Intre iarna si primavara...

Redactia
Salata de legume cu costita afumata.

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 conopida mica, 1 inima de varza alba, 1 inima de varza rosie, 1 bulb de fenicul, 1 tulpina de praz, 3 rosii, 1 conserva mica cu boabe de porumb (140 g), 12 felii subtiri de costita (slanina, bacon etc.), 1 lingura ulei. Pentru sos: 1 ou fiert tare, 1 lamaie, 1 fir de tarhon, 8 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Spalati conopida, varza alba si varza rosie, lasati-le sa se scurga si taiati-le lamele subtiri.
Scurtati tulpina de praz, eliminand portiunea verde, spalati-o bine, scurgeti-o si taiati-o marunt.
Spalati rosiile, stergeti-le cu un prosop de bucatarie, indepartati pedunculii si taiati-le in 4. Scurgeti boabele de porumb.
Puneti toate legumele intr-un castron mare, adaugati uleiul, oul fiert, taiat ceva mai mare, si tarhonul taiat cu foarfeca. Sarati si piperati.
Puneti intr-o tigaie o lingura cu ulei, prajiti feliile de costita pana ce se rumenesc si devin crocante, asezati-le peste legume si serviti salata si separat sosul.

Tarta cu ceapa

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg de ceapa taiata pestisori, 1 cutie cu fileuri de ansoa in ulei, 12 masline negre, 1 crenguta cimbru proaspat, 1/4 lingurita seminte de chimen, 2 linguri ulei de masline, 1/2 lingurita zahar, sare, piper.
Pentru aluat: 200 g faina + 20 g pentru planseta, 1 lingura ulei de masline, 1 galbenus, 80 g unt moale, 1 varf de cutit sare fina.
Mod de preparare:

Cerneti faina pe planseta, faceti o gropita la mijloc si puneti in ea untul taiat bucatele. Adaugati galbenusul, uleiul, 2 linguri cu apa si sarea si framantati repede toate ingredientele cu varfurile degetelor.
Strangeti aluatul in forma de bila, inveliti-l cu o folie de plastic si lasati-l sa se odihneasca la rece, circa o ora.
Incingeti intr-o tigaie 2 linguri cu ulei si prajiti ceapa, pana ce devine sticloasa. Adaugati 50 ml de apa si zaharul si gustati-o apoi de sare si piper.
Acoperiti cu un capac si lasati ceapa sa fiarba o ora la foc mic, pana ce capata consistenta unei dulceti. Luati-o apoi de pe foc, incorporati semintele de chimen si amestecati.
Incingeti cuptorul la 180gr..
Intindeti aluatul pe planseta infainata (grosimea aluatului: circa 5 mm), asezati-l intr-o forma rotunda cu diametrul de 25 cm si intepati-l (si pe margini) cu o furculita.
Intindeti stratul de ceapa peste aluat, puneti deasupra maslinele si fileurile de ansoa (scurse) si presarati frunzulite de cimbru.
Dati tarta circa 35 de minute la cuptor sa se rumeneasca frumos si serviti-o calduta.

Sardine umplute

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,2 kg sardine, 1 kg spanac, 2 catei de usturoi, 2 linguri seminte de pin, 2 prize nucsoara rasa, 20 g unt, 5 linguri ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati sardinele si zvantati-le cu hartie absorbanta, pornind de la coada la cap.
Crapati-le pe burta, indepartati capetele si sira spinarii, clatiti-le bine cu apa rece, puneti-le intr-o strecuratoare, presarati peste ele sare si lasati-le sa se scurga.
Incingeti cuptorul la 210gr.C.
Curatati spanacul, spalati-l in cateva ape si dupa ce s-a scurs, puneti-l intr-o cratita impreuna cu untul. Adaugati sare si piper si lasati-l sa fiarba la foc potrivit, amestecand intruna cu o lingura de lemn, pana ce-si reduce volumul la jumatate.
Luati-l de pe foc, incorporati nucsoara, semintele de pin si usturoiul curatat si zdrobit si amestecati bine. Umpleti sardinele cu spanac, rulati-le (inspre coada) si asezati-le intr-o forma termorezistenta, unsa cu putin ulei.
Turnati peste ele uleiul ramas, presarati piper si dati-le 10 minute la cuptorul incins.
Serviti-le imediat cu paine de casa prajita.



Dulciuri

Crema de lamaie la cuptor

Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 ml lapte, 300 ml frisca nebatuta, 6 galbenusuri, 75 g zahar pudra, 1 baton de vanilie, o lamaie si jumatate.
Mod de preparare:

Turnati intr-o cratita laptele si frisca lichida. Despicati batonul de vanilie in doua (pe lung), razuiti-l cu un cutit si incorporati in lapte vanilia razuita impreuna cu batonul. Puneti laptele pe foc si cand da in clocot, acoperiti-l cu un capac, luati-l de pe foc si lasati sa se infuzeze 10 minute. Indepartati batonul de vanilie si puneti din nou laptele sa se incalzeasca.
Spalati cu apa calda lamaia intreaga si radeti coaja.
Bateti galbenusurile cu zaharul, incorporati laptele clocotit, amestecand intruna, strecurati compozitia si adaugati coaja rasa de lamaie.
Turnati crema in 6 forme de portelan (rezistente la foc), acoperiti fiecare forma cu folie de aluminiu si asezati-le intr-un vas umplut pe jumatate cu apa fierbinte.
Dati-le la cuptor si lasati crema sa se inchege pe baia de apa circa 30 de minute (la mijloc trebuie sa fie inchegata, dar sa tremure).
Lasati crema sa se raceasca circa 2 ore la frigider si serviti-o direct in forme, ornata cu coaja jumatatii de lamaie ramase, taiata julienne.