Intrebati-ne, va raspundem

Redactia
"Am pielea foarte uscata pe picioare si brate. Cand afara e soare, aproape se transforma in solzi. Ce produse sa folosesc?"

Minerva - Botosani
Pe anumite parti ale corpului, mai ales pe picioare, coapse si brate, glandele sebacee sunt mai putin numeroase, ceea ce fragilizeaza pielea. Ea retine mai putina apa si devine mai vulnerabila la agresiunile cotidiene: sapun, geluri care contin detergenti, apa cu exces de calcar, bai fierbinti prea frecvente, epilari, soare etc. Odata cu inaintarea in varsta, fenomenul se accentueaza, dar pielea de crocodil are uneori alte cauze: o mostenire genetica, excesul de medicamente pe baza de corticoizi, o alimentatie prea saraca in grasimi. In toate aceste imprejurari, important este sa actionati rapid si competent. Prima masura consta in rehidratarea cu creme emoliente. Laptele de corp folosit de obicei nu ajunge pentru a compensa carentele de sebum. Optati pentru produsele destinate anume tratarii pielii uscate, care au o compozitie bogata, bazata pe glicerina, alantoina, steroli etc., capabili sa absoarba si sa retina apa. La fel de bun este si untul proaspat de casa, pe care il lasati putin sa se inmoaie (la temperatura camerei), apoi il amestecati cu o picatura de ulei aromat, ca sa-i treaca mirosul specific. El formeaza pe piele o pelicula protectoare, prin grasimea naturala pe care o contine. In ce priveste optiunea intre ulei si crema, va indemnam sa o alegeti pe cea din urma. Uleiurile de corp aduc, ce-i drept, o senzatie imediata de confort, dar raman la suprafata pielii. Peste 30 de minute, trebuie sa il folositi din nou. In schimb, cremele actioneaza in profunzime. Totusi, de cate ori faceti baie, turnati si putin ulei parfumat in apa, ca sa o imblanziti. Si sa stiti ca uleiul de corp devine mai eficient, daca e aplicat pe pielea inca umeda.

"Am cumparat un instrument de masaj facial si nu stiu cum sa-l folosesc. E dintr-un soi de piatra verzuie, provine din China si se gaseste prin targurile duminicale"

Maura Dolcea - Iasi
Micul aparat despre care vorbiti se cheama stimuloval, isi are originea in China, dar se foloseste si in Occident. Format din doua rulouri mobile, unul mai mic decat celalalt, are rolul sa amelioreze circulatia sanguina la suprafata si sa dreneze acumularea de limfa. Ruloul mic e pentru zona gurii, a ochilor si a nasului, ruloul mare pentru frunte si obraji. Se efectueaza miscari de masaj in sus si in jos, cu efecte deosebite pentru mentinerea fermitatii epidermei. Se foloseste pe pielea curata si perfect demachiata, dimineata si seara, inainte de aplicarea produselor de ingrijire cosmetica.
Mod de utilizare: faceti 15 miscari pentru fiecare zona a fetei: pe frunte si pe tample faceti miscari orizontale si verticale, pe nas - verticale, pe pometi si barbie - miscari verticale si pe gat - miscari orizontale.

"Am pori dilatati. Fac usor puncte negre si cosuri, mai ales cand afara e cald. Exista vreun leac usor si eficient?"

Raluca - Pitesti
Iata un leac ideal pentru pori dilatati: preparati o infuzie de ceai negru si lasati-o sa se raceasca. Adaugati putin lapte, inmuiati un tampon de vata si stergeti-va de mai multe ori pe obraz. Ceaiul contine substante astringente, iar laptele lipide hranitoare. O baie de aburi cu infuzie de salvie are acelasi efect astringent. Puneti un pumn de frunze proaspete sau 3 linguri de frunze uscate intr-o oala cu apa in clocot. Varsati-o intr-un lighean, lasati-o sa se raceasca putin, apoi acoperiti-va capul cu un prosop si stati cu fata in aburi zece minute. Clatiti-va cu apa rece.




Cosmetica naturista

Lotiune pentru par, cu dafin si buxus

Este un stimulent pentru cresterea parului, care degaja un miros salbatic de buxus, dafin si ulei parfumat de lamaie. Buxusul stimuleaza cresterea parului, dafinul combate matreata, otetul de mere si uleiul aromat de lamaie fortifica radacinile. Aceasta lotiune se aplica dupa spalarea parului.
Ingrediente: 1 pumn de frunze de dafin, 1 pumn de frunze de buxus (este o planta ornamentala care creste in tufe, inconjurand peluzele cu flori din parcuri. Are frunze mici, foarte verzi si carnoase, care daca sunt puse pe o plita fierbinte, se umfla si se invart ca morisca), 150 ml otet de mere, 15 picaturi de ulei aromat de lamaie.
Mod de preparare:

Detasati frunzele de dafin si pe cele de buxus de pe ramurele. Puneti cate un pumn din fiecare planta intr-un castron.
Masurati un litru si jumatate de apa clocotita si turnati-o peste frunze.
Puneti vasul pe flacara foarte mica, pana ce lichidul da in clocot. Lasati sa fiarba potolit 20 de minute, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn.
Cand timpul expira, trageti vasul deoparte si lasati-l sa se raceasca. Strecurati lichidul, apoi adaugati otetul de mere si picaturile de ulei de lamaie. Amestecati usor, apoi turnati lichidul intr-o sticla frumoasa si lasati-l sa se decanteze.