Selectia "Formula As"

Adriana Bittel
James Hadley Chase, Vinovatii se tem, traducere de Lidia Gradinaru, Editura "Lucman" (Tel. 021/222.53.16), 102 pag., 95.000 lei.

Nu va ascund ca imi plac romanele politiste si ca le consider cel mai bun divertisment dupa o zi obositoare sau in imprejurari stresante, cand sunt nevoita sa-mi pierd timp in asteptare. Cotata ca un gen minor datorita accesibilitatii largi (practic, oricarui alfabetizat), literatura politista face totusi apel la inteligenta, la ingeniozitate, la simtul umorului si la imaginatie, spre deosebire de celalalt gen popular, "romanul roz" de amor. Care pe mine ma plictiseste de moarte, prin sentimentalismul dulceag, schemele melodramatice si inevitabilul happy-end. Daca romanul "cu apa de trandafiri" e doar un produs de consum, cu ingrediente ieftine, pentru fetiscanele si nevestele frustrate, cartile politiste "meseriase" sunt pe gustul tuturor categoriilor de cititori, de la adolescenti la intelectuali rafinati. Sigur ca exista si aici o serie de scheme ce au in centru enigma unei crime, dar caile de rezolvare a ecuatiei cu una sau mai multe necunoscute sunt atat de variate, incat autorul se poate juca mereu cu asteptarile cititorului, ii poate rasturna repetat deductiile si ii poate tine treaza curiozitatea pana la surpriza finala, care sa explice altfel, cum n-ai fi banuit, tot restul. Ca stil, se foloseste in general simplitatea procesului verbal, laconismul dialogurilor, elipsa narativa si o economie de mijloace mai aproape de scenariul cinematografic. Relatarea de aventuri primejdioase se impleteste cu un fel de cronica realista a unor medii sociale prin care circula cu mare mobilitate personajul central, reluat de autor de la o carte la alta si care ajunge sa-ti devina o buna cunostinta, cu personalitatea, biografia, obiceiurile si ticurile lui verbale. Acesta poate fi un comisar de politie ca Maigret al lui Simenon, un gentleman-detectiv armator, ca Sherlock Holmes al lui Conan Doyle sau Hercule Poirot al Agathei Christie, un "privat" dezabuzat ca Sam Spade al lui Dashiell Hammet sau chiar o batrana doamna perspicace, precum Miss Marple. Asta - la clasicii genului, favoritii mei, fiindca autorii contemporani de "serie neagra" si-au inventat pe post de detectivi femei si barbati de cele mai vanate varste, profesii si structuri psihice.
Librariile noastre sunt pline de romane politiste, presupus rentabile. Se cauta mai ales "marca garantata", scriitorii bine cunoscuti. Unele edituri infiintate de neprofesionisti doar pentru profit au apucat sa cumpere inca din 90 drepturile pentru intreaga opera a cate unui autor celebru si au pus pe piata traduceri deranjant de proaste, practic neredactate, pline si de greseli de tipar, pe hartie mizerabila - o adevarata bataie de joc. Din fericire, avem la dispozitie si colectii bine traduse, editate cu impecabil profesionalism, precum seria Georges Simenon de la Editura "Polirom" (ajunsa, zilele acestea, la al zecelea titlu, cu Maigret la New York), sau "Colectia romanului politist" de la Editura "Lucman", pe care v-o recomand azi. Pe langa volume de "grei" precum Dashiell Hammet, Edgar Wallace, Peter Cheyney sau Ross Mac Donald, in aceasta colectie au aparut si sapte romane semnate de James Hadley Chase (1906-1985), un adevarat maestru al genului si un favorit al Hollywoodului, care-i datoreaza multe ecranizari de succes. Am ales pentru dvs. Vinovatii se tem fiindca dupa el s-a facut filmul Basic instinct cu seducatoarea Sharon Stone si daltita ei de spart gheata, ascunsa sub perna (sunt sigura ca l-ati vazut, fiindca s-a reluat de cateva ori pe diferite canale Tv). Chiar daca identitatea criminalei va e cunoscuta din film, lectura va va captiva. Cu atat mai mult cu cat personajele va apar in minte cu chipurile actorilor, iar strategia ingeniosului scriitor e imbatabila, o placere in sine. Iar daca veti citi si celelalte carti ale lui J.H. Chase din seria de la Lucman (care se gasesc in librarii la preturi modice, intre 55.000 si 95.000 de lei), veti vedea ca scriitorul nu se repeta, inventeaza mereu alte trucuri narative, alte tipuri de personaje si alte capcane subtile pentru a ne tine sub fascinatie de la prima la ultima pagina. In serile in care va simtiti satui de violentele extreme, vulgaritatile, exploziile, vacarmul si dialogul stupid al asa-ziselor filme de actiune de la televizor, va garantez o buna distractie cu un roman de J.H. Chase: timp de cateva ore veti uita complet de grijile cotidiene.