Adio, varza acra...

Redactia
Salata de varza acra.

Ingrediente (pentru o persoana): 200 g varza acra, 1 rosie carnoasa, cateva frunzulite de busuioc, 1 catel de usturoi, 2 lingurite ulei, piper macinat.
Mod de preparare:
Se taie varza fideluta, iar rosia, spalata si zvantata, se taie cubulete. Se toaca marunt frunzulitele de busuioc, se curata usturoiul si se taie feliute subtiri. Se amesteca toate ingredientele, se adauga uleiul si se gusta salata de sare si piper. Salata de varza acra se poate servi cu jambon taiat felii subtiri si cu grisine.

Rosii umplute cu varza acra

Ingrediente (pentru o persoana): 1 ardei gras rosu, 2 lingurite ulei, 300 g varza acra, 1/2 ceasca zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper, 2 rosii mai mari, 2 felii cascaval (Hochland), 1/2 legatura codite de ceapa verde, cateva frunze de salata.
Mod de preparare:
Se curata ardeiul de seminte si nervuri, se taie fasii subtiri sau cubulete si se caleste in uleiul incins. Se adauga varza taiata fideluta, zeama concentrata de legume si mirodeniile (sare si piper) si se lasa sa fiarba, la foc mic, 10-15 minute. Se scobesc rosiile si se umplu cu amestecul de varza. Se aseaza peste ele cate o felie de cascaval, se pun intr-o tava unsa si se dau la cuptor, sub grill, pana ce incepe sa se topeasca cascavalul. Se presara peste ele coditele de ceapa verde si se servesc pe frunze de salata verde.

Strudel cu varza acra si sos de iaurt

Ingrediente (pentru o persoana): 200 g varza acra, 1/2 ceasca zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 2 foi subtiri de placinta, 1 lingurita ulei, piper negru macinat, 1 borcan de iaurt, 1 lingurita mustar iute (sau hrean ras), sare, piper, 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare:
Se taie varza fideluta si se fierbe cateva minute impreuna cu zeama de legume si piperul. Se taie foile de placinta la dimensiunea potrivita, se ung (pe o parte) cu ulei, se aseaza la mijloc varza, se ruleaza si se indoaie la capete. Se pun pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se dau la cuptorul incins la 180gr. si se coc aproximativ 10 minute. Se face sosul din iaurt, mustar, sare, piper si patrunjel verde tocat (toate amestecate foarte bine) si se serveste langa strudelul cu varza.

Salata "Saint Michel"

Ingrediente (pentru o persoana): 1 para, 200 g varza acra, 1 lingura iaurt slab, cateva seminte de anason sau de chimen, 50 g Camembert sau cascaval moale, 1 lingurita jeleu de fructe (coacaze sau afine), 1 felie paine de secara (eventual prajita), 1/2 lingurita unt sau margarina.
Mod de preparare:
Se curata para, se taie in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele si se fierbe 2-3 minute in apa care clocoteste. Se taie varza fideluta, se amesteca cu iaurtul si anasonul, se pune peste jumatatile de para si deasupra se toarna jeleul de fructe. Se servesc cu feliile de Camembert si painea unsa cu unt sau margarina.



Dulciuri

Tort de portocale

Ingrediente (pentru aproximativ 12 felii): 4 oua, 270 g zahar, 1 varf de cutit scortisoara, 1 varf de cutit sare, 130 g faina, 60 g alune macinate, 200 ml vin alb, 6 foi gelatina, 80 ml zeama de portocale, 80 ml lichior de portocale, 80 g gem de portocale, 850 ml frisca batuta, ciocolata, zahar pudra, coaja de portocala si putina menta pentru ornat.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se bat bine ouale cu 150 g de zahar, cu scortisoara si cu sarea, se incorporeaza faina si alunele si se toarna aluatul intr-o forma rotunda cu pereti detasabili (diametrul 24 cm). Se da blatul la cuptor, se coace circa 30 de minute si dupa ce s-a racit, se taie in doua pe orizontala.
Vinul, cu restul de zahar si cu 3 linguri de apa se pun pe foc, se dau in clocot si se lasa sa se raceasca putin.
Se inmoaie gelatina in putina apa calduta. Se amesteca sucul de portocale cu lichiorul si se insiropeaza cele doua blaturi. Se unge apoi jumatatea de jos cu gemul de portocala si se aseaza peste ea cealalta jumatate.
Se stoarce gelatina, se pune in vinul caldut sa se dizolve si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit, se incorporeaza 750 ml de frisca batuta. Se acopera tortul cu frisca si se lasa sa stea la rece cel putin 4 ore.
Se orneaza tortul cu restul de frisca (de jur imprejur), cu fasii de coaja de portocala, cu zahar pudra, ciocolata rasa si cateva frunze de menta.