Opinii de la cititori

Cititor Formula AS
"Intreg numarul 656 al revistei mi s-a parut deosebit".

Buna ziua,
Minunat este articolul "Pasarile cerului au nevoie de ajutor" semnat de Bogdana Tihon. Atat de frumos relatat si cu suficiente detalii, incat numai cine nu vrea nu ajuta micutele inaripate. Excelent este si faptul ca ati publicat coordonatele Societatii Ornitologice Romane. Daca ati putea publica in fiecare numar al revistei asemenea extraordinare articole, legate de viata diverselor necuvantatoare, poate si viata acestora s-ar mai ameliora. De fapt, ce sa spun, intregul numar (656) al revistei mi s-a parut deosebit. Parca a fost altfel de data aceasta. Mi-a placut si m-a interesat aproape totul: pagina de spiritualitate, acasa, interviul cu Mihaela Radulescu, pagina de cultura, articolele "Anotimpurile lui Nita Nicodim", "Leacuri de dragoste", inclusiv partea legata de moda si galeria vedetelor.
In ceea ce priveste numarul 654 al revistei, referitor la articolul din pagina 22, "Invataturi pentru dezlegarea de rau", pot sa spun ca ii inteleg nehotararea d-lui Bogdan Lupescu privind publicarea unor astfel de informatii. Sigur, este vorba despre traditia romaneasca, totusi, daca era neaparata nevoie sa scrieti si despre practicile privind magia neagra, contracararea trebuia sa fie extrem de puternica. Randurile privind magia alba ar fi trebuit sa fie incomparabil mai numeroase si de o forta spirituala mult mai puternica. Macar ar fi trebuit sa mentionati faptul ca in momentul in care o persoana emite energie negativa (gandire negativa, fapte reprobabile) catre o alta, atunci prima isi atrage chiar asupra ei, din univers, raul. Este foarte usor sa distrugi, mai greu este sa construiesti, sa evoluezi.
Ilie Mihaela Liliana - Bucuresti, e-mail: lilianailie99@hotmail.com

"Mi-e greata ca "elita" romaneasca
e reprezentata de Adrian Nastase si Ion Tiriac"


Stimata doamna Sanziana Pop,
Va admir dintotdeauna si va respect munca de jurnalista. Va rog din suflet sa ne spuneti si noua, romanilor de peste hotare, cum sa nu ne fie greata de Romania si de conducatorii ei, ca d-l Nastase si d-l Tiriac, care fac ce vor cu animalele din paduri, de parca tara ar fi la cheremul lor. Chiar asa, in Romania nimeni nu-i trage la raspundere pentru comportamentul lor aberant de "asa-zisi vanatori", care ucid fara mila animale fara aparare? Cine trebuie sa-i traga la raspundere si nu-si face treaba? De ce lumea tace? Oricine isi poate face de cap in tara? Dar opinia publica pe unde se ascunde? Imi vine greata ca atat de jos a ajuns "elita" romaneasca, reprezentata de oameni ca Ion Tiriac si Adrian Nastase. Sa li se interzica portul de arme de vanatoare si permisul! Va multumesc pentru atitudinea pe care ati luat-o in revista, impotriva masacrului de mistreti, sper sa se ia masuri.
As dori sa pot face mai mult de aici, din Canada, poate imi puteti da un sfat, cum as putea sa ma implic ca sa scapam tara asta de putregaiul ce o domina!
Carmen Mandoiu - Canada, e-mail: canada1977@hotmail.com

"Rubrica d-lui N.C. Munteanu e prea mica.
Sa scrie mai mult!"


Doresc, in primul rand, sa va transmit urari de sanatate si prosperitate. Am descoperit ziarul acesta minunat la recomandarea unui preot care spunea la un Sfant Maslu, ca prin paginile publicate in revista, se aduce un elogiu deosebit acestui gen de slujbe care aduc alinare, vindecare si usurare in dureri, necazuri, suparari. Nu vreau sa va rapesc din timpul dvs. deosebit de pretios si voi trece direct la dorinta arzatoare care m-a determinat sa va scriu: va rog din suflet sa acordati mai mult spatiu rubricilor de spiritualitate si reportaje, iar d-l N. C. Munteanu sa scrie articole pe teme cat mai diverse, e prea mica rubrica dansului, pentru un ziarist care a tinut romanismul treaz in interiorul si exteriorul tarii, in acei ani grei de intuneric comunist. E prea putin, sa scrie mai mult! Daca se poate, ar fi bine ca articolele interesante privind religia, minunile credintei revelate in lume, in viata credinciosilor, evenimente spirituale interne si din afara tarii, marturii ale pastrarii credintei si traditiilor ortodoxe si alte teme religioase, sa apara separat pe o foaie, caci eu colectionez cu grija toate paginile ziarului ce cuprind aceste informatii, si cele de "Medicina naturii", "Sanatate". Daca s-ar putea, sa fie grupate, fara publicitate, si articole despre artisti si alte informatii mondene. Sunt la o varsta cand acestea nu ma mai intereseaza.
Un cititor fidel din Targoviste

"N-ar fi rau sa continuati serialul
despre Surasul interior"


Stimata doamna Rodica Demian ne promisese o continuare a serialului despre "Surasul interior", insa din ce imi aduc eu aminte, era vorba despre surasul catre coloana vertebrala, creier, ochi, care mi se par de mare importanta, si nu despre traiectul intestinal. Principiul l-am inteles, insa nu ar fi rau daca ar continua (sau de fapt ar incheia) serialul cu aceste parti anatomice, o data ca asa parca a promis, si a doua oara, pentru ca sunt parti esentiale ale organismului nostru... care chiar merita atentia noastra...
Cu prietenie,
Ioana Mancas - Bucuresti

"Citesc tot, dar asta nu inseamna
ca sunt de acord cu toate articolele"


Sunt un cititor fidel al revistei dvs. si marturisesc ca am aflat foarte multe lucruri deosebit de utile din randurile ei. Combinatia de articole, imagini si o lume mai putin cunoscuta este superba. Citesc absolut totul, asta nu inseamna ca sunt de acord cu toate articolele... Nu vreau sa dau o sugestie, ci doar vreau sa ma refer la faptul ca articolele muzicale promoveaza prea mult o muzica, e drept, la moda, si care are cautare, dar cred ca ar trebui sa va aplecati mai mult si catre muzica simfonica, opera si balet. De pilda, mi-a placut mult acel articol scris de d-l Bogdan Lupescu despre muzicienii romani din Piata San Marco, despre acei adevarati muzicieni, si nu despre cei care canta la colt de strada sau pe la intrarile din metrourile marilor orase europene... Foarte frumos si binevenit acel articol, dar am descoperit o eroare care n-ar trebui sa apara intr-o revista ca a dvs.: filmul Moarte la Venetia era atribuit in mod gresit regizorului Franco Zeffirelli! Filmul respectiv, de fapt, o capodopera a cinematografiei mondiale, apartine altui regizor italian, Luchino Visconti, iar muzica filmului apartine lui Gustav Mahler, Adagieto din simfonia a V-a. In rest, toate bune, felicitari pentru revista, este intr-adevar o mare placere sa gasesti asa ceva in peisajul nostru mediatic, atat de bombardat de fotbal, Mutu, manele, scandaluri mondene, politica exagerata...
Stanescu Dumitru - e-mail: ds_stanescu17@hotmail.com



"Misterul tablitelor de plumb trebuie dezlegat!"

"Mi se pare cu totul condamnabila atitudinea
forurilor de specialitate din Romania!"


Stimata doamna Sanziana Pop,
Am citit cu mult interes in "Formula As" articolul "Misterul tablitelor de plumb" scris de Horia Turcanu. Mi se pare cu totul condamnabila atitudinea forurilor stiintifice de specialitate romane, care trateaza cu atata indiferenta si, daca nu cumva cu rea-vointa, chestiunea tablitelor de plumb ce zac de peste 100 de ani prin subsolurile Institutului de Arheologie din Bucuresti. Adica, sa nu existe in tara noastra o taruca de bunavointa pentru a se urni, cu toata seriozitatea, din punctul mort in care se afla, cercetarile privitoare la un asemenea misterios tezaur? Bag seama ca dupa investigatiile facute de Dan Romalo, consemnate in cartea sa "Cronica apocrifa pe placi de plumb" , n-a prea existat interes sa se afle oarece taine din tablitele de plumb. Ma bucur ca un filolog, Aurora Petan, cercetator stiintific la Institutul de lingvistica al Academiei Romane, s-a incumetat sa "atace" subiectul. Dar nu cred sa nu existe destui specialisti si in arheologie, care sa se aplece cu interes asupra tablitelor. M-as mira ca oameni din echipa profesorului doctor in arheologie Petre Diaconu, care a descoperit atatea taine la Pacuiul lui Soare, sa nu doreasca sa afle ce-i cu aceste tablite. Sau urmasii regretatului om de stiinta Constantin Daicoviciu, care a studiat indeaproape ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ca si Cetatea de scaun a lui Decebal de la Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei, sau urmasii lui Octavian Floca, de la Deva, ori din echipa dr. st. arheologice Marian Neagu, care a descoperit la Sultana Calarasului o asezare preistorica, poate cea mai veche din tara, sa nu fie atrasi de un asemenea subiect!
Urmarind revista "Formula As" de ani de zile, nu ma indoiesc de faptul ca, asisderea altor situatii de interes (apropos de Rosia Montana), veti continua sa "tineti aproape" de cei ce s-ar putea sa scoata la iveala noi piste lamuritoare cu privire la stramosii nostri. Va doresc sanatate si viata lunga, dvs. si colaboratorilor!
prof. Aurel David - Royal Palm Beach, Florida, e-mail: acv@speedcom.ro

"Misterul tablitelor de plumb e minunat!"

Ca restaurator si artist plastic, sunt inclinat sa cred in originalitatea placutelor. Exista in maiestria cu care au fost executate un imens volum de munca, vorbind despre aspectul strict tehnic. Din punct de vedere artistic, sunt calitati indiscutabile de grafie si plasticitate, pe care e greu de presupus ca un artist din secolul 19 le-ar fi pus in valoare, consumandu-si energia, dorind in acest fel sa se amuze si sa-si puna contemporanii si posteritatea in incurcatura! Domnul Romalo, iar acum doamna Petan, fac istoriei noastre un mare serviciu, lasand prejudecatile deoparte, daruindu-se acestor cercetari, plecand de la tabula rasa. Va multumesc pentru articolul si demersul dvs., care de asemenea pune sub semnul indoielii teorii ce se pot dovedi anchilozate si daunatoare.
Va doresc numai bine!
Valentin Costin - Germania

"Perseverati in investigarea
acestei zone atat de putin cunoscute"


Am citit cu mult interes articolul despre placutele de plumb aparut in "Formula As" si sunt convins ca studii temeinice vor putea scoate la iveala adevarul despre aceste misterioase tablite. Va prezint un caz asemanator. Am studiat vasul-patera din aur, obiect care face parte din tezaurul de la Pietroasa, si am descoperit ca de fapt acest vas este un document antic, intocmit cu simboluri, in care sunt consemnate: dogmele crestine, un calendar luni-solar si clauzele unui tratat de alianta dintre imparatul Constantin cel Mare si regele gotilor Ariaric. Constatand interesul redactiei "Formula As" pentru descoperirile deosebite privind istoria romanilor, ma adresez dvs. sfatuindu-va sa perseverati in a investiga aceasta zona atat de putin cunoscuta a istoriei si preistoriei romanesti.
Cu deosebita stima,
ing. Gheorghe Francu

"Salut si respect pe cei care cauta
sa aduca la suprafata comoara din
adancuri a neamului nostru"


Sunt un cititor aproximativ fidel al "Formulei As" si am rasfoit nr. 649 din ianuarie 2005, cu predilectie acele pagini care se refera la istoria neamului nostru. Ma intriga profund spusele lui A. Vulpe referitor la B.P. Hasdeu, in articolul "Misterele placutelor de plumb", si vazandu-i privirea din fotografia alaturata ziselor sale, imi inchipui cat de roman se simte cu formidabila "probitate" afisata. Salut si respect pe acei care, manati de focul launtric, cauta sa aduca la suprafata, la cunoasterea larga a lumii, "comoara din adancuri" a neamului nostru, precum D. Romalo si A. Petan. Sa ne ajute Domnul nostru ca sa fim iarasi ceea ce am fost, ba chiar mai mult, nu spre impaunare fada, ci spre adevar si echilibru, in El.
Ioan - e-mail: lyanatone@yahoo.com