placinta, 1 lingura mare de miere, 1/2 ceasca de zahar, 1 1/2 ceasca de nuca macinata, 1 1/2 ceasca de pesmet, 1 lingurita de scortisoara.
Mod de preparare:
Se pun la fiert 3/4 ceasca apa, mierea si zaharul timp de 5 minute. In acest sirop se pun nucile, scortisoara si pesmetul. Se unge o foaie de placinta cu ulei, se aseaza deasupra ei o alta si se taie in 7 benzi lungi. Pe fiecare banda de aluat se aseaza o lingura de umplutura, se ruleaza in trigoane si se coc. Se pot servi asa cum sunt sau se pot insiropa cu un sirop obtinut dintr-o ceasca zahar, o ceasca apa, 4 linguri miere si putina scortisoara, care se fierb timp de 5 minute.