Calendar de primavara

Ilie Tudor
Lasati-va sufletul sa infloreasca. Prima luna a primaverii e cea mai imprevizibila si mai... emotionanta luna a anului. Acum se face trecerea de la frig la caldura, de la somnul naturii la renasterea ei.

In trecut, oamenii priveau cu luare-aminte la semnele anotimpului, pentru ca ele prefigurau tot anul care urma. Firul firav al energiei noastre vitale, in aceasta luna de inceput, este intocmai ca mersul apei din izvoare si rauri, care trece alternativ de la inghet la dezghet, curgand sovait printre sloiurile transformate in insule plutitoare, pentru ca apoi, spre sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie, ea sa fie eliberata total din inchisoarea de gheata a iernii si sa curga navalnic. Dar pana sa ajunga la acest apogeu, starea de vitalitate e destul de fragila, si din punct de vedere al sanatatii, luna martie constituie perioada cea mai delicata a anului. Acum este momentul cand apar cele mai puternice epidemii de boli respiratorii, cand majoritatea afectiunilor cronicizate tind sa intre in faza acuta. N-a fost totdeauna asa! Inaintasii nostri erau mult mai rezistenti la schimbarile de anotimp, pentru ca ei traiau in natura. Ce diferenta fata de viata bietilor oraseni, captivi in cenusiul de asfalt al aglomeratiilor urbane, care nici nu mai stiu cand vine cu adevarat primavara! Imbucuratoarele semne ale venirii anotimpului cald sunt pentru cei mai multi dintre ei insesizabile, in schimb oboseala iernii se simte din plin. In plus, de la o vreme incoace, tot mai des bucuria primelor zile de primavara este inlocuita de panica, de un gen de asteptare cu ochii pe prognozele meteo, insotita de inevitabile lamentari colective atunci cand apare o zapada neanuntata sau un inghet. Fireste, aceasta atitudine nu este deloc sanatoasa si nu ne face mai fericiti, ea mai degraba indepartandu-ne de natura si de miracolul venirii, fie si intarziate, a primaverii. Tocmai pentru a contracara aceasta atitudine pesimista, vom creiona, in continuare, cateva din trasaturile unui mod sanatos de a astepta primavara.
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne curatam organismul de reziduurile acumulate peste iarna. Cum? Schimbandu-ne, mai intai, alimentatia, in sensul adoptarii unui regim preponderent vegetarian (de altfel, Postul Pastelui a inceput), cu mai putine calorii, cu hrana ceva mai bogat condimentata ca de obicei, dar usoara. Apoi, trebuie sa urmarim sa nu pierdem nici unul dintre alimentele-medicament ale lui martie. In curand, vor aparea primele urzici, primele frunze fragede de papadie, apoi deliciosul spanac si frunzele de salata verde, urmate indeaproape de leurda, care este un elixir pentru sistemul circulator. Nu trebuie sa uitam nici de ridichile rosii, de primavara, care sunt un excelent drenor pentru organism si o protectie extraordinara impotriva bolilor respiratorii. Vom urmari ca aceste bunatati sa nu lipseasca de pe masa noastra, in nici o zi.
Spre sfarsitul lui martie, incepeti o cura usoara de dezintoxicare. Poate fi un mic tratament matinal cu apa de tarate, administrarea unei plante depurative (salvie, lemnul-Domnului, anghinare), drenarea colonului si usurarea corpului de cateva kilograme (cu fructe de soc, ulei de ricin). Accelerati acest proces de despovarare de toxinele iernii, facand gimnastica, miscandu-va mai mult.
Odata ce ne-am schimbat alimentatia si am inceput sa ne usuram organismul, suntem gata de urmatorul pas important: sa redevenim activi si sa participam, in calitate de observatori, la venirea primaverii. Aceasta presupune sa ne facem timp cat mai des pentru a observa, simti si intelege ceea ce se petrece in jurul nostru cu natura. Sa privim, de pilda, cum scoarta copacilor isi schimba culoarea, cum mugurii se umfla si se pregatesc sa dea nastere primelor frunze si flori. Sa ascultam bucuria reinviata din cantecul pasarilor din parcuri si din paduri. Oricat de frig si de mohorat este afara, ele anunta deja primavara. Dimineata, in dreptul ferestrei deschise, sa ne umplem plamanii cu aer proaspat, incercand sa deslusim miresmele pamantului reavan, aduse din campie, de vant.
Un pas important va fi sa ne reacomodam cu lumina. Aceasta, pentru ca mai sunt doar cateva saptamani, si deja zilele vor deveni mai lungi decat noptile, corpul si psihicul fiind obligate sa treaca destul de rapid la un nou regim de functionare, mult mai dinamic, dar si epuizant. Pentru a usura aceasta trecere, rezervati-va cateva minute pentru a observa soarele. Remarcati cum de la o zi la alta, lumina sa trece dinspre auriul-pal al iernii spre galbenul stralucitor, incandescent, al verii. Faceti cat de des puteti bai de soare. Chiar daca razele lui sunt inca timide, efectul sau revigorant psihic il veti simti din plin.
In fine, n-ar fi rau sa constientizati primavara. Sa n-o lasati doar sa defileze pe la fereastra, ci s-o traiti. Mergeti macar o data in luna lui martie intr-o padure si priviti miracolul auriu al florilor de podbal, aparitia incredibil de delicata a florilor alb-rosietice ale banuteilor care ies din zapada. Mangaiati matisorii salciei, cufundati-va narile in puful lor delicat si adulmecati-le mirosul dulce si proaspat. Mirati-va de prima gaza ametita de aerul tare si bucurati-va ca iarna a disparut. Odata cu ea, s-au dus si necazurile care v-au macinat. Anotimp al renasterii, primavara nu atinge cu bagheta ei fermecata doar natura, ci si sufletul omenesc. Lasati-l si pe el sa infloreasca, precum florile din paduri.